Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

De Sleutel van Rotterdam

De Sleutel van Rotterdam is een cadeau van de gemeente Rotterdam voor jou en je pasgeboren kindje.

Sleutelhanger de Sleutel van Rotterdam
Sleutelhanger de Sleutel van Rotterdam. Foto: gemeente Rotterdam.

Wij zijn enorm blij met elke nieuwe kleine inwoner van onze mooie stad. En we verwelkomen die dan ook met open armen. Rotterdam is een hele fijne stad om in te spelen, ontdekken en op te groeien. Met de Sleutel van Rotterdam kunnen jij en je kleintje kennis maken met het Rotterdam van de allerkleinste Rotterdammers.

Sleutelacties

De Sleutel van Rotterdam geeft toegang tot leuke acties voor jou en je baby. De sleutelhanger heeft een barcode en is je toegangsbewijs voor de acties. Tip: Doe de sleutelhanger aan je sleutelbos.
Wil je gebruikmaken van een actie? Kijk dan eerst op de website van de sleutelactie of de activiteit doorgaat en of je van tevoren moet reserveren.

Actie: 1x 50% korting op een persoonlijk abonnement of hetzelfde bedrag als korting op een andere gezinssamenstelling

Wie wordt er niet blij van Blijdorp? Voor iedere leeftijd is er genoeg te beleven. Wandel op jullie gemak door het park, tuur samen naar de lange nekken van de giraffes, kijk je ogen uit in het Oceanium en geniet van iets lekkers in het restaurant naast de leeuwen. Ontdek allerlei leuks… en aan het eind van de rit slaapt de kleine als een roos. Ontspanning voor iedereen!

van 83 euro voor 41,50 euro
waar: Blijdorplaan 8, 3041 JG Rotterdam
wanneer: tot en met zondag 31 december 2023
info: Diergaarde Blijdorp of 0900 18 57 (10 cent per minuut)
let op: ouder en kind mogen op 1 abonnement.

Actie: 1 x 50% korting op float only

Gezellig knuffelen en bij iedereen in de armen liggen is warm en fijn. Maar dit is toch heerlijk! Een kwartiertje tot half uurtje dobberen in een bad met lekker warm water. Daarna gaan de jacuzzibubbels en lampjes aan en is het floaten compleet. Wedden dat je een super ontspannen baby mee naar huis neemt? Slapen jullie allebei lekker vannacht…

van 40 euro voor 20 euro
waar: Spitsenhagen 9, 3078 BM Rotterdam
wanneer: tot en met dinsdag 31 december 2024
info: De Baby Spa
let op! Leeftijd maximaal 8 maanden.

Actie: 1x gratis entree

Rotterdam heeft veel mooie, groene plekjes en daar is Trompenburg er zeker één van. Geniet samen van de rust en relax even met een kop koffie of thee. Er zijn genoeg wandelpaden om over te slenteren en bankjes om op te chillen. Daarnaast zijn er ontzettend veel mooie bloemen en vlinders te zien. Klinkt als een perfect oplaadpunt voor jou en je kleintje, toch?

van 11  euro voor 0 euro
waar: Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam
wanneer: tot en met zondag 31 december 2023
info: Trompenburg Tuinen & Arboretum
let op! de tram stopt er bijna voor de deur.

Actie: 1x gratis babyzwemmen

Na 9 maanden non-stop zwemmen in je buik mag die kleine zich een echte waterrat noemen! Duik samen in het diepe en je zult zien dat die kleine gup het zwemmen nog niet verleerd is. Het water is iets warmer dan normaal, dus ook voor jezelf is het lekker ontspannend. Vergeet in alle babyhectiek niet je eigen zwemkleding mee te nemen. Geniet!

van 7,30 euro voor 0 euro
waar: kijk op de websites bij info voor locaties
wanneer: tot en met zondag 31 december 2023
info:

let op! neem een zwemluier mee.

Actie: 1x een gratis workshop babymassage of proefles 'baby wobbelyoga'.

Iets nieuws uitproberen is altijd goed!

Ga samen lekker naar wobbelyoga. Doordat je baby op een balansbord ligt, leert jouw kleintje op een uitdagende manier beter bewegen en balanceren.

Of leer masseren volgens de Shantala babymassagemethode: zo laat je je kleintje op een liefdevolle manier ontspannen, waarna het heerlijk rustig in slaap valt. Welterusten!

van 20 of 15 euro voor 0 euro
waar: Prins Hendrikkade 121b, 3071 NK Rotterdam
wanneer: tot en met zondag 31 december 2023
info: Puur Baby Spa
reserveren: verplicht via info@puurbabyspa.nl of 06 278 778 87.

Informatie over de sleutel

De Sleutel van Rotterdam is een idee van de gemeente Rotterdam en hoort bij het project Stevige Start.

De Sleutel is ontworpen door de Rotterdamse designer Swearhouse. Ontwerpster Alice over de Sleutel: 'Swearhouse staat voor eerlijke producten gemaakt met respect voor mens en milieu. We zijn superblij en trots dat ook de Sleutel van Rotterdam zo is gemaakt. De zachte sweaterstof en grafische opdruk maken het een echt Swearhouse product. En door de sleutel zoveel mogelijk lokaal te maken, is het een echt Rotterdams geschenk!'

De stof en opdruk van de sleutel is gecertificeerd en gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen, waardoor het geschikt is voor baby's en kinderen. De medewerkers Atelier Juffrouw Janssen in Rotterdam naaien de Sleutel in elkaar. De Sleutel is nergens anders verkrijgbaar of los te koop en is dus helemaal speciaal ontworpen voor de allerkleinste Rotterdammers.

Let op! De sleutel is niet geschikt om in de wasmachine te wassen, alleen met de hand.

Samen met de Rotterdampas wil de gemeente met deze sleutel jonge ouders en hun pasgeboren kinderen de kindvriendelijke kant van Rotterdam laten zien. En te laten zien wat onze stad allemaal heeft.

Partners

Deze partners maken de Sleutel van Rotterdam mogelijk:

 • Ontwerp Sleutel: Swearhouse
 • Materialen en communicatie: IN10
 • Drukwerk: Veenman+
 • Pameijer werklocaties: Atelier Juffrouw Janssen
 • Verpakken: Rotterdam Inclusief
 • Sleutelacties: Rotterdampas

Rotterdampas

De gemeente werkt samen met de Rotterdampas. De Rotterdampas is al ruim 30 jaar dé expert in leuke dingen doen in Rotterdam. Met een Rotterdampas doe je gratis of met korting superveel leuke dingen in en om Rotterdam. Geniet van een lekkere koffie of lunch, doe een rondje Diergaarde Blijdorp of beklim de Euromast. Ook kun je gratis naar het zwembad, alle musea en bioscopen.

De Rotterdampas is er voor iedereen. En helpt je om zoveel mogelijk plezier te hebben met alles wat er in de stad te beleven is. Lees meer over de pas op de website Rotterdampas.nl.

Plezier zit in kleine dingen!

De Sleutel van Rotterdam:

 • is geldig tot en met 31 december 2023.
 • is niet geldig samen met andere acties of kortingen.
 • is persoonlijk en alleen bedoeld voor ouder en kind.
 • wordt maar één keer opgestuurd per geboorteaangifte.
 • is niet te verlengen.
 • is niet los te krijgen.
 • acties zijn onder voorbehoud en kunnen in de loop van het jaar veranderen.
 • de sleutelhanger met barcode wordt maar één keer opgestuurd. Is de sleutelhanger kapot? Dan kun je deze gratis omruilen in de Rotterdampaswinkel. Ben je de sleutelhanger verloren of is hij gestolen? Dan kun je voor 2,50 euro een nieuwe sleutelhanger kopen in de Rotterdampaswinkel. Het adres is Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110.

Tips

Voorlezen aan je baby, heeft dat zin? Jazeker!

Samen een boekje lezen maakt de band met je baby sterker. En het goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn bovendien later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Maak jouw baby (gratis) lid van Bibliotheek Rotterdam en krijg het leuke BoekStartkoffertje cadeau met daarin 2 babyboekjes en een boekenbon van kinderboekwinkel 'De Kleine Kapitein'.

Kijk op bibliotheek.rotterdam.nl voor meer informatie over BoekStart.

Gefeliciteerd! Je bent papa of mama geworden. Als het je eerste kindje is dan zijn er veel dingen nieuw en weet je misschien niet hoe je hiermee om moet gaan. Maar ook als ervaren ouder kun je vragen hebben over het opvoeden, de ontwikkeling of gezondheid van je baby. Met al deze vragen kun je gratis terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Op de website van het CJG staan filmpjes voor ouders over bijvoorbeeld knuffelen en omgaan met huilen. Op de contactpagina zie je hoe je contact met het CJG kan opnemen om je vragen te stellen.

Vragen en antwoorden

De ouder of ouders die geboorteaangifte doen van hun baby in Rotterdam en wonen in de gemeente Rotterdam ontvangen De Sleutel van Rotterdam. De Sleutel wordt na de geboorteaangifte binnen een maand thuisgestuurd.

Er zijn geen kosten verbonden aan het ontvangen van De Sleutel van Rotterdam. Je ontvangt korting op de acties van De Sleutel van Rotterdam met de sleutelhanger met barcode.

Nee, je gegevens komen uit de basisadministratie van de gemeente Rotterdam en worden niet gedeeld met anderen.

Je kunt je sleutelhanger omwisselen voor een nieuwe sleutelhanger bij de Rotterdampaswinkel. Dit is gratis. Je Sleutel is persoonlijk en gekoppeld. Je nieuwe Sleutel geeft dus nog toegang tot de acties die je nog niet hebt gebruikt. Het adres van de Rotterdampaswinkel is Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110.

Je kunt een nieuwe sleutelhanger halen bij de Rotterdampaswinkel. Dit kost 2,50 euro. Je Sleutel is persoonlijk en gekoppeld. Je nieuwe Sleutel geeft dus nog toegang tot de acties die je nog niet hebt gebruikt. Het adres van de Rotterdampaswinkel is Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110.

Meer informatie

Voor meer informatie over De Sleutel van Rotterdam of de Sleutelacties kun je bellen met 14 010.