Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Beschermd wonen

Mensen met een geestelijke of verstandelijke beperking kunnen vaak niet zelfstandig wonen. Taken als met geld omgaan of het huishouden doen zijn te moeilijk voor hen.

Beschermd wonen is dan soms een oplossing. Daar krijgen ze begeleiding en hulp is altijd dichtbij. Beschermd wonen biedt alleen hulp bij dagelijkse dingen. Het is geen behandeling. Dat gaat gewoon via de huisarts en de zorgverzekeringswet. 

Er zijn verschillende vormen van beschermd wonen. Sommige mensen wonen bij elkaar in een huis van de zorgaanbieder. Ze hebben wel een eigen kamer, maar toilet, badkamer, keuken en woonkamer delen ze met de andere bewoners. Soms hebben ze eigen woonruimte met een eigen voordeur.

Het aantal uren en de vorm van de begeleiding hangen af van de persoonlijke situatie.

Begeleiding kan bijvoorbeeld helpen met: 

  • een goed dag- en nachtritme krijgen
  • huishoudelijke taken oppakken
  • een zinvolle dagbesteding vinden
  • aan afspraken herinneren
  • sociale contacten onderhouden
  • administratie en geldzaken ordenen.

Beschermd wonen vanuit de Wmo

Beschermd wonen, betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is voor mensen die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen, maar in de toekomst mogelijk wel.

Wmo-adviseurs van de gemeente Rotterdam onderzoeken voor bewoners van Rotterdam, Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Ridderkerk of beschermd wonen voor hen nodig is.

Dat doen zij meestal aan de hand van een gesprek met de betrokken persoon en iemand uit zijn of haar omgeving.

Aanmelden voor beschermd wonen

Denkt u dat u een vorm van beschermd wonen nodig heeft? Of kent u iemand voor wie dat geldt? Bel dan met de gemeente Rotterdam via 14 010.

Woont u in Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Ridderkerk? Neem dan eerst contact op met uw eigen gemeente.

Hulp nodig

Heeft u hulp nodig om beschermd wonen aan te vragen? Vraag dan iemand uit uw omgeving u te helpen. Of vraag hulp van een cliëntondersteuner. Meer informatie vindt u via Rotterdam ondersteunt - Adviespunt zorgbelang. Link opent een externe pagina.

Beschermd wonen Wmo is tijdelijk

Beschermd wonen vanuit de Wmo is tijdelijk. Na de afgesproken periode kijkt een Wmo-adviseur of het nog steeds de beste oplossing is. Misschien kan iemand zelfstandig(er) wonen? Of is er juist meer ondersteuning nodig?

Een beschermde woonvorm vanuit de Jeugdwet stopt als iemand 18 jaar wordt. Soms kan beschermd wonen vanuit de Wmo dan worden voortgezet.

Vergoeding en eigen bijdrage

Bij beschermd wonen vanuit de Wmo vergoedt de gemeente de begeleiding en het verblijf. Mensen betalen mogelijk wel een eigen bijdrage. Link opent een externe pagina. Of er een eigen bijdrage wordt opgelegd, en de hoogte daarvan wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Beschermd wonen vanuit de Wlz

Blijkt dat 24-uur per dag ondersteuning in de nabijheid voor altijd nodig is? Dan valt beschermd wonen onder een andere wet, namelijk de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centrum indicatiestelling zorg (Ciz) bepaalt dat. Een zogenoemde Wlz-indicatie blijft levenslang geldig. Meer informatie hierover vindt u op www.regelhulp.nl. Link opent een externe pagina en op Voor wie is de Wet langdurige zorg (Wlz)? | CIZ. Link opent een externe pagina.

Gemeenschappelijke regeling beschermd wonen regio Rotterdam

De gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Ridderkerk en Rotterdam hebben de samenwerking vastgelegd in de Gemeenschappelijke regeling beschermd wonen regio Rotterdam.

Heeft u vragen over de gemeenschappelijke regeling? Dan kunt u contact opnemen met de secretaris beschermd wonen via s.boekestijn@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. U kunt bij de secretaris ook de besluitenlijsten opvragen, deze zijn openbaar.