Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Alcoholverbod

Buiten op straat of in het park een biertje of wijntje drinken in het zonnetje, dat moet kunnen. Maar zodra de alcoholconsumptie en de gevolgen daarvan overlast veroorzaken voor de omgeving grijpen politie of Rotterdamse handhavers in.

De politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren, boa's, van de gemeente Rotterdam kunnen altijd en overal in Rotterdam een proces-verbaal geven als zij op heterdaad constateren dat iemand overlast veroorzaakt door alcoholgebruik. Maar in sommige gebieden is het lastig om dat op heterdaad te constateren. Bijvoorbeeld in gebieden waar vaak meerdere overlastgevers tegelijk zijn. De handhaving kan dan niet goed aantonen wie welke overlast heeft veroorzaakt. Of op plekken waar het even duurt voordat de handhaving zo dichtbij kan komen om op heterdaad de overlast te constateren, zodat de overlastgevers de kans krijgen hun gedrag tijdelijk te beteren.

Overlast

In sommige gebieden komt al veel overlast op straat voor die vaak door alcoholgebruik wordt versterkt. Bijvoorbeeld geluidsoverlast, wildplassen, vervuiling, vernielingen, lastigvallen van (vaak vrouwelijke) voorbijgangers, intimidatie en zelfs geweldsincidenten. Politie of boa’s willen kunnen ingrijpen voordat de overlast erger wordt. Zonder alcoholverbod kunnen ze pas optreden als de overlast een feit is.

Daarom is in sommige gebieden een alcoholverbod ingesteld. Politie of boa's hoeven niet meer aan te tonen wie welke overlast heeft veroorzaakt, simpelweg de constatering dat iemand geopende alcohol bij zich heeft is voldoende voor een proces-verbaal. Het is de politie of boa's toegestaan om géén proces-verbaal op te maken, als men van mening is dat er geen overlast wordt veroorzaakt.

Waar geldt het alcoholverbod?

Hieronder volgen de gebieden waar een alcoholverbod geldt vanaf 1 januari 2022. In het officiële aanwijsbesluit staan de precieze grenzen van de alcoholverbodsgebieden: