Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Ratten

Ratten horen bij de stad. Maar als er te veel ratten zijn, dan wordt het een plaag. En dat zorgt voor overlast. Samen kunnen we een plaag en de overlast tegengaan. Wat kunt u doen en wat doet de gemeente?

Een rat woont graag in of onder gebouwen, in het groen of aan de waterkant. Hij kan gebouwen beschadigen. Ook kan hij ziektes verspreiden onder mensen, zoals de ziekte van Weil en paratyfus.

Voederverbod

Om overlast van ratten tegen te gaan, geldt sinds 1 juli 2022 een voederverbod in heel Rotterdam. Door eenden, meeuwen en duiven geen brood of etensresten te voeren, gaan deze dieren zelf op zoek naar voedsel. Dat zorgt dat ze gezonder blijven. Daarnaast blijven er geen brood of andere etensresten liggen die ratten aantrekken.

Dit kunt u doen om overlast van ratten te voorkomen

Dit kunt u doen wanneer u een rat ziet

Wat doet de gemeente met een melding

Integrale aanpak

Vanaf 1 januari 2023 werken we voor de beheersing van ratten en muizen met een zogeheten integrale aanpak. Bij Integrated Pest Management (IPM) worden eerst alle beschikbare preventieve en niet- chemische maatregelen ingezet. Als laatste stap kunnen we chemische middelen inzetten. Deze integrale aanpak mag alleen door erkende bedrijven worden uitgevoerd.