Zwerfafval
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 22-10-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zwerfafval/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Zwerfafval is een van de grootste ergernissen in de stad. Het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Niet iedereen gooit afval netjes in de prullenbak en ook vuilniszakken naast containers veroorzaken zwerfafval.

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is al het afval dat rondslingert in de buitenruimte. Dat kan zijn op straat, in de parken, op het strand en in het water. Het is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten. Gemeente Rotterdam faciliteert met voldoende prullenbakken op straat, leegt deze tijdig en maakt de openbare ruimte dagelijks schoon. Ook richt de gemeente zich op educatie, voorlichting en ondersteuning bij participatie om zwerfafval te verminderen en het liefst te voorkomen.

Samen houden we Rotterdam schoon!

Verantwoordelijkheid

De gemeente draagt wettelijk de verantwoordelijkheid om de stad schoon te maken en Stadsbeheer zet zich hiervoor dagelijks met honderden medewerkers in. Jaarlijks wordt er ongeveer 13 miljoen kilo afval van straat gehaald. De gebruikers van de stad zoals bewoners en ondernemers dragen daarnaast ook een verantwoordelijkheid om de stad niet te vervuilen. Vele Rotterdammers nemen deze verantwoordelijkheid ook en dragen bij aan een schone stad door hun afval netjes in de prullenbak te gooien of door een schoonmaakactiviteit te organiseren. Mensen die hun afval op straat gooien, riskeren een boete vanaf 140 euro.

Zelf in actie komen?

Wilt u als bewoner, ondernemer of vereniging ook graag uw steentje bijdragen aan een schoon Rotterdam? De gemeente denkt graag met u mee en kan uw initiatief ondersteunen door schoonmaakmaterialen beschikbaar te stellen of het verzamelde zwerfafval op te halen. Neem contact op met de wijkregisseur of wijkconciërge in uw wijk of bel met 14010.

Bent u een school of BSO en besteedt u in de les graag aandacht aan het onderwerp zwerfafval, maak dan gebruik van het lespakket.

Een schone leefomgeving is in een grote stad als Rotterdam niet altijd vanzelfsprekend. Zwerfafval zorgt voor een groot deel van de vervuiling in de stad. Met het gratis lespakket voor bijvoorbeeld basisscholen of BSO’s ontdekken kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot 11 jaar wat zwerfafval nu precies is, hoe schoon hun eigen buurt is en welke rol zij daar zelf in kunnen spelen. Het lespakket bestaat uit drie lessen van maximaal een uur die gegeven worden door de leerkracht zelf. De gemeente faciliteert met alle benodigde materialen en op verzoek kan de afdeling publieksvoorlichting ook een les verzorgen. Kijk hieronder voor de digitale handleiding en documenten. Aanmelden kan via schoon@rotterdam.nl.

© Gemeente Rotterdam
Auteursrecht is nadrukkelijk voorbehouden aan de gemeente Rotterdam. Al het onderwijsmateriaal van de gemeente Rotterdam is auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan dat leerlingen of anderen, anders dan voor eigen studie, kopieën maken van onderwijsmateriaal. Ook is het niet toegestaan om het onderwijsmateriaal -in welke format dan ook- verder te verspreiden.

Over zwerfafval

Het zwerfafval dat niet in de afvalbak terecht komt, bestaat vooral uit weggegooide of achtergelaten blikjes, petflesjes, patatbakjes, snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom. Ook zakken die naast de afvalcontainers gezet worden veroorzaken zwerfafval doordat ze worden opengescheurd door meeuwen of ratten waardoor het vuil wegwaait.

Waarom zwerfafval opruimen?

Zwerfafval zorgt voor een rommelig en soms onveilig straatbeeld en is erg schadelijk voor het milieu en de dieren. Vaak duurt het lang voordat het afbreekt en uit het milieu verdwijnt. Sommige afvalsoorten breken zelfs helemaal niet af. Een greep uit de afbreektijden:

  • sigarettenpeuk: minimaal 2 tot 12 jaar
  • bananenschil: 1 jaar
  • blikje: minimaal 50 jaar
  • kauwgom: minimaal 20 jaar
  • glazen fles: breekt niet af
  • petfles: breekt niet af
  • plastic zak: breekt niet af

Voor veel producten worden diverse soorten plastic gebruikt. Zelfs in sigarettenpeuken zit plastic. De meest gebruikte plastics hebben gemeen dat ze in de natuur heel langzaam afbreken in minuscule stukjes die nooit compleet vergaan. Zo blijft het plastic zeer schadelijk voor planten en dieren op het land en in het water.

Zwerfafval is schadelijk voor de dieren omdat ze gezondheidsschade oplopen. Ze bezeren zich bijvoorbeeld aan de voorwerpen, ze eten ze per ongeluk op of raken erin verstrikt.

Zwerfafval opruimen is dus goed voor de dieren en het milieu en zorgen voor een fijne, gezonde en veilige leefomgeving!