Zwerfafval
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-06-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zwerfafval/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Zwerfafval is een van de grootste ergernissen in de stad. Toch staan er vaak zakken naast de container. En ook gooit niet iedereen het afval in de afvalbak die op straat te vinden is, de zogenaamde Rotterdambak.

Zwerfafval is al het afval dat rondslingert op straat, parken, stranden, markten en winkelcentra. Maar ook op evenemententerreinen, in de berm en andere openbare plaatsen. Het is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten. Of afval wat door nalatigheid van mensen daar is terechtgekomen.

Rotterdammers houden Rotterdam schoon!

Het zwerfafval dat niet in de afvalbak terecht komt, bestaat vooral uit papier, blikjes, flesjes, patatbakjes, overig verpakkingsmateriaal, barbecue afval, sigarettenpeuken en kauwgom. Onder zwerfafval valt ook afval dat is gaan zwerven in uw wijk. Bijvoorbeeld omdat zakken die naast de container gezet worden wegwaaien. Ook vuurwerkresten na Oud en Nieuw zwerven vaak rond op straat.

Een schone leefomgeving is in een grote stad als Rotterdam niet altijd vanzelfsprekend. Zwerfafval zorgt voor een groot deel van de vervuiling in de stad. Met het gratis lespakket voor bijvoorbeeld basisscholen of BSO’s ontdekken kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot 11 jaar wat zwerfafval nu precies is, hoe schoon hun eigen buurt is en welke rol zij daar zelf in kunnen spelen. Het lespakket bestaat uit drie lessen van maximaal een uur die gegeven worden door de leerkracht zelf. De gemeente faciliteert met alle benodigde materialen en op verzoek kan de afdeling publieksvoorlichting ook een les verzorgen. Kijk hieronder voor de digitale handleiding en documenten. Aanmelden kan via schoon@rotterdam.nl.

© Gemeente Rotterdam
Auteursrecht is nadrukkelijk voorbehouden aan de gemeente Rotterdam. Al het onderwijsmateriaal van de gemeente Rotterdam is auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan dat leerlingen of anderen, anders dan voor eigen studie, kopieën maken van onderwijsmateriaal. Ook is het niet toegestaan om het onderwijsmateriaal -in welke format dan ook- verder te verspreiden.

Waarom zwerfafval opruimen?

Zwerfafval opruimen is niet alleen goed voor het milieu en de dieren, maar ook voor uzelf. Zwerfafval is schadelijk voor het milieu, omdat het vaak lang duurt voordat het uit het milieu verdwijnt. Een greep uit de afbreektijd van een aantal producten:

  • sigarettenpeuk: minimaal 2 tot 12 jaar
  • bananenschil: 1 jaar
  • blikje: minimaal 50 jaar
  • kauwgom: minimaal 20 jaar
  • glazen fles: breekt niet af
  • petfles: breekt niet af
  • plastic zak: breekt niet af

Voor veel producten worden zeer diverse soorten plastic gebruikt. Zelfs in sigarettenpeuken zit plastic. De meest gebruikte plastics hebben gemeen dat ze in de natuur heel langzaam afbreken in minuscule stukjes die niet compleet vergaan. Zo blijft het plastic zeer schadelijk voor planten en dieren op het land en in het water. Bron: Nederland Schoon.

Zwerfafval is schadelijk voor de dieren omdat ze gezondheidsschade oplopen. Ze bezeren zich bijvoorbeeld aan de voorwerpen, ze eten ze per ongeluk op of raken erin verstrikt. Zwerfafval is schadelijk voor u, omdat het u belemmert in het gebruik van een schone openbare ruimte. We willen toch allemaal wijken, parken, stranden, markten, winkelcentra, evenemententerreinen en andere openbare plaatsen die vrij zijn van rondslingerend afval?