Subsidie Klimaatadaptatie
Gepubliceerd op: 26-11-2019
Geprint op: 15-08-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/subsidie-klimaatadaptatie/
Spring naar het artikel

Rotterdammers kunnen sinds 1 januari 2020 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. De gemeente wil de stad zo wapenen tegen de gevolgen van extreem droog en nat weer.

Het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen. De regenpijp afkoppelen van het riool. Regenwater opvangen en (her)gebruiken. Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen hier de subsidie vanaf volgend jaar voor gebruiken. En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf. ‘Slechts 40 procent van de stadsgrond is namelijk eigendom van de gemeente. Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge én natte weersomstandigheden’, legt wethouder Bert Wijbenga uit.

Minder wateroverlast

Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook neemt ‘groen’ goed water op en houdt het minder warmte vast bij heet zomers weer.

Subsidiebedrag

  • 500 euro per toegevoegde kubieke meter waterberging
  • 5 euro per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak
  • 10 euro per toegevoegde vierkante meter groenoppervlak

Een combinatie is mogelijk, maximaal 50.000 euro per aanvraag. Aanvragen van de subsidie kan via onderstaande pagina's. Hier leest u ook een uitgebreide uitleg en alle voorwaarden.

Meer informatie

De nieuwe subsidie maakt onderdeel uit van het programma Rotterdams WeerWoord en het actieplan Rotterdam gaat voor groen. Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel om samen de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. Met het actieplan Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren zorgen voor 20 hectare extra groen in de stad.

\