Schouwburgplein
Gepubliceerd op: 05-09-2019
Geprint op: 17-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/schouwburgplein/
Ga naar de hoofdinhoud
Speel video af

Wie kent niet het Schouwburgplein? Een ideaal plein om op een bank in het zonnetje te zitten, waar kinderen met de bedriegertjes spelen en waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd.

Met rondom culturele instellingen als De Doelen, Theater Rotterdam en Pathé. Met een parkeergarage onder het plein en terrassen eromheen. Het is ook een plek die soms tot discussie leidt of het plein nu wel aantrekkelijk en gezellig genoeg is.

Het is tijd geworden om het plein opnieuw in te richten. De reden om nu het plein aan te willen pakken, is slijtage en een lekkend dak van de parkeergarage. Het is dan ook hét moment om te verzinnen hoe het ideale Schouwburgplein eruit moet zien. Samen met de Vereniging Verenigd Schouwburgplein en 7 Square Endeavour maakt de gemeente plannen voor een aantrekkelijk nieuw plein. Maar, voordat we een voorlopig ontwerp maken, willen we eerst van zoveel mogelijk bezoekers, omwonenden, ondernemers en andere Rotterdammers horen hoe zij vinden dat het ideale Schouwburgplein eruit moet zien.

Het plein was ooit onderdeel van het Basisplan voor de Wederopbouw uit 1946. Voor de oorlog lag er om het plein een dichtbevolkte stadswijk. Door het bombardement op 14 mei 1940 brandde deze wijk af, op de bebouwing van de Mauritsweg na.

In 1966 werd de parkeergarage onder het plein geopend en sinds die tijd zijn er veel plannen gemaakt voor het plein, waarvan er uiteindelijk twee zijn uitgevoerd. Tot begin jaren ’90 lagen er pierenbadjes waar kinderen in het water speelden en in 1996 is het plein ingericht naar een ontwerp van West8. Daarna heeft de Vereniging Verenigd Schouwburgplein, het samenwerkingsverband van de culturele instellingen, ondernemers en bewoners aan het plein, meer reuring gebracht door allerlei activiteiten te organiseren. Ook heeft de gemeente het plein aangepast om het aantrekkelijker te maken om te verblijven. Het Flying Grass Carpet is daar een voorbeeld van.

En nu is het tijd om het plein opnieuw in te richten! Slijtage en een lekkend dak van de parkeergarage maken dat het plein op de schop moet. Dit is hét moment om te verzinnen of het plein hetzelfde blijft, of dat het anders moet.

De gemeente maakt de plannen voor de herinrichting in samenwerking met de Vereniging Verenigd Schouwburgplein en met 7 Square Endeavour (www.7square-endeavour.nl/) (groep van overheden en bedrijven die tot doel heeft om van het Schouwburgplein een internationale showcase te maken voor duurzame stadspleinen).

Het plein wordt straks één geheel, van de gevel van de Schouwburg tot aan de gevel van De Doelen stap je straks zό vanuit de gebouwen het plein op. De terrassen die nu nog wat aan de zijkanten verstopt liggen, maken straks ook echt onderdeel uit van het plein. Het plein wordt het domein voor voetgangers en aantrekkelijk voor fietsers en alleen nog maar toegankelijk voor noodzakelijk autoverkeer. Een nieuwe inrichting zorgt ervoor dat het plein nog aantrekkelijker wordt om te verblijven en elkaar te ontmoeten. Zo komt er midden op het plein een plek waar u onder bomen lekker op gras kunt zitten.

Fietsers welkom

Om ervoor te zorgen dat fietsers zich welkom voelen op het plein en om een stuwmeer aan geparkeerde fietsen te voorkomen, komt er een fietsenstalling voor zo’n 700 fietsen, met plek voor scooters en voor fietsen die niet in gewone rekken passen. De stalling ligt in de parkeergarage, met een goede ingang en is veilig doordat er toezicht aanwezig is.

Podium van de stad

Het nieuwe Schouwburgplein is het podium van de stad. Op het plein komt nog meer dan nu, ruimte voor culturele activiteiten en zijn er voorzieningen die het gebruik voor culturele activiteiten eenvoudig maken. Het plein brengt bewoners vanuit de hele stad en bezoekers van buiten de stad samen. Dit zie je terug in de programmering op het plein, die is voor een breed publiek, met high culture en straatcultuur, met kleine en grote evenementen.

Duurzaam plein

Het nieuwe Schouwburgplein wordt een duurzaam plein. Door extra bomen, minder autogebruik en het stimuleren van fietsen en wandelen verbetert de luchtkwaliteit. Het plein is klimaatbestendig: het regenwater dat op het plein valt, wordt opgevangen zodat er geen overlast optreedt bij stortbuien. Dat regenwater kan dan weer worden hergebruikt voor bijvoorbeeld het groen. Verder heeft 7 Square Endeavour een waterplan, een energieplan en wordt gewerkt aan groene daken rondom het plein.

Wat vindt u? The floor is yours!

Hoe ziet uw ideale Schouwburgplein eruit? Is dat een plein vol reuring en activiteiten? Of is het juist een groene oase van rust? Moet het plein open en ruimtelijk? Of juist wat knusser dan het nu is? We zijn erg benieuwd naar uw mening. Wilt u meedenken? Vul dan de vragenlijst in via de link hieronder:

Meer informatie

Wilt u rechtstreeks contact met de gemeente over het herinrichtingsplan voor het Schouwburgplein? U kunt de projectorganisatie bereiken via e-mail: SchouwburgpleinSO@rotterdam.nl.