Ga naar de hoofdinhoud

01 maart 2024

Algemeen, Video

Leestijd: 3 min

Safe‘R Spot: veilige plek bij het uitgaan

Als iemand tijdens een avondje uit in Rotterdam hulp of ondersteuning nodig heeft, kan die terecht bij twee zogeheten Safe‘R Spots. Dat zijn kleine vrachtwagens die omgebouwd zijn tot een soort hulppost. Safe‘R Spot is een initiatief van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met alle ‘partijen in de nacht’, zoals politie en horecastewards.

De nacht is zojuist gevallen op het Stadhuisplein. Er komen wat jongeren aanlopen die de weg vragen naar een ‘tentje om wat te eten’. En ook  daar weten de medewerkers van de Safe‘R Spot een antwoord op. Een beveiliger wijst ze de gewenste richting. Maar meestal is de vraag van de  jongeren een hele andere. Alhoewel ze ook nog weleens willen weten ‘of ze in de bus ook loempia’s verkopen’.

Mensen helpen die zich onveilig voelen

‘Of ze vragen of wij ook soa-tests afnemen. Ach, we kunnen er wel om lachen’, vertelt Ragna Keller. ‘Maar wat we vooral doen is jonge mensen  helpen die zich onveilig voelen, dronken zijn, drugs hebben gebruikt of worden lastiggevallen. Dan bieden we een luisterend oor of we helpen  ze op weg naar huis’, vertelt Ragna Keller, een van de nachtelijke hulpverleners bij de post. In het dagelijks leven is zij specialist  woningvervuiling bij de GGD Rotterdam.

iemand wordt geholpen in een safe'r spot van de gemeente op het stadhuisplein met uitgaanspubliek
Eric Fecken

Aanwezig op de vrijdag- en zaterdagnacht

Ragna heeft zich vrijwillig opgegeven voor diensten bij de Safe‘R Spot. Net als 25 andere medewerkers van de gemeente en twaalf collega’s van de GGZ-instelling Antes. ‘Voor dit project zochten ze mensen die het leuk vinden om regelmatig op vrijdag- en zaterdagnachten deze diensten te  draaien. Ik ken inmiddels de zelfkant van de samenleving achter de Rotterdamse voordeuren. Kennismaken met het nachtleven buiten leek me nu  ook weleens bijzonder om mee te maken’, aldus Ragna.

Vaste post en rijdende unit

Naast de gemeenteambtenaren en GGZ-medewerkers zijn er ook altijd beveiligers op de unit. Allemaal actief voor hulpvragen van het publiek. Eén  
post staat altijd op de hoek van de Lijnbaan/Korte Lijnbaan. De andere unit rijdt langs de uitgaanscentra Oude Haven, Binnenweg, Schieblok,  Witte de Withstraat en Rodezand. Voor veel stappers in de nacht is de post een opvallende, maar onbekende verschijning. Daarom is het vooral  nog werken aan bekendheid. ‘De kracht van dit initiatief is dat we een soort EHBO-post zijn, maar dan niet om pleisters te plakken’, vertelt  Janette van der Meulen, projectleider Safe’R van de gemeente.

Safe'R spot op de Kruiskade
Eric Fecken

Werken aan bekendheid Safe‘R Spot

Janette geeft aan dat er in het uitgaansleven nog gewerkt moet worden aan de bekendheid van de Safe‘R Spot. ‘Velen vragen nog steeds wat wij  precies doen. In ieder geval weten horecagelegenheden van ons bestaan, de politie en8 horecastewards. Ook zijn alle horecazaken geïnformeerd over de aanwezigheid van de units in de stad. Het blijft overigens altijd dubbel in de preventie. Je wil er zijn voor mensen die jou nodig  hebben, maar hoopt tegelijkertijd dat je eigenlijk helemaal niet nodig bent.’

Handelen of luisterend oor bieden

‘En als je dan nodig bent, probeer je verder te kijken dan alleen praktisch handelen of een luisterend oor te bieden’, weet medewerker Adem  Kacmaz. Hij is consulent Vraagwijzer bij de gemeente. ‘Daar heb ik dagelijks te maken met jongeren die vragen over financiën hebben. Als je die jongeren dan in het uitgaansleven tegenkomt, vertellen ze soms over andere problemen die ze hebben. Dan kan ik ze direct doorverwijzen naar het juiste loket’, aldus Adem. Zo breed inzetbaar zijn de medewerkers van de Safe ‘R Spot dan ook.

Safe‘R Spot is een pilot die half november 2023 is gestart en een jaar duurt. In april wordt de pilot geëvalueerd.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien