Huwelijk buitenland
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-11-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/huwelijk-buitenland/
Ga naar de hoofdinhoud

Wilt u in het buitenland trouwen? Dan moet u contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat. U kunt ook rechtstreeks naar de instantie of burgerlijke stand gaan die uw huwelijk voltrekt.

Die is op de hoogte van de buitenlandse regels. De documenten die u moet inleveren om in het buitenland te kunnen trouwen, zijn afhankelijk van het land waar u gaat trouwen. Bepaalde landen eisen van een Nederlander een verklaring van huwelijksbevoegdheid als u in dat land een huwelijk wilt sluiten.

Buitenlandse huwelijksakte registreren

Bent u getrouwd in het buitenland en woont u in Nederland? Dan moet u het huwelijk laten registreren bij uw gemeente. Hier heeft u de originele buitenlandse akte voor nodig. Deze akte moest soms gelegaliseerd worden of voorzien van een apostille (waarborgstempel).

Apostillestempel

Met een apostillestempel verkort u de legalisatie van uw document. Als u een apostille krijgt, hoeft u het document niet meer te laten legaliseren door de ambassade of het consulaat van het land waar u het gaat gebruiken. Dit geldt alleen voor landen die het apostilleverdrag hebben ondertekend. Voor Nederlandse documenten geven griffiers van de arrondissementsrechtbanken de apostillestempel af. In andere landen doen de ministers van Justitie of Buitenlandse Zaken dit vaak.