Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 12 min

Trouwen

Gefeliciteerd, u gaat trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan! Naast dat het een bijzondere, leuke dag wordt, is het ook veel organiseren. Op deze pagina nemen we u stap voor stap mee voor het regelen van uw huwelijk of partnerregistratie in Rotterdam. Een huwelijk of partnerregistratie meldt u minimaal 6 weken van tevoren. Hierna heeft u maximaal 1 jaar om te trouwen of een partnerschap aan te gaan.

Wat u vooraf moet weten

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat dan zijn er een aantal dingen die u moet weten.

Stap 1: Kies het soort huwelijk of partnerschap

Er zijn 5 mogelijkheden om te trouwen of een partnerschap te registreren. Zo kunt u trouwen in een trouwzaal of de burgerzaal van het stadhuis of op een zelfgekozen locatie in Rotterdam. Ook kunt u kiezen voor een eenvoudig of gratis huwelijk.

De kosten voor de ceremonie zijn inclusief een trouwambtenaar van de gemeente. 

Trouwen of een partnerregistratie in de trouwzalen van het stadhuis

Er zijn twee trouwzalen op de begane grond van het stadhuis. In deze trouwzalen duurt de ceremonie 30 minuten. Dit is vanaf het moment dat de zaal voor u is gereserveerd. Felicitaties kunnen de gasten doen in de felicitatiekamer.

Trouwen of een partnerregistratie in de Burgerzaal

Op de eerste verdieping van het stadhuis is de Burgerzaal. Naast de Burgerzaal is een trouwzaal waar de ceremonie plaatsvindt. De ceremonie duurt 60 minuten. Dit is vanaf het moment dat de zaal voor u is gereserveerd. Felicitaties kunnen gasten doen in de Burgerzaal.

Trouwen of partnerregistratie op een andere locatie

U kunt overal en altijd in Rotterdam trouwen of een partnerschap registreren. Overal, als de locatie maar veilig is en voor iedereen toegankelijk. Altijd, ook in het weekend en 's nachts. De ceremonie duurt 60 minuten.

Eenvoudig huwelijk of partnerschapsregistratie 

Dit huwelijk of partnerschapsregistratie vindt plaats in felicitatiekamer 1 op de begane grond van het stadhuis. De ceremonie duurt 15 minuten. Dit is vanaf het moment dat de zaal voor u is gereserveerd.

Gratis huwelijk of partnerschapsregistratie 

Dit huwelijk of partnerschapsregistratie vindt plaats in felicitatiekamer 1 op de begane grond van het stadhuis. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten. Dit is vanaf het moment dat de zaal voor u is gereserveerd.

Uw trouwambtenaar

De trouwambtenaar speelt een belangrijke rol bij uw ceremonie. Samen met jullie geeft hij/zij een bijzondere invulling aan jullie mooie dag! Voor uw ceremonie kunt u een top 3 aangeven. We doen ons best om uw eerste keus voor uw ceremonie in te delen. Ga naar de pagina Trouwambtenaar voor een overzicht de trouwambtenaren. 

U kunt u ook door iemand anders laten trouwen. U mag zelf kiezen wie dat doet. Een vriend(in) of familielid bijvoorbeeld. Deze persoon wordt dan benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor 1 dag. 
Wilt u zelf iemand kiezen vul dan het aanvraagformulier in. Stuur het formulier minstens 10 weken van tevoren naar ons per email. 
De kosten hiervoor bedragen € 235,70.

Er is ook altijd een trouwambtenaar van de gemeente aanwezig tijdens uw ceremonie. Deze ambtenaar zorgt ervoor dat alles op de juiste manier verloopt.

Uw getuigen

Bij uw huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u getuigen nodig. U heeft minimaal 2 getuigen nodig. U mag er maximaal 4 meenemen. Als u een gratis huwelijk kiest mag u 2 getuigen meenemen. Getuigen moeten meerderjarig zijn. De gemeente levert geen getuigen. Geef uw getuigen op bij het melden van uw huwelijk of partnerschap. Gebruik hiervoor het Getuigenformulier.

Stap 2: Meld uw huwelijk of partnerschap

Als u weet wanneer, waar in Rotterdam en de soort ceremonie u wilt, dan is het tijd om uw huwelijk te melden aan de gemeente. Hoe u dat kunt doen ligt aan jullie situatie.

Stap 3: Boeken van de ceremonie en betalen

Na het melden van jullie huwelijk of partnerschap heeft u een gesprek met een ambtenaar. Binnen 2 weken bellen wij u om een afspraak te maken. 

Deze afspraak is via videobellen. Hebben wij nog aanvullende informatie nodig? Dan is het gesprek aan de balie in publiekslocatie Prins Alexander. Dit gesprek duurt ongeveer 20 minuten. 

In het gesprek bespreekt u:

  1. Op welke manier u wilt trouwen of een partnerschap aan wilt gaan
  2. De datum
  3. De tijd
  4. De locatie
  5. Trouwambtenaar
  6. Uw getuigen
  7. Andere wensen

Aan het eind van het gesprek betaalt u de kosten aan de gemeente. Heeft u een gesprek via videobellen? Dan betaalt u met iDeal. In de publiekslocatie Prins Alexander betaalt u met pin. Contant betalen is ook mogelijk.

Stap 4: Jullie gaan bijna trouwen of gaan een partnerschap aan!

Het is bijna zover, de datum van uw huwelijk of partnerschap is in zicht. Heeft u voor een trouwambtenaar van de gemeente gekozen? Dan hoort u ongeveer 3 weken voor uw ceremonie wie dat is.

Hieronder nog een paar belangrijke dingen om te weten. 
Neem op de dag van de ceremonie uw identiteitsbewijs mee!