Hillegersberg
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-11-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hillegersberg/
Ga naar de hoofdinhoud

Hillegersberg is een water- en lommerrijke wijk met de Bergse Voor- en Achterplas. Een gedeelte heeft een stedelijk karakter met grote verbindingswegen, maar het dorpse is ook zeker te vinden in Oud Hillegersberg.

Uw wijk heeft een wijkraad. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die zij belangrijk vinden in de wijk. Wat de wijkraad allemaal kan doen leest u op de pagina Wijkraden.

Rob Beek

Rob Beek

Rolien Beijers

Rolien Beijers

Anoeska Bulthuis

Anoeska Bulthuis

Caroline Engels-Alkemade

Caroline Engels-Alkemade

Jaco de Hoog (voorzitter)

Jaco de Hoog

Erik van der Kroft

Erik van der Kroft

James Wang

James Wang

Project De Kleine Wens laat wensen voor ouderen in Hillegersberg-Schiebroek en Kralingen-Crooswijk uitkomen. Of het nu gaat om een wandeling langs de skyline of een fotosessie met een dierbare. 

'Met de hulp van vele vrijwilligers', vertelt Anita Kornman. 'Mensen kloppen vaak bij ons aan om voor iemand anders een wens uit te laten komen. Voor een visje op de markt of een wandeling langs zee. We zijn in maart dit jaar begonnen en er zijn al 30 wensen in vervulling gegaan.'

Vrijwilligers
De Kleine Wens is er speciaal voor 65-plussers in Hillegersberg-Schiebroek en Kralingen-Crooswijk. Met subsidie van Sint Laurensfonds maken ze kleine en grote wensen waar. Vrijwilligers worden gevonden via het platform Zorgzaam010 waar aanbod van helpende handen en hulpvragen elkaar vinden. Anita: 'Dat loopt heel erg goed. Voor iemand die een dagje naar de dierentuin wil, kregen we van negen vrijwilligers een aanmelding!'

Blijdschap
Er zijn ook grotere wensen, vertelt Anita. 'Zoals een helikoptervlucht, die is uitgekomen overigens. En nu ligt er een wens voor iemand die wil lunchen in het restaurant halverwege de Afsluitdijk. Ze is helemaal weg van dat gebied. Bijzonder toch? Als we niemand kunnen vinden rijd ik wel even die kant op. Maar dat komt vast goed. Het brengt zoveel blijdschap en glundering als wensen uitkomen. Ze vragen verbaasd: 'Wil iemand echt met mij een dagje op pad?' De vrijwilligers kijken om naar de mensen en houden ook na het uitje contact. Dat duurzame is zo belangrijk.'

Heeft u een wens?
In Hillegersberg werkt De Kleine Wens samen met de Vrijwilligerswinkel en Kansrijk Ondernemend Welzijn. In Kralingen-Crooswijk met Super-Actief.

Heeft u iets wat u graag zou willen doen? Of een wens voor een ander? Neem dan contact op met Buurtbedrijf Schiebroek of Super-Actief. Bewoners uit Hillegersberg-Schiebroek bellen met 010 - 268 81 50. Bewoners uit Kralingen-Crooswijk met 010 - 304 63 22. Mailen kan ook: info@super-actief.nl.

Een geel busje rijdt langs water en bomen.

De Belbus is een uitkomst voor wie even naar de winkel wil, de kapper of de Stadswinkel. De Belbus rijdt al 32 jaar in Hillegersberg-Schiebroek. Hoe werkt het?

U kunt zich aanmelden als deelnemer bij belbus-his.net. Een jaarabonnement kost 16,50 euro per persoon en 24,75 euro voor een (echt)paar. Per ritje, enkele reis, betaalt u 1,35 euro. Bent u deelnemer, dan rijdt de Belbus bij u thuis voor en wordt u ook weer opgehaald bij de supermarkt, gym, fysio of tandarts bijvoorbeeld. Een vrijwilliger helpt u de bus in en uit.

De Belbus is een uitkomst voor wie even naar de winkel wil, de kapper of de Stadswinkel. De Belbus rijdt al 32 jaar in Hillegersberg-Schiebroek. Hoe werkt het?

U kunt zich aanmelden als deelnemer bij belbus-his.net. Een jaarabonnement kost 16,50 euro per persoon en 24,75 euro voor een (echt)paar. Per ritje, enkele reis, betaalt u 1,35 euro. Bent u deelnemer, dan rijdt de Belbus bij u thuis voor en wordt u ook weer opgehaald bij de supermarkt, gym, fysio of tandarts bijvoorbeeld. Een vrijwilliger helpt u de bus in en uit.

'Wagen volgeladen'
Zoals mevrouw Humalda die altijd op donderdag wordt opgepikt. ‘Door de week ga ik naar Albert Heijn met de Belbus, soms samen met een buurvrouw. Vorige week stapten wij daar uit en kwamen er twee mevrouwen vanuit de supermarkt de Belbus weer in.' Ze is vol lof over de vrijwilligers op de bus. Een van hen is Hans Miltenburg, die dat al 14 jaar doet. ‘Ik ben gezond en heb veel vrije tijd. Het is leuk en dankbaar werk op de bus. Ik hou van een geintje: onlangs stapten drie dames de bus in en ik begon met: 'Ik heb mijn wagen volgeladen...' en toen gingen we zingen. Je moet het toch ook voor jezelf leuk maken. Ik ben niet zo'n prater en je hoort dan nogal wat in de bus. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt in de wijk.'

Deelnemen of vrijwilliger worden?
Wilt u ook gebruikmaken van de Belbus? U kunt zich als deelnemer aanmelden op belbus-his.net.

Wilt u vrijwilliger worden op de bus als chauffeur, begeleider, oproepkracht, of als medewerker op ons kantoor in 110Morgen: bel Stichting Wijkvervoer Hillegersberg-Schiebroek, 010 418 81 21.

In twee wijken zijn we bezig met werkzaamheden in de ondergrond. Sinds 28 maart doen we dat in de Gravenbuurt, rondom de Juliana van Stolberglaan. En vanaf 2 mei starten we in de wijk waar de Plaswijcklaan en de Jan van Ghestellaan in liggen. Er komen nieuwe riolering, water-, gas- en elektraleidingen en we leggen drainageleidingen aan. Wat waar precies gebeurt, leest u op de pagina’s Gravenbuurt en Plaswijcklaan.

In het Melanchtonpark komt een nieuwe speelplek en een nieuw bootcamp om te sporten. Dat is het resultaat van twee enquêtes.

Er zijn in totaal twee participatierondes geweest. Daaruit bleek de wens om zowel te sporten als te spelen in het Melanchtonpark.

De combinatie van een bootcamp met speelplek voorstel 2 kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Het is de speelplek op de afbeelding bovenaan deze flyer.

De ondergrond van de bootcamp wordt op veler verzoek groen, niet blauw.

Indeling park blijft hetzelfde
De speelplek blijft op de plek waar die al lag en krijgt een groot klimtoestel met een glijbaan en een rekstok. Er komt een groter bootcamp met sporttoestellen op de plek waar die nu ook ligt.

In het park komt ook een kraan met drinkwater.

Het grote grasveld met de heg eromheen blijft zoals het is. Ook de hondenlosloopzone in het park blijft hetzelfde. Om de speelplek komt een omheining, zodat honden daar niet kunnen komen.

Bekijk de definitieve ontwerpen op Mijn Rotterdam.

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt.
Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl.

Hoe werkt het
Een idee waar 2.500 euro of minder voor nodig is, kunt u het hele jaar indienen. Kost een idee tussen de 2.500 en 20.000 euro, dan moet u deze aanvragen via een formulier op Mijn Rotterdam.
Goedgekeurde initiatieven komen op Mijn Rotterdam.
Wijkbewoners kiezen wie er subsidie krijgt.

Als u hulp wilt
De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar. Bel: 14 010. Of loop binnen bij het Huis van de Wijk of de Wijkhub.
Carnisse/Tarwewijk - Wolphaertsbocht 362. Geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Op donderdag en vrijdag zijn er van 9.00 tot 12.00 uur medewerkers van 14 010 aanwezig om u te helpen met uw vragen.

Kijk voor meer informatie op Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Hillegersberg, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.