Hillegersberg
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-06-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hillegersberg/
Ga naar de hoofdinhoud

Hillegersberg is een water- en lommerrijke wijk met de beeldbepalende Bergse Voor- en Achterplas. Een gedeelte heeft een stedelijk karakter met grote verbindingswegen, maar het dorpse is ook zeker terug te vinden in Oud Hillegersberg.

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Rob Beek

Rob Beek

Rolien Beijers

Rolien Beijers

Anoeska Bulthuis

Anoeska Bulthuis

Caroline Engels-Alkemade

Caroline Engels-Alkemade

Jaco de Hoog (voorzitter)

Jaco de Hoog

Erik van der Kroft

Erik van der Kroft

James Wang

James Wang

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Een man gooit oude spullen weg.

Heeft u een oud broodrooster, een kapotte stoel of een restje laminaat? Lever ze gratis in bij de pop-up milieuparken. Zo’n mini afvalstraat is een kleinere reizende variant op een van de zeven milieuparken in Rotterdam.

Woensdag 11 mei staat van 11.00 tot 15.00 uur in de Achillesstraat (110-Morgen) een pop-up milieupark. In Overschie staat er 18 mei eentje in de Aalkeetstraat van 11.00 tot 15.00 uur.

Wat kunt u wel/niet inleveren?

Die woensdagen staan er containers klaar waar u afval gescheiden in kunt leveren. Ook afval dat te groot is voor een container, kunt u inleveren. Of breng spullen die nog opnieuw te gebruiken zijn.  

Afval dat u op een pop-up milieupark kunt inleveren is: papier, textiel, kringloop spullen, hout, glas, ijzer, elektronica en grofvuil.

Chemisch afval, verfblikken of batterijen en grote meubels zoals bankstellen kunt u niet inleveren. Breng deze spullen direct naar het milieupark.

Van plastic tuinstoel naar shampoofles

Aan het einde van dag gaat het ingezamelde afval naar het milieupark. Daarna gaat het naar de afvalverwerker. Die maakt er iets nieuws van zoals groene energie, printpapier, shampooflessen, poetslappen of compost voor de planten. Door afval gescheiden in te leveren kan er weer iets nieuws van gemaakt worden. En dit is goed voor het milieu. Er hoeft minder afval verbrand te worden, er gaan minder grondstoffen verloren.

Kunt u 11 of 18 mei niet?

Breng uw spullen dan naar het milieupark van Hillegersberg-Schiebroek. Het adres is Melanchtonweg 139. Grofvuil kunt u ook gratis laten ophalen. Maak hiervoor een afspraak via de pagina Grofvuil of bel 14 010.

Een vrijwilliger rijdt met een oudere samen op een driewieler fiets.

Project De Kleine Wens laat wensen voor ouderen in Hillegersberg-Schiebroek en Kralingen-Crooswijk uitkomen. Of het nu gaat om een wandeling langs de skyline of een fotosessie met een dierbare. 

'Met de hulp van vele vrijwilligers', vertelt Anita Kornman. 'Mensen kloppen vaak bij ons aan om voor iemand anders een wens uit te laten komen. Voor een visje op de markt of een wandeling langs zee. We zijn in maart dit jaar begonnen en er zijn al 30 wensen in vervulling gegaan.'

Vrijwilligers

De Kleine Wens is er speciaal voor 65-plussers in Hillegersberg-Schiebroek en Kralingen-Crooswijk. Met subsidie van Sint Laurensfonds maken ze kleine en grote wensen waar. Vrijwilligers worden gevonden via het platform Zorgzaam010 waar aanbod van helpende handen en hulpvragen elkaar vinden. Anita: 'Dat loopt heel erg goed. Voor iemand die een dagje naar de dierentuin wil, kregen we van negen vrijwilligers een aanmelding!' 

Blijdschap

Er zijn ook grotere wensen, vertelt Anita. 'Zoals een helikoptervlucht, die is uitgekomen overigens. En nu ligt er een wens voor iemand die wil lunchen in het restaurant halverwege de Afsluitdijk. Ze is helemaal weg van dat gebied. Bijzonder toch? Als we niemand kunnen vinden rijd ik wel even die kant op. Maar dat komt vast goed. Het brengt zoveel blijdschap en glundering als wensen uitkomen. Ze vragen verbaasd: 'Wil iemand echt met mij een dagje op pad?' De vrijwilligers kijken om naar de mensen en houden ook na het uitje contact. Dat duurzame is zo belangrijk.'

Heeft u een wens? 

In Hillegersberg werkt De Kleine Wens samen met de Vrijwilligerswinkel en Kansrijk Ondernemend Welzijn. In Kralingen-Crooswijk met Super-Actief.

Heeft u iets wat u graag zou willen doen? Of een wens voor een ander? Neem dan contact op met Buurtbedrijf Schiebroek of Super-Actief. Bewoners uit Hillegersberg-Schiebroek bellen met 010 - 268 81 50. Bewoners uit Kralingen-Crooswijk met 010 - 304 63 22. Mailen kan ook: info@super-actief.nl.

Ria Dorchaine en het oorlogsmonument aan de Kootsekade.

De plaquette op de tramremise aan de Kootsekade herinnert aan de razzia in 1944. Deze gaat bewoner Ria Dorchain aan het hart.  

'In deze remise werden mannen door de Duitsers bijeengedreven 10 en 11 november 1944 en als dwangarbeider weggevoerd. Ik heb zoveel respect voor de mensen, het is niet niks wat hier is gebeurd.'

De plaquette hangt er sinds 2004. 'Maar de mensen liepen er zo langs! Op de stoep stonden fietsen en soms auto's geparkeerd. Dat hoort niet. We hadden Opzoomergeld over en hebben bij de plaquette een bloemenrek opgehangen met plantjes. En er zijn Rotterdammertjes geplaatst, zo heten die paaltjes toch? Het boomperk is begroeid en er staat een grote plantenschaal. Als er nu fietsen staan, hang ik een briefje aan het stuur of ze dit plekje in ere willen houden. Met lieve groetjes van buuf Ria. Laatst hing een briefje aan het bloemenrek van een motorrijder: 'Sorry buuf, het zal niet meer gebeuren', prachtig toch?'

Meneer de Ruijter

De plaquette is gemaakt door kunstenaar Ieneke van der Kooij in opdracht van het 4 mei comité Hillegersberg-Schiebroek. Het comité organiseert jaarlijks de officiële herdenking aan het Spinbolplein. Voorafgaand is er een stille tocht vanaf de remise aan de Kootsekade. 'Ik heb zelf nooit meegelopen, maar ging erna altijd naar mijn moeder om de herdenking op televisie te volgen. Dat doe ik nog steeds, alleen nu zonder mijn moeder.'

Door haar inzet zijn de banden met ex-dwangarbeiders en andere betrokkenen bij de herdenking nauw. Ria laat een oude dichtbundel zien en een foto: 'Kijk, hier naast de plaquette staat meneer de Ruijter, een ex-dwangarbeider met wie ik contact had. Hij gaf me deze bundel met 'pretentieloze versjes over het kampleven', geschreven door ex-dwangarbeiders. Hij waardeerde de planten en de aandacht voor de plaquette. Helaas is hij overleden.'

Oorlogsmuseum

De gedenkplaat mag gezien worden, vindt Ria en dat gebeurt. 'Mensen stoppen vaak even om de plaquette te lezen. Hoe mooi is dat? En gelukkig ken ik hier niemand', lacht ze terwijl om de haverklap zwaait naar fietsers en automobilisten. 'Ik ben hier geboren en getogen en zal altijd naar de gedenkplek blijven gaan. Zelfs met een rollator. Hier moet het netjes blijven. In de remise zit trouwens een oorlogsmuseum dat elke eerste zaterdag in de maand open is. Ga zeker eens een keer kijken!'

Een geel busje rijdt langs water en bomen.

De Belbus is een uitkomst voor wie even naar de winkel wil, de kapper of de Stadswinkel. De Belbus rijdt al 32 jaar in Hillegersberg-Schiebroek. Hoe werkt het?

U kunt zich aanmelden als deelnemer bij belbus-his.net. Een jaarabonnement kost 16,50 euro per persoon en 24,75 euro voor een (echt)paar. Per ritje, enkele reis, betaalt u 1,35 euro. Bent u deelnemer, dan rijdt de Belbus bij u thuis voor en wordt u ook weer opgehaald bij de supermarkt, gym, fysio of tandarts bijvoorbeeld. Een vrijwilliger helpt u de bus in en uit.

'Wagen volgeladen'

Zoals mevrouw Humalda die altijd op donderdag wordt opgepikt. ‘Door de week ga ik naar Albert Heijn met de Belbus, soms samen met een buurvrouw. Vorige week stapten wij daar uit en kwamen er twee mevrouwen vanuit de supermarkt de Belbus weer in.' Ze is vol lof over de vrijwilligers op de bus. Een van hen is Hans Miltenburg, die dat al 14 jaar doet. ‘Ik ben gezond en heb veel vrije tijd. Het is leuk en dankbaar werk op de bus. Ik hou van een geintje: onlangs stapten drie dames de bus in en ik begon met: 'Ik heb mijn wagen volgeladen...' en toen gingen we zingen. Je moet het toch ook voor jezelf leuk maken. Ik ben niet zo'n prater en je hoort dan nogal wat in de bus. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt in de wijk.'

Deelnemen of vrijwilliger worden? 

Wilt u ook gebruikmaken van de Belbus? U kunt zich als deelnemer aanmelden op belbus-his.net.

Wilt u vrijwilliger worden op de bus als chauffeur, begeleider, oproepkracht, of als medewerker op ons kantoor in 110Morgen: bel Stichting Wijkvervoer Hillegersberg-Schiebroek, 010 - 418 81 21.

In twee wijken gaan we van start of zijn we net gestart met werkzaamheden in de ondergrond. Sinds 28 maart doen we dat in de Gravenbuurt, rondom de Juliana van Stolberglaan. En vanaf 2 mei starten we in de wijk waar de Plaswijcklaan en de Jan van Ghestellaan in liggen. Er komen nieuwe riolering, water-, gas- en elektraleidingen en we leggen drainageleidingen aan. Wat waar precies gebeurt, leest u op de pagina’s Gravenbuurt en Plaswijcklaan.

Op 19 april is er een inloopavond over het werk in de Plaswijckbuurt. Woont u in de buurt? U bent van harte uitgenodigd om even binnen te lopen als u vragen heeft. Aanmelden is niet nodig.

  • Datum: Dinsdag 19 april 2022
  • Tijd: Tussen 20.00 en 21.30 uur
  • Plaats: in de aula van de St. Mattheusschool, Aleyda van Raephorstlaan 243

Jonge skaters vernieuwen skatepark

3 jonge skaters bij het vernieuwde skatepark op de geluidswal in Nieuw Terbregge.

Jippe en Babet zijn jonge skaters uit Nieuw Terbregge. Ze zijn 11 jaar als ze de burgemeester een brief schrijven omdat ze graag een update van hun skatepark willen. Met foto’s maken ze duidelijk welke toestellen ze leuk vinden. En ze voegen een lijst met handtekeningen toe van andere kinderen die net als zij willen dat het skatepark wordt vernieuwd. Op de wensenlijst staan toestellen die ook geschikt zijn voor jonge, beginnende skaters.

Kinderparticipatie

Zo startte de kinderparticipatie van het skatepark aan het Air Commodore Geddespad, op de geluidswal langs de snelweg. Stadsbeheer was enthousiast en nodigde de kinderen uit op kantoor om hun ideeën toe te lichten. Van het beschikbare budget kozen Babet en Jippe zorgvuldig nieuwe toestellen. De dag dat ze werden geplaatst, maandag 28 maart, was een klein feestje. De hele klas van de skaters kwam kijken, de zon scheen er was koek met limonade.

Deze nieuwe toestellen zijn geplaatst:

  • een quarter pipe (maar één meter hoog)
  • een manual pad (een verhoging waar je een soort wheelie op kan doen en langs kan grinden)
  • een launch box (combinatie van helling en rail, een lage buis om op te grinden).

Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie door jonge burgers, vindt de gemeente. De kinderen ervaren zo echt eigenaarschap van het skatepark. Als zij er langskomen voelen ze: hier heb ik aan bijgedragen.

Een impressie van het nieuwe sportpark.

In het Melanchtonpark komt meer gelegenheid om te sporten. De speeltoestellen in het park zijn aan het einde van hun levensduur en verdwijnen. Bewoners rondom het park zijn gevraagd wat hun wensen voor het park waren. Er bleek geen behoefte voor spelen, wel voor sporten. Het voorlopige ontwerp is klaar. We horen uw mening graag.

In het park wordt het bootcamp twee keer zo groot. Er komt een tappunt voor drinkwater en een hardlooproute met markeringen. Ook komen er springboxen en dip bars. Waar nu een grasveld ligt, komt een multi-sportpark voor groepssporten.

Uw mening

Het voorlopige ontwerp van de nieuwe sportplekken kunt u bekijken op Rotterdam aan de slag, Melanchtonpark. Heeft u opmerkingen of bent u er juist blij mee? Laat het weten via MelanchtonparkSB@rotterdam.nl.

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Hillegersberg, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.