Geveltuinen
Gepubliceerd op: 08-03-2019
Geprint op: 24-05-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/geveltuinen/
Spring naar het artikel

Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt er van op en uw huis blijft in de zomer koeler. Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning.

Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook. U kiest zelf.

Tegel eruit

Kijk eerst of er ruimte voor uw woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Om de stoep goed bereikbaar te houden is het belangrijk dat er minstens 1.80m van de stoep overblijft. Verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen. Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met tuingrond en meng de ondergrond er een beetje doorheen.
Als er kabels en leidingen liggen, kunt u de tuin verhoogd aanleggen met stapelblokken. Laat straatnaamborden zichtbaar en denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning.

Groen erin

Bedenk goed welke planten u wilt gebruiken. Niet alle planten zijn namelijk even geschikt voor een geveltuin. Gebruik in ieder geval geen planten die uitgroeien tot grote struiken of bomen. Plant om overlast te voorkomen geen grote prikkende struiken. De wortels van deze planten worden namelijk ook erg groot en kunnen problemen geven aan de leidingen. U mag geen afrastering aanleggen rondom de geveltuin.

Werk samen aan een groenere straat

Probeer bij het aanleggen van uw geveltuin ook uw buren te betrekken. Wellicht kunt u hen inspireren of aanmoedigen om ook aan de slag te gaan met groen in de straat. Een hele groene straat is natuurlijk mooier dan één geveltuin. Ook de gebiedscommissie, wijkraad of wijkcomité zou u kunnen helpen met een financiële bijdrage.

Tips voor onderhoud

Planten hebben natuurlijk wel een beetje verzorging nodig. Geef ze dus op warme dagen wat extra water en knip ze, als het nodig is, een beetje bij. Zorg ervoor dat de rest van de stoep goed bereikbaar blijft door overhangende takken te verwijderen.

Let op!

De grond onder uw geveltuin blijft eigendom van de gemeente. Als de gemeente of nutsbedrijven werkzaamheden moet verrichten aan kabels en leidingen onder uw geveltuin of uw straat wordt opgehoogd, dan kan het zijn dat de geveltuin wordt verwijderd of beschadigd. Veelal ontvangt u voordat werkzaamheden beginnen een brief met omschrijving van de werkzaamheden en de planning ervan.