Spring naar het artikel

Rotterdam is een levendige stad met vele wijken en buurten met een eigen karakter. Samen met de politie doet de gemeente Rotterdam iedere dag haar uiterste best om de stad schoon, heel en veilig te houden.

Wij kunnen de hulp van actieve bewoners hierbij goed gebruiken. Samen maken we Rotterdam veiliger! In Rotterdam zijn al veel buurtpreventieteams actief.

Wat is een buurtpreventieteam?

Een buurtpreventieteam bestaat uit een groep van actieve bewoners die toezicht houden in de wijk. Dat doen ze door een aantal keer per maand gezamenlijk door de wijk te lopen. Samen met de gemeente en de politie zijn ze de extra oren en ogen van de buurt. Als zij tijdens het lopen een onveilige situatie tegenkomen, geven ze dit door aan de gemeente en de politie. Hierdoor ontstaat er een veiligheidsnetwerk dat ervoor zorgt dat uw buurt veiliger en aangenamer wordt.

Een extra aanvulling hierop is een buurtpreventie app zoals de Veiligebuurt app. Hiermee kunt u meldingen doen van situaties in uw buurt die de veiligheid en leefbaarheid aantasten.

Het opstarten van een buurtpreventieteam

Wilt u ook een buurtpreventieteam opstarten? Daar zijn wij als gemeente heel blij mee! Op dit moment hebben we ruim 30 buurtpreventieteams in onze stad. Maar we willen dit graag verder uitbreiden om zo met elkaar Rotterdam veiliger te maken.

Als u een team van buurtbewoners heeft gevormd kunt u contact opnemen met de gemeente via het e-mailadres buurtpreventie@rotterdam.nl, daarna kunt u als team starten.

Doet u ook mee

Als u wilt meewerken aan een bestaand team in uw wijk kunt u een e-mail sturen naar buurtpreventie@rotterdam.nl. Daarin geeft u aan in welk gebied uw woont en bij welk team u wilt aansluiten.

Wanneer u zich wilt aansluiten bij een buurtpreventiegroep zoals de Veiligebuurt app kunt u de app downloaden op uw smartphone.

Ondersteuning door de gemeente

U kunt bij de gemeente informeren over de materialen en de ondersteuning die de gemeente aan de teams biedt. Ook biedt de gemeente een aantal interessante cursussen en trainingen aan zoals het gebruik van AED, een EHBO workshop en een weerbaarheidscursus. Zo kunt u als buurtpreventieteam nog beter voorbereid uw wijkschouw doen.

Aanvragen buurtpreventiebord

Wilt u buurtpreventieborden in uw wijk? Dan kunt u bij de gemeente Rotterdam een buurtpreventiebord aanvragen. Samen met de accounthouder veiligheid van uw gebied bekijken we dan of het mogelijk is om in of nabij uw straat buurtpreventieborden te plaatsen.

WhatsApp-buurtpreventiegroepen

U kunt ook een WhatsApp-buurtpreventiegroep opstarten.

Als u een WhatsAppgroep maakt bent u automatisch de beheerder van de groep. U kunt dan leden toevoegen of verwijderen. Bij het aanmaken van een WhatsAppgroep is het belangrijk om van tevoren een aantal huisregels op te stellen. Een voorbeeld van de huisregels vindt u onder de kaart.

Deze kaart geeft een overzicht van de (aangemelde) WhatsApp Buurtpreventiegroepen bij u in de buurt. Wanneer u een WhatsAppbuurtpreventiegroep heeft kunt u deze aanmelden. Zo zijn de bewoners in uw wijk ook op de hoogte van het bestaan van de groep.

Buurtvrijwilligers in het zonnetje

De gemeente Rotterdam zette op 4 november 2017 Rotterdammers in het zonnetje, die zich vrijwillig inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk.
In het Hofpleintheater ging de rode loper uit voor alle Rotterdammers die betrokken zijn bij Buurt Bestuurt, Buurtpreventie, schouwen in de wijk, beheer van het groen of de afvalcontainer voor hun deur. Tijdens de bijzondere bijeenkomst zijn ook de Rotterdamse Oscars (R'Oscar) uitgereikt. Via onderstaande link kunt u de foto's bekijken.