Buurtpreventie
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-11-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/buurtpreventie/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam is een levendige stad met vele wijken en buurten met een eigen karakter en met betrokken bewoners. De gemeente en politie doen iedere dag hun uiterste best om de stad schoon, heel en veilig te houden.

In sommige wijken krijgen zij hulp van buurtpreventieteams en buurtWhatsapp groepen. Op dit moment hebben we ruim 35 buurtpreventieteams in onze stad. Maar we willen dit graag verder uitbreiden om zo met elkaar Rotterdam veiliger te maken.

Wat is een buurtpreventieteam?

Een buurtpreventieteam bestaat uit een groep van actieve bewoners die toezicht houden in de wijk. Dat doen ze door een aantal keer per maand gezamenlijk door de wijk te lopen. Voor de gemeente en de politie zijn ze de extra oren en ogen van de buurt. Als zij tijdens het lopen een onveilige situatie tegenkomen, geven ze dit door aan de gemeente en de politie. Hierdoor ontstaat er een veiligheidsnetwerk dat ervoor zorgt dat uw buurt veiliger en leefbaarder wordt.

Meedoen met buurtpreventie

Is er in uw buurt of wijk geen buurtpreventieteam en wilt u er een opstarten?

  • Vraag dan aan uw buurtbewoners om mee te doen. Als u voldoende buurtbewoners heeft om een team te starten kunt u contact opnemen met de gemeente via het e-mailadres buurtpreventie@rotterdam.nl.
  • Als u wilt meewerken aan een bestaand team in uw wijk kunt u een e-mail sturen naar buurtpreventie@rotterdam.nl. Daarin geeft u aan in welk gebied uw woont en bij welk team u wilt aansluiten.

Ondersteuning door de gemeente

De gemeente ondersteunt de buurtpreventieteams, met materialen en trainingen. U kunt bijvoorbeeld training krijgen in het gebruik van AED, of een EHBO-workshop en weerbaarheidscursus volgen. Zo kunt u als buurtpreventieteam nog beter voorbereid uw wijkschouw doen. Toezichthouders ondersteunen de buurtpreventieteams bij hun rondes.

Aanvragen buurtpreventiebord

Is er een buurtpreventieteam of buurt whatsappgroep in uw wijk? Dan kunt u een buurtpreventiebord aanvragen. De accounthouder veiligheid van uw gebied bekijkt samen met u waar en hoeveel  borden geplaatst kunnen worden. Buurtpreventiebord aanvragen.

Buurt-Whatsappgroep

Met een buurt-Whatsappgroep kunnen buurtbewoners elkaar informeren over verdachte situaties in de buurt. Zo is iedereen alert op wat er in de buurt gebeurt en wordt er samengewerkt aan een veilige buurt. Er zijn in Rotterdam verschillende Whatsappgroepen actief.

  1. Whatsappgroepen die door bewoners zelf zijn opgericht en worden beheerd. Vraag uw buren of er een whatsappgroep in uw buurt is  en vraag of u toegevoegd kan worden. Is er geen whatsappgroep, dan kunt u er zelf één starten. U kunt hiervoor borden aanvragen bij de gemeente.
  2. Er zijn ook Whatsappgroepen in sommige buurten, die door de gemeente worden beheerd. Wilt u zich hierbij aansluiten? Mail dan naar buurtwhatsapp@rotterdam.nl en vraag of in uw wijk een whatsappgroep is.
  3. Ook kunt u zich aansluiten bij apps in de app-store in uw smartphone, zoals de Veiligebuurt-app. Dit is een app die per buurt een whatsappgroep aan heeft gemaakt. Als u de app download kunt u zien hoeveel bewoners in uw buurt hier gebruik van maken en kunt u hierbij aansluiten.