Buurtpreventie
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/buurtpreventie/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente en politie doen iedere dag hun uiterste best om Rotterdam schoon, heel en veilig te houden. In sommige wijken krijgen zij hulp van buurtpreventieteams en buurtWhatsappgroepen.

Op dit moment hebben we ruim 35 buurtpreventieteams in onze stad. Maar we willen dit aantal graag verder uitbreiden om zo met elkaar Rotterdam nog veiliger te maken.

Wat is een buurtpreventieteam?

Een buurtpreventieteam bestaat uit een groep van actieve bewoners die elke week samen een ronde door de wijk lopen. Voor de gemeente en de politie zijn ze de extra oren en ogen van de buurt. Als zij tijdens het lopen een onveilige situatie tegenkomen, geven ze dit door aan de gemeente en de politie. Ook geven ze door als er dingen niet kloppen in de buitenruimte b.v. als de verlichting niet brandt, de straat kapot is, struiken te hoog zijn of er vuil op straat staat. Zo wordt de buurt veiliger en leefbaarder. Het buurtpreventieteam geeft bewoners daarnaast veiligheidstips.

Meedoen met buurtpreventie

Wilt u meedoen met buurtpreventie? In veel wijken is al een buurtpreventieteam. Vraag na bij buurtpreventie@rotterdam.nl of er al een buurtpreventieteam in uw buurt is. Geef aan in welke buurt u woont en we brengen u in contact met het buurtpreventieteam in uw buurt.

Is er in uw buurt geen buurtpreventieteam en wilt u er één opstarten?

Vraag aan uw buurtbewoners om mee te doen. Als u een aantal buurtbewoners hebt om een team te starten kunt u contact opnemen met de gemeente via het e-mailadres buurtpreventie@rotterdam.nl. Wij helpen u verder.

Ondersteuning door de gemeente

De gemeente ondersteunt de buurtpreventieteams, met materialen en trainingen. U kunt bijvoorbeeld een EHBO-training krijgen en training van een ex-politieman volgen. Zo kunt u als buurtpreventieteam nog beter voorbereid uw rondes lopen. De politie en toezichthouders ondersteunen de buurtpreventieteams bij hun rondes.

Buurt-Whatsappgroep

Met een buurt-Whatsappgroep kunnen buurtbewoners elkaar informeren over verdachte situaties in de buurt. Zo is iedereen alert op wat er in de buurt gebeurt en wordt er samengewerkt aan een veilige buurt. Er zijn in Rotterdam verschillende Whatsappgroepen actief:

  1. Whatsappgroepen die door bewoners zelf zijn opgericht en worden beheerd. Vraag uw buren of er een Whatsappgroep in uw buurt is en vraag of u toegevoegd kan worden. Is er geen Whatsappgroep, dan kunt u er zelf één starten. U kunt hiervoor borden aanvragen bij de gemeente.
  2. Er zijn ook Whatsappgroepen in sommige buurten, die door de gemeente worden beheerd. Wilt u zich hierbij aansluiten? Mail dan naar buurtwhatsapp@rotterdam.nl en vraag of in uw wijk een Whatsappgroep is.
  3. Ook kunt u zich aansluiten bij apps via de app-store, zoals de Veiligebuurt-app of via wabp.nl. Dit zijn apps die per buurt een Whatsappgroep aanmaken. Als u de app downloadt, kunt u zien hoeveel bewoners in uw buurt hier gebruik van maken en kunt u zich aanmelden.

Aanvragen buurtpreventiebord

Is er een buurtpreventieteam of buurtWhatsappgroep in uw wijk? Dan kunt u maximaal 4 buurtpreventieborden aanvragen. Geef aan waar de borden volgens u moeten komen en vermeld het nummer van de lantarenpalen waar de borden opgehangen kunnen wonen, dan kijken we of dat mogelijk is. U vraagt de borden aan door op deze link te klikken: