Spring naar het artikel

In Rotterdam wordt veel brood weggegooid. In Nederland zelfs 435.000 broden per dag. Het verdwijnt in de vuilnisbak of wordt als voedsel aan dieren gegeven. Dat is zonde.

Je kunt er namelijk compost of energie van maken. In Rotterdam maken we er nu compost van. Brood in de broodbakken is dus een betere oplossing. Daarmee voorkomen we bovendien dat ratten er op af komen en vogels er ziek van worden.

Broodbakken

In Rotterdam staan nu bijna 30 broodbakken. In Feijenoord, Noord en Delfshaven. Dit jaar komen er weer nieuwe bij. Broodbakken zijn bruine huiscontainers van 240 liter. Elke woensdag haalt de gemeente met een aparte wagen het brood op. Woensdag op Zuid en donderdag in Noord. Het brood wordt naar de verwerker in Europoort gebracht die het vervolgens verwerkt tot compost. Compost is mest uit plantenresten en ander natuurlijk materiaal zoals brood. De locaties van de broodbakken vindt u op de site van Broodnodig onder het kopje Broodbakken.

Adoptanten

Bij elke broodbak hoort een adoptant. Zij houden toezicht op de bakken om er voor te zorgen dat geen ander materiaal dan brood in de bak belandt, zoals plastic. De bakken worden 's nachts naar binnen gehaald. Bent u ook geïnteresseerd in het adopteren van een broodbak? Mail dan naar broodbak@broodnodig.co.

GFT-container

Brood kunt u ook kwijt in gft-containers. In een aantal wijken van Rotterdam wordt het gft al apart ingezameld. Van het gft wordt ook compost gemaakt.

Samen met Broodnodig

Stichting BroodNodig voert campagne in Rotterdam om verspilling van brood tegen te gaan. De stichting is in gesprek met bewoners van Rotterdam over het verspillen van brood en zamelt samen met de buurt brood in. BroodNodig pakt samen met Stadsbeheer de communicatie rond het inzamelen van brood in Rotterdam op. BroodNodig is daarnaast bezig met het ontwikkelen van een broodvergister. Die gaan er straks voor zorgen dat van oud brood biogas gemaakt kan worden.

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op www.rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat je inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen je graag op weg.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de website van Broodnodig.