Brood is energie!
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-01-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/brood/
Spring naar het artikel

In Rotterdam wordt veel brood weggegooid. Het verdwijnt in de vuilnisbak of wordt als voedsel aan dieren gegeven. Zonde! Gooi brood liever in één van de 130 broodbakken in Rotterdam, dan maken we er nieuwe energie van.

Bovendien is brood slecht voor dieren die in stad leven en zorgt het voor overlast van plaagdieren zoals ratten en meeuwen.

Van oud brood naar groene energie

De gemeente Rotterdam werkt samen met inzamelaar GroenCollect. GroenCollect leegt de broodbakken, sorteert het brood en zorgt dat het omgezet wordt in groene energie. Het omzetten van brood in groene energie gebeurt door het brood te vergisten. In brood zit namelijk veel energie. Van één brood kun je een led-lamp maar liefst vijf dagen laten branden!

Hoe werkt de broodbak?

Verspreid door Rotterdam staan er 130 broodbakken. Alle inwoners van Rotterdam kunnen hun oude brood in één van deze broodbakken doen. De elektrische inzamelwagens van GroenCollect legen de broodbakken wekelijks. Iedere broodbak wordt beheerd door een broodbakadoptant om ervoor te zorgen dat de bakken schoon blijven en er geen plastic zakjes en ander afval in terecht komt. Wilt u als vereniging, school of bedrijf ook een broodbak en deze broodbak adopteren? Stuur dan een e-mail.

Waarom is brood slecht voor dieren?

Dieren die in de stad leven, zoals duiven, ganzen en eenden kunnen ziek worden van brood. In brood zit namelijk teveel zout en onvoldoende gezonde voedingsstoffen. De dieren vinden zelf voldoende voedsel dat wel goed voor ze is. Bovendien trekt brood op straat ratten en meeuwen aan die voor overlast zorgen.

GFT-container

Staat er geen broodbak bij u in de buurt, maar heeft u wel een GFT-container? Dan kunt u uw oude brood ook in de GFT-container kwijt. Van het GFT wordt compost gemaakt, net als van plantenresten en ander natuurlijk materiaal.

Meer informatie

Ziet u veel brood bij u in de wijk liggen of wilt u broodbakadoptant worden? Of bent u al broodbakadoptant en heeft u vragen over uw container of de inzameling? Stuurt u dan een e-mail naar broodbak@groencollect.nl.

\