Brood is energie
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/brood/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam wordt veel brood weggegooid. Het verdwijnt in de vuilnisbak of wordt als voedsel aan dieren gegeven. Zonde! Gooi brood in een broodbak. We maken er dan nieuwe energie van.

Veel stadsdieren zijn dol op broodresten die ze op straat vinden. Maar het is slecht voor ze. En brood op straat zorgt er ook voor dat we meer overlast hebben van bepaalde dieren, zoals ratten en meeuwen.

Voor de gezondheid van de dieren en om de overlast tegen te gaan, geldt vanaf 1 juli 2022 een voederverbod in heel Rotterdam.

Van oud brood naar groene energie

De gemeente Rotterdam werkt samen met inzamelaar GroenCollect. GroenCollect leegt de broodbakken, sorteert het brood en zorgt dat het omgezet wordt in groene energie. Het omzetten van brood in groene energie gebeurt door het brood te vergisten. In brood zit namelijk veel energie. Van één brood kun je een led-lamp maar liefst vijf dagen laten branden!

Hoe werkt de broodbak?

Verspreid door Rotterdam staan 130 broodbakken. Alle inwoners van onze stad kunnen hun oude brood in zo'n broodbak doen. De elektrische inzamelwagens van GroenCollect legen de broodbakken wekelijks. Iedere broodbak wordt beheerd door een broodbakadoptant. Deze zorgt ervoor dat de bakken schoon blijven en dat er geen plastic zakjes en ander afval in terecht komt. Wilt u als vereniging, school of bedrijf ook een broodbak en deze broodbak adopteren? Stuur dan een e-mail.

Waarom is brood slecht voor dieren?

Dieren die in de stad leven, zoals duiven, ganzen en eenden kunnen ziek worden van brood. In brood zit namelijk teveel zout en onvoldoende gezonde voedingsstoffen voor dieren. En de dieren kunnen goed zonder brood. Ze vinden zelf voldoende voedsel dat wel goed voor ze is. Bovendien trekt brood op straat ratten en meeuwen aan. Die zorgen voor overlast.

Gft-container

Staat er bij u in de buurt geen broodbak, maar heeft u wel een container voor groente, fruit en tuin (gft)? Dan kunt u uw oude brood ook in de gft-container gooien. Van het gft wordt compost gemaakt.

Meer informatie

Ziet u veel brood bij u in de wijk liggen of wilt u broodbakadoptant worden? Of bent u al broodbakadoptant en heeft u vragen over uw container of de inzameling? Stuurt u dan een e-mail naar broodbak@groencollect.nl.