Sterk naar werk
Gepubliceerd op: 12-05-2020
Geprint op: 22-06-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/sterk-naar-werk/
Ga naar de hoofdinhoud

Er zijn allerlei stappen naar werk. Solliciteren, maar ook: nieuwe contacten leggen en uzelf ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen en iets nieuws te leren. Daarmee vergroot u uw kansen op een baan.

Op deze pagina vindt u gratis cursussen die u online kunt doen.

Waar kunt u direct aan het werk?

Voor allerlei banen worden ook nu mensen gezocht. U kunt bijvoorbeeld snel aan de slag in de zorg, als postbezorger of achter de kassa bij de supermarkt. Wilt u weten waar nog meer kansen liggen? Neem dan contact op met uw contactpersoon van de gemeente.

Kies de cursus die bij u past

De cursussen zijn ingedeeld rond thema’s. Van elke cursus geven we een korte beschrijving. Wilt u meer weten of zich opgeven? Klik dan op de link.

Wat past bij mij?

Bij uw zoektocht naar werk is het belangrijk dat u weet welk werk u graag wilt doen. Dan kunt u gericht een passende baan zoeken. De cursus Wat past bij mij? helpt u hierbij.

Solliciteren

Nadat u heeft gereageerd op een vacature wordt u hopelijk uitgenodigd voor een gesprek. In deze cursus leert u hoe u zich voorbereidt op het sollicitatiegesprek.

Gebruik uw netwerk

Maak gebruik van uw netwerk als u een nieuwe baan zoekt. In deze cursus leert u hoe u dat doet.

Online solliciteren

In deze cursus leert u hoe u online solliciteert. U leert bijvoorbeeld hoe u een videosollicitatie doet of maakt. U kunt zelf kiezen welk onderdeel bij u past.

Presenteer uzelf op LinkedIn

Via LinkedIn bouwt u een netwerk op. Ook vindt u er vacatures. Bedrijven gebruiken LinkedIn op allerlei manieren om nieuwe medewerkers te vinden. In deze cursus leert u hoe LinkedIn werkt en hoe u uzelf kunt presenteren.

Aan de slag met Facebook

Ook via Facebook kunt werk vinden. In deze cursus leert u hoe u een profiel maakt en hoe u Facebook gebruikt.

Algemene vaardigheden

Met de cursus Werkfit werkt u aan uw algemene vaardigheden. Hoe vraagt u bijvoorbeeld om advies? En hoe gaat u om met kritiek op uw werk? De cursus bestaat uit verschillende onderdelen. Per onderdeel kunt u kiezen op welk niveau u de cursus volgt: makkelijk, gemiddeld of moeilijk.

Veilig werken

Het is belangrijk dat u veilig werkt. Hiermee voorkomt u ongelukken en lichamelijke klachten. Deze cursus leert u om de risico’s op het werk te herkennen.

Basisveiligheid en VCA-diploma

Soms heeft u voor een baan een VCA-diploma nodig. Met een VCA-diploma laat u zien dat u veilig aan het werk kunt en zich bewust bent van de gevaren om u heen. U moet een examen doen als u een VCA-diploma wilt halen. In deze cursus wordt u voorbereid op dit examen.

Opfriscursus taal en rekenen

Met deze cursus kunt u uw taal- of rekenvaardigheden verbeteren. U kiest zelf aan welke vaardigheid u wilt werken.

Teksten schrijven in Word

Heeft u Microsoft Word nodig tijdens uw werk of thuis? In deze cursus leert u meer over dit programma.

Rekenen en overzichten maken in Excel

Excel gebruikt u om overzichten te maken, te rekenen of om bijvoorbeeld een grafiek te maken. In deze cursus leert u meer over dit programma.

Werken in een winkel 

Wilt u graag werken in een winkel of heeft u in een winkel gewerkt? Dan kunt u uw vaardigheden verbeteren met cursussen van Werk in de Winkel. U leert bijvoorbeeld over gastvrijheid, advies geven op afstand en over werken in een team. Kijk voor meer informatie op werkindewinkel.nl.

Technische beroepen

Wilt u in de techniek werken? Of wilt u zich verder ontwikkelen in de techniek? Dan kunt u cursussen volgen via oZone. De cursussen zijn bedoeld voor iedereen die interesse heeft in techniek en laten u zien wat u kunt doen of kunt verwachten. Het aanbod is divers: van lassen, draaien, frezen en warmtepompsystemen tot en met meten, tekeninglezen en materialenkennis. Maar u kunt bijvoorbeeld ook alvast de theorie volgen voor het heftruckcertificaat. Bekijk de mogelijkheden op Ozone.nl.

Nieuw in de zorg

Als u graag wilt werken in de zorg kunt u een cursus volgen via Nationale Zorgklas. Er worden verschillende digitale trainingen aangeboden. Samen met een vakdocent leert u hoe u verantwoord omgaat met patiënten en hen de juiste zorg biedt. Kijk voor de mogelijkheden op nationalezorgklas.nl.

Werken in de zorg

Werkt u in de zorg, heeft u erin gewerkt of wilt u weer aan de slag in de zorg? Houd dan uw kennis bij en blijf u ontwikkelen. Dit kan via Zorgvoorbeter.nl. U vindt er cursussen voor verschillende functies in de zorg, bijvoorbeeld in de thuiszorg, een verpleeghuis en een ziekenhuis.

Rotterdamse werkzoekenden kunnen ook in aanmerking komen voor een scholingsvoucher van het Rotterdams Scholingsfonds. Daarmee kunt u scholing betalen die u opleidt voor werk in een kansrijke sector. Kijk voor meer informatie op de pagina over scholingsvouchers.

Werk-portal.nl

De meeste cursussen volgt u via WERK-Portal.nl. Op deze website vindt u verschillende gratis cursussen. Met deze cursussen leert u vaardigheden die u nodig heeft om werk te zoeken of tijdens uw werk. Zo wordt de kans groter dat u werkt vindt én aan het werk blijft.

oZone

Via oZone kunt u cursussen volgen als u wit werken in de techniek. De cursussen zijn ontwikkeld voor en door bedrijven in de techniek. De cursussen zijn bedoeld voor iedereen die interesse heeft in techniek en laten u zien wat u kunt doen of kunt verwachten.

Zorgvoorbeter.nl

De website Zorgvoorbeter.nl brengt informatie over ouderenzorg samen. De informatie is bedoeld voor zorgmedewerkers. Zorgvoorbeter.nl probeert hiermee de zorg aan ouderen en zieken te verbeteren.

UWV cursussen

Via UWV kunt u verschillende video’s bekijken die u helpen bij uw ontwikkeling of uw zoektocht naar werk. Zo leert u bijvoorbeeld hoe u overstapt naar een andere baan, uzelf presenteert bij een sollicitatie of een videosollicitatie maakt. Kijk op Onlineseminar.nl/uwv/ om een account aan te maken en de video's te bekijken.

Werk uw cv bij

Heeft u een cursus gevolgd? Zet die dan direct op uw cv. Vraag ook een bewijs van de instelling of organisatie waarop staat dat u de cursus succesvol heeft afgerond. Bewaar dit bewijs goed. Uw nieuwe werkgever kan u vragen om een kopie van het bewijs te laten zien.