Bedrijfsafval
Gepubliceerd op: 10-04-2017
Geprint op: 14-08-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/bedrijfsafval/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Als Rotterdamse ondernemer bent u verantwoordelijk voor het verzamelen en (laten) afvoeren van uw bedrijfsafval. U moet het bedrijfsafval gescheiden aanbieden.

Lijkt uw bedrijfsafval op huishoudelijk afval? En valt uw bedrijf binnen de Verordening Bedrijfsreinigingsrecht? Dan kunt u in bepaalde gebieden gebruik maken van de gemeentelijke dienstverlening voor het inzamelen van afval. U betaalt hiervoor bedrijfsreinigingsrecht (BRR) aan de gemeente. Wilt u weten of de gemeente bij u in de straat bedrijfsafval ophaalt, belt u dan het gemeentelijke telefoonnummer 14 010.

Particuliere afvalinzamelaars

U kunt voor het inzamelen van uw bedrijfsafval ook een contract afsluiten met een erkende inzamelaar. Erkende inzamelaars vindt u op de zogeheten VIHB-lijst. Zij halen het bedrijfsafval op en brengen het naar erkende afvalverwerkers.

Afval scheiden

U moet als bedrijf uw bedrijfsafval scheiden. Heeft u een vergunning van de gemeente of provincie? Dan staat in de vergunning welk afval u precies moet scheiden. Heeft u geen vergunning dan gelden de regels uit het Activiteitenbesluit Milieu. De regels zijn afhankelijk van de bedrijfscategorie (inrichting volgens Wet milieubeheer) van uw bedrijf. Valt uw bedrijf niet onder één van deze categorieën dan gelden dezelfde regels voor het scheiden van afval als voor bewoners.

Buitenzetten en ophalen bedrijfsafval in winkelstraten tussen 07.00 en 11.00 uur

In een aantal drukbezochte winkelstraten in Rotterdam mag bedrijfsafval alleen nog tussen 07.00 en 11.00 uur ’s ochtends buiten worden gezet en opgehaald. Het resultaat is een aanzienlijk schonere winkelstraat, die ook langer schoon blijft.

De bloktijd is van kracht op de Nieuwe Binnenweg, de Schiedamseweg, de Zwart Janstraat, de Noordmolenstraat, het Zwaanshals en het Noordplein.
Deze aanpak wordt verder uitgebreid naar andere winkelstraten in Rotterdam.

Hoe mag het bedrijfsafval worden aangeboden?

Bedrijfsafval mag alleen buitengezet worden op een vaste tijd: dagelijks tussen 07.00 en 11.00 uur. Het afval moet in gesloten containers of zakken, met daarop het logo van de inzamelaar, buitengezet worden.

Papier en karton moeten ook binnen de vastgestelde tijden worden buitengezet, in containers of gebundeld in handzame hoeveelheden.

Boete bij verkeerd aanbieden

Bedrijfsafval buiten deze vaste tijd moet inpandig of op eigen terrein staan. Bedrijven die zich hier niet aan houden, kunnen een boete krijgen. Toezicht & Handhaving controleert of de regels worden nageleefd en legt bij overtreding een boete op.

Bedrijfsafval niet naar een milieupark brengen

U kunt uw bedrijfsafval niet brengen naar een milieupark in Rotterdam. Het milieupark is alleen voor bewoners. Wilt u uw bedrijfsafval zelf wegbrengen? Dat kan bij een particuliere inzamelaar.