Bedrijfsafval
Gepubliceerd op: 10-04-2017
Geprint op: 18-04-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/bedrijfsafval/
Spring naar het artikel

Als Rotterdamse ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de inzameling van uw bedrijfsafval. Ook bent u verantwoordelijk voor het (laten) afvoeren van uw bedrijfsafval. U moet het bedrijfsafval gescheiden aanbieden.

Heeft u bedrijfsafvalstoffen die lijken op huishoudelijk afval? Dan kunt u gebruik maken van de gemeentelijke afvalcontainers in de stad. U betaalt hiervoor bedrijfsreinigingsrecht (BRR) aan de gemeente.

Particuliere afvalinzamelaars

U kunt voor het inzamelen van uw bedrijfsafval ook een contract afsluiten met een erkende particuliere afvalinzamelaar. Erkende inzamelaars vindt u op de zogeheten VIHB-lijst. Zij vervoeren bedrijfsafvalstoffen naar erkende verwerkers.

Afval scheiden

U moet als bedrijf uw bedrijfsafval scheiden. Heeft u een vergunning van een gemeente of provincie? Dan staat meestal in die vergunning welke afvalstoffen u precies moet scheiden. Heeft u geen vergunning? Dan gelden de regels uit het Activiteitenbesluiten Milieu.

Bedrijfsafval in winkelstraten in bloktijden tussen 7.00 en 11.00 uur

In een aantal drukbezochte winkelstraten in Rotterdam mag bedrijfsafval alleen nog binnen vaste tijden (tussen 7.00 en 11.00 uur ’s ochtends) buiten worden gezet en worden opgehaald. Het resultaat is een aanzienlijk schonere winkelstraat, die ook langer schoon blijft.

Bloktijden zijn van kracht op de Nieuwe Binnenweg, de Schiedamseweg, de Zwart Janstraat, de Noordmolenstraat, het Zwaanhals en het Noordplein.

Deze aanpak wordt verder uitgebreid naar andere winkelstraten in Rotterdam.

Hoe mag het afval worden aangeboden?

Bedrijfsafval mag alleen aangeboden worden op vaste tijden: dagelijks tussen 7.00 en 11.00 uur. Het afval moet in gesloten containers of zakken worden aangeboden, met daarop het logo van de inzamelaar.

Papier en karton moeten ook binnen de vastgestelde tijden worden aangeboden, gebundeld in handzame hoeveelheden (dus niet in containers).

Boete bij verkeerd aanbieden

Bedrijfsafval buiten deze periode moet inpandig of op eigen terrein worden geplaatst. Ondernemers die zich hier niet aan houden, kunnen een boete verwachten. Toezicht & Handhaving controleert of deze regels worden nageleefd en legt bij overtreding een boete op.

Bedrijfsafval wegbrengen

U kunt uw bedrijfsafval niet brengen naar een milieupark in Rotterdam. Het milieupark is alleen voor particulieren. Wilt u uw bedrijfsafval zelf wegbrengen? Dat kan bij een particuliere inzamelaar.