Sporten
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 05-03-2021
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/sporten/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam zijn veel mogelijkheden om te sporten. Voor jongeren én voor volwassenen. Rotterdammers die willen kennismaken met een sportvereniging kunnen sinds juni 2020 bij een speciaal ingericht servicepunt terecht.

Hier kunnen Rotterdammers zich melden die graag in verenigd verband willen bewegen, maar de weg naar een passende sportclub nog niet hebben gevonden.

Rotterdam kent 350 sportverenigingen in meer dan 60 sporttakken. Op basis van leeftijd, adres en sportvoorkeur wordt samen met een consulent van Rotterdam Sportsupport gekeken welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld één of meerdere proeftraining(en) te volgen. Wie graag zou willen kennismaken met een Rotterdamse sportvereniging kan terecht op rotterdamsportsupport.nl/proeftraining.

Corona en veilig sporten

Tijdens het coronavirus is het sportaanbod anders dan normaal. Kijk op de pagina Veilig sporten over de sportmogelijkheden tijdens het coronavirus.

Actieprogramma Verenigingen

Verenigingen moeten vernieuwen en versterken, zodat ze klaar zijn voor de toekomst. En zo iedere Rotterdammer dichtbij huis kan sporten, scouten of spelen. Gemeente Rotterdam heeft hiervoor een speciaal actieprogramma (pdf, Notubiz) opgesteld. Dat moet ervoor zorgen dat sport-, speel-, en scoutingverenigingen vitaal en toekomstbestendig worden en blijven, en beschikken over goed onderhouden voorzieningen.

Wethouder Sven de Langen, zelf van kinds af aan ook actief binnen het verenigingsleven: 'Een sportvereniging is in mijn ogen meer dan alleen ‘een plek om te sporten’. Het zijn plekken waar wij leren om samen te werken. Alleen samen word je kampioen. Dat geldt ook voor scoutingverenigingen. Daarom is het zo belangrijk om de sport, de scouting en speeltuinen in Rotterdam levend en levendig houden. Een prachtig verenigingsleven voor onze stad én voor de generaties na ons.'

Zwembaden

Bent u op zoek naar een zwembad in Rotterdam en omstreken kijk dan op Rotterdam Zwemt. Hier staan alle zwembaden op een rijtje inclusief openingstijden, faciliteiten, tarieven, nieuws en eventuele wachtlijsten voor zwemlessen.

Zaalverhuur

Sport- en gymzalen of een recreatiezaal in een Lokaal Cultuur Centrum zijn per keer of voor langere tijd te huur bij Sport & Cultuur. Dit kan alleen voor sportzalen in Centrum, Charlois, Delfshaven, Noord en Kralingen-Crooswijk. Reserveren kan bij Verhuurloket Sportbedrijf Rotterdam.

Sportregie

Met Sportregie wil de gemeente Rotterdammers in beweging brengen en houden. Vooral mensen die minder makkelijk aanhaken bij sportclubs. Of moeite hebben om uit zichzelf meer te bewegen.

Sporten op school

Sporten kun je niet vroeg genoeg leren. De beste plek om kennis te maken met sport is dan ook op school. Vooral voor kinderen die thuis niet leren om aan sport en lichaamsbeweging te doen. Bijna iedere Rotterdamse school (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) organiseert sport- en spelactiviteiten tijdens en na schooltijd.

Aangepaste sporten

Eén op tien Nederlanders heeft een beperking, variërend van visuele of auditieve beperkingen tot aan chronische ziekten en verstandelijke beperkingen. In Rotterdam zijn dit zo’n 60.000 mensen. Sport in Rotterdam is er voor iedereen en op elk niveau, dus ook voor deze doelgroep. Veel sporten kunnen, met eventueel aanpassingen, namelijk beoefend worden. Informeer via Rotterdam Sportsupport naar het aanbod van aangepast sporten.

Lukt het niet om een sport te vinden die bij u past? Neem dan contact op met één van de sportconsulenten van SportMEE, zij helpen u graag bij het vinden van een leuke en passende vereniging of beweegactiviteit. Op sportmee.nl vindt u meer informatie en kunt u uw vraag stellen.

Jeugdfonds Rotterdam

‘Alle kinderen moeten kunnen sporten’. Dat is het motto van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Rotterdam. Ook in Rotterdam kunnen kinderen van ouders met minder geld sporten door dit fonds. Een aanvraag loopt altijd via een tussenpersoon. Voor meer informatie daarover kunt u ook terecht bij het Jeugdfonds Rotterdam.

Samen maken we sport mogelijk

Samen met onze partners faciliteren we de sport. Maar wie doet eigenlijk wat? In de video leggen we uit wat wij en onze partners in de sport doen zodat je weet bij wie je waarvoor terecht kunt:

Meer informatie

Samen met Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en Rotterdam Topsport en vele partners brengen we Rotterdam in beweging.