Spring naar het artikel

De ooievaar haalt er kikkers en muizen: de polders Schieveen en Vlinderstrik liggen pal achter het vliegveld en veranderen in hoog tempo van boerenland naar nieuwe natuur met koeienboeren die aan natuurvriendelijke landbouw werken.

De Ackerdijkse plassen van Natuurmonumenten liggen aan het einde van de Hofweg, de weg dwars door polder Schieveen. Rondom het natuurgebied loopt een pad langs uitkijktorens en vogelhutten. Je kijkt uit over drukbezochte graslanden waar de grutto’s lopen en kieviten buitelen. Vanuit de hut is er kans een ijsvogel te spotten. Met een felblauwe flits en een plons in het water is dit vogeltje uit duizenden te herkennen. De puntige aalscholversnesten in de dode bomen in het moeras passen in een griezelfilm. In de schemering komen de Rotterdamse zilverreigers aanvliegen om de nacht door te brengen. Ze verzamelen eerst allemaal op de grond bij het water, één zilverreiger geeft een seintje en ze vliegen zo allemaal op in de bomen.

Bekijk de plattegrond voor de wandelroute rondom de Ackerdijkse plassen. Midden in het natuurgebied ligt de oeroude boerderij Ackerdijkse Plassen, een keer per maand kunt u vanaf hier het beschermde gebied ontdekken met een boswachter van Natuurmonumenten.

Oevers van de Zweth

De rivier de Zweth ligt tussen de rijksweg en de brug aan het einde van de Hofweg. Er loopt een smal grindpad over de dijk. Gele plomp en waterlelie groeien in het water, rietsigaren staan aan de oever en zwaluwen scheren over het water met op de achtergrond de stad Rotterdam.

Landgoed de Tempel

Aan de linkerkant van de rijksweg ligt Landgoed de Tempel. U komt er vanuit de Hofweg via een tunnel onder de weg, volg de borden Crematorium Hofwijk. De Tempel is een statig landgoed met eeuwenoude tuinen. De oude baroktuin is bewaard gebleven, ook de beelden zijn er nog. De oudste eik van Rotterdam staat hier. Het landgoed is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

De Tempel is een oude buitenplaats met een bijzondere tuin aan de Delftweg aan de Schie. Het landgoed is sinds 2000 een rijksmonument. Wellicht staat in dit park de oudste en dikste Eik van Rotterdam. Achter op het terrein staat ook nog een oude beuk. Het landgoed De Tempel ontleent zijn naam aan het slot De Tempel onder Berkel, tegen de grens met Overschie gelegen.

Historie

De naam van deze locatie is terug te leiden naar 1290. In de 17e eeuw bezat de familie van Oldebarneveld de rechten over De Tempel, toen nog een buurtschap op de plaats van het gesloopte slot. Johan van der Hoeven bouwde in het begin van de 18e eeuw een landhuis op de plek van het huidige landgoed. Hij bracht de rechten van De Tempel over op het nieuw gebouwde landhuis dat door hem en volgende eigenaren werd vergroot en uitgebreid. Kort na WO II verkocht de familie van Beek het landgoed aan de gemeente Rotterdam voor f 100.000 op voorwaarde dat het landgoed gebruikt zou blijven voor het publieke belang.

Vleermuisreservaat

Het landgoed De Tempel herbergt tal  van dieren. Zo komen er 51 soorten broedvogels en is de noordrand van het landgoed uitgeroepen tot vleermuisreservaat. Er komen zes soorten vleermuizen voor van de zeventien in ons land aanwezige soorten Op het terrein van De Tempel bevindt zich nu de Bouman stichting, een therapeutische woongemeenschap voor mensen met psychische problemen. Het gebied is dan ook niet zomaar toegankelijk voor publiek.

Boerenshoppen langs de Hofweg

Langs de Hofweg liggen boerderijen en tuintjes. Haal hier verse eieren en koop bij Harrie's moestuin groenten rechtstreeks uit de grond.

Melkschuur in de Vlinderstrik

De Melkschuur is het natuur informatiepunt vlakbij metrostation Rodenrijs. Voor kinderen zijn schepnetjes te krijgen om beestjes te ontdekken in de poldersloten Rondom de Melkschuur ligt een tuin vol wilde bloemen. In de zomermaanden is de melkschuur in het weekend open. Klim over een hekje en loop dwars door de weilanden over het struinpad bij de Melkschuur.

Tip

Bezoek de Noordrand op de fiets over het Polderpad. Bekijk de route.