Nieuwe Maasparcours
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/nieuwe-maasparcours/
Ga naar de hoofdinhoud

Wandelen, fietsen, hardlopen of op een andere manier genieten van het onovertroffen uitzicht. Vanaf elke plek langs de rivier kunt u via de bruggen, de tunnel of met de boot rondjes maken. Deze variëren van 3,5 tot 28 kilometer.

Het Nieuwe Maasparcours staat in de app Rotterdam Routes. Rotterdammer Jan Oudenaarden geeft via de app een toelichting op alle bijzonderheden langs deze mooie route aan de rivier. Oudenaarden is stadshistoricus en vertelt wat er allemaal te zien is bij de Nieuwe Maas. Hij is een van de initiatiefnemers van de route. Rotterdam Routes is te downloaden via de App Store of Google Play. Het Nieuwe Maasparcours is ook te vinden op route.nl.

Routekaart

Hieronder kunt u de routekaart van het Nieuwe Maasparcours downloaden. De gedrukte versie van de kaart met routebeschrijving is gratis af te halen bij onder andere Rotterdam.info (VVV).

Elf extra wandelroutes

Langs het Nieuwe Maasparcours lopen nog elf extra routes. Deze zijn vooral voor wandelaars goed toegankelijk want in een aantal zitten trappen of onverharde paden. De extra routes gaan langs oude Stadshavens, twee natuurparken, twee eilanden en het oudste stadspark van Rotterdam.

De Nieuwe Maas is de zichtbare leidraad. Ga daar waar het kan zo dicht mogelijk langs de waterkant en de route wijst zichzelf. Voor wandelaars, fietsers en andere gebruikers is het Nieuwe Maasparcours in beide richtingen goed begaanbaar. Sinds eind 2018 maakt de route van het Nieuwe Maasparcours onderdeel uit van zowel het fietsknooppuntennetwerk als het wandelknooppuntennetwerk. Dat betekent dat de route zowel met de klok mee als tegen de klok in aangegeven wordt met de wit-groene bordjes voor de fietsknooppunten en de rood-gele bordjes voor de wandelknooppunten. Van beide netwerken staan op diverse plekken overzichtskaarten.

Bewonersinitiatief

Het Nieuwe Maasparcours is een bewonersinitiatief dat de gemeente enthousiast heeft overgenomen. Het is ontstaan vanuit de gedachte om stad en rivier meer op elkaar te betrekken. Het heeft zich ontwikkeld tot een multifunctioneel parcours voor allerlei gebruikers: van jong tot oud, van langzaam tot snel en te voet of op de fiets.

Meer informatie

Het Nieuwe Maasparcours is onderdeel van het Programma Rivieroevers.