Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Esports

Esports en gaming zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het competitie-element en het samen gamen verbindt mensen met elkaar.

In Rotterdam omarmen we de populariteit van gaming en esports, we ervaren de innovatiekracht en de sociale meerwaarde en zien kansen om esports en gaming te koppelen aan (sport)verenigingen. Aan de ene kant om verenigingen toekomstbestendiger en aantrekkelijker te maken en aan de andere kant om een fysieke plek voor gaming en esports te bieden waar je elkaar ontmoet, samen competitief kan gamen en waar combinaties te maken zijn met sporten en bewegen.

Experimenten en activiteiten

Rotterdamse sportverenigingen experimenteren volop met esports. Zoals een interactieve esportwall in de voetbalkantine, waar je na de wedstrijd Fifa op kunt spelen. Of een interactieve basketbalcompetitie waar je vanuit je woonkamer aan mee kunt doen. Wil jij met jouw vereniging ook aan de slag met esports of heb je vragen over dit thema? Bekijk alle voorbeelden. Link opent een externe pagina.

5-delige serie esports op Open Rotterdam

In een vijfdelige serie. Link opent een externe pagina behandelt OPEN Rotterdam e-sports in Rotterdam. We leren bij over het onderwerp, over de ambities van de gemeente. We zien vooral wat Rotterdamse sportverenigingen al doen door de experimenten uit het programma living Lab ‘esports in de verenging van de toekomst’ te behandelen.
Wat zijn esports? Hoe gaan esports en regulier sporten samen? Hoe wordt dit gewaardeerd door Rotterdamse gebruikers (jongeren)? Hoe is de esports beleving? Wat is de waarde voor vereniging en voor de bewoners?

Vereniging van de toekomst

Verenigingen zijn belangrijk voor Rotterdam en hebben veel overeenkomsten met esports en gaming. Het samen bezig zijn met een (e)sport en het competitie-element verbindt. Verenigingen hebben een grote maatschappelijke meerwaarde. Verenigingen werken met vrijwilligers, wat bijdraagt aan sociale participatie en burgerschap. Een vereniging is bij uitstek een plek van het 'samen doen', door jong en oud en door mensen van verschillende afkomst. Verenigingen vormen ook sociale pleisterplaatsen in de wijk en zijn gevestigd op veelal groene voorzieningen. Rotterdam wil dat verenigingen over 20 tot 30 jaar nog steeds een prominente positie in de Rotterdamse samenleving innemen, maar daarvoor moeten verenigingen innoveren, aantrekkelijker en daarmee toekomstbestendig worden.

Rotterdam esportshoofdstad van Nederland

Rotterdam is een stad waar dingen ontstaan, we zijn innovatief en bieden de ruimte voor nieuwe ideeën. We geloven in de kansen die esports en gaming kunnen bieden om de Rotterdammer, verenigingen en diverse sectoren vitaler te krijgen. Rotterdam wil daar de voorloper in zijn en een voorbeeld worden voor de rest van Nederland. Rotterdam als esportshoofdstad van Nederland.

Definitie van esports

De literatuur, en de professionele esporters, omschrijven esports als gamen op een competitief niveau (online of op evenementen). In de Rotterdamse ambitie wordt esports omschreven als ‘iedere gameplay in een virtuele wereld’. Van games die thuis worden gespeeld of in een vol stadion, games die fysiek bewegen koppelen aan de virtuele wereld tot het toevoegen van technologische ontwikkelingen aan de sport die bijdragen aan gamification.

Samenwerking

Om dit doel te halen hebben diverse partners de intentie uitgesproken om samen te ontdekken hoe de kracht van esports kan worden benut om jongeren aan de vereniging te binden. En daardoor bij te dragen aan toekomstbestendige sportverenigingen. Dit in samenhang met het Rotterdamse Actieprogramma Verenigingen. Hier wordt invulling aan gegeven via een 'living lab'. Een methodiek waarin wetenschap en innovatie worden gekoppeld aan de directe praktijk, ofwel ‘learning by doing’. Kennisinstellingen, bedrijven, overheid, maatschappelijke organisatie én gebruikers brengen ieder specifieke kennis en ervaring in. Samen wordt een levensechte experimenteerruimte ontwikkeld. Een leeromgeving waarin praktische oplossingen worden gezocht.

De samenwerking bestaat uit de volgende consortiumpartners: House of Esports, Rotterdam Ahoy, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, Erasmus Esports, Hogeschool Rotterdam, Albeda, Usportfor, Trust en Gemeente Rotterdam.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de voortgang rondom esports in Rotterdam en het living lab? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. Link opent een externe pagina.

Meer Informatie

Heeft u vragen over het 'living lab', samenwerkingen of esports in Rotterdam? Neem dan contact op met Remco Aarts, e-mail r.aarts@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of Johan van Herpen, e-mail jl.vanherpen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.