Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Sporten

In Rotterdam zijn veel mogelijkheden om te sporten. Voor jongeren én voor volwassenen. Rotterdammers die willen kennismaken met een sportvereniging kunnen bij een speciaal ingericht servicepunt terecht.

Hier kunnen Rotterdammers zich melden die graag in verenigd verband willen bewegen, maar de weg naar een passende sportclub nog niet hebben gevonden.

Rotterdam kent 350 sportverenigingen in meer dan 60 sporttakken. Op basis van leeftijd, adres en sportvoorkeur wordt samen met een consulent van Rotterdam Sportsupport gekeken welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld één of meerdere proeftraining(en) te volgen. Wie graag zou willen kennismaken met een Rotterdamse sportvereniging kan terecht op rotterdamsportsupport.nl/proeftraining. Link opent een externe pagina.

Actieprogramma Verenigingen

Verenigingen moeten vernieuwen en versterken, zodat ze klaar zijn voor de toekomst. En zo iedere Rotterdammer dichtbij huis kan sporten, scouten of spelen. Gemeente Rotterdam heeft hiervoor een speciaal actieprogramma | Notubiz.nl. Link opent een externe pagina opgesteld. Dat moet ervoor zorgen dat sport-, speel-, en scoutingverenigingen vitaal en toekomstbestendig worden en blijven, en beschikken over goed onderhouden voorzieningen.

Het verenigingsleven heeft een grote maatschappelijke waarde. Een vereniging is meer dan alleen een plek om te sporten, spelen of scouten. Het zijn plekken waar wij leren om samen te werken en er voor elkaar te zijn. Ook vervullen zij een belangrijke functie in de wijk. Kortom: verenigingen spelen een belangrijke rol in de Rotterdamse samenleving, iets dat in de coronaperiode nogmaals wordt onderstreept.

Het is belangrijk dat verenigingen over twintig tot dertig jaar nog steeds een prominente rol spelen. Daarom is het zo belangrijk om sport, de scouting en speeltuinen in Rotterdam levend en levendig te houden.  

Zwembaden

Bent u op zoek naar een zwembad in Rotterdam en omstreken kijk dan op Rotterdam Zwemt. Link opent een externe pagina. Hier staan alle zwembaden op een rijtje inclusief openingstijden, faciliteiten, tarieven, nieuws en eventuele wachtlijsten voor zwemlessen.

Zaalverhuur

Sport- en gymzalen of een recreatiezaal in een Lokaal Cultuur Centrum zijn per keer of voor langere tijd te huur bij Sport & Cultuur. Dit kan alleen voor sportzalen in Centrum, Charlois, Delfshaven, Noord en Kralingen-Crooswijk. Reserveren kan bij Verhuurloket Sportbedrijf Rotterdam. Link opent een externe pagina.

Sportregie

Onze sportregisseurs helpen alle Rotterdamse sportaanbieders. Of dat nu verenigingen, fitnesscentra, dansscholen of personal trainers zijn. Elke wijk heeft een regisseur die het sport- en beweeggedrag van bewoners in kaart brengt. Samen met jou als sportaanbieder kijken we naar kansen voor nieuwe doelgroepen en activiteiten. Je aanbod brengen we, samen met partners, onder de aandacht in de wijk. Dat noemen we 'sportregie'. Lees meer over sportregie op Sportbedrijfrotterdam.nl/sportregie. Link opent een externe pagina.

Sporten op school

Sporten kun je niet vroeg genoeg leren. De beste plek om kennis te maken met sport is dan ook op school. Vooral voor kinderen die thuis niet leren om aan sport en lichaamsbeweging te doen. Bijna iedere Rotterdamse school (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) organiseert sport- en spelactiviteiten tijdens en na schooltijd. Link opent een externe pagina.

Aangepaste sporten

In Rotterdam zijn er ongeveer 220.000 mensen met een beperking. Variërend van lichamelijke, visuele of auditieve beperkingen tot aan chronische ziekten en (licht) verstandelijke beperkingen. Sport in Rotterdam is er voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking. Veel sporten kunnen namelijk, eventueel met aanpassingen, beoefend worden. Heeft u vragen over aangepast sporten? Zoekt u een sport? Of wilt u als sportvereniging advies over sporten met een beperking? Kijk op Uniek Sporten. Link opent een externe pagina. Verenigingen, (potentiële) sporters en andere organisaties kunnen hier terecht met al hun vragen.

Lukt het niet om een sport te vinden die bij u past? Neem dan contact op met één van de sportconsulenten van SportMEE. Zij helpen u graag bij het vinden van een leuke en passende vereniging of beweegactiviteit. Op Meerotterdamrijnmond.nl/sportmee. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie en kunt u uw vraag stellen.

Heeft u een sporthulpmiddel nodig om te kunnen sporten? Neem dan contact op met de Vraagwijzer. Of bel naar telefoonnummer 14 010  voor contact met de Vraagwijzer bij u in de buurt.

Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam. Link opent een externe pagina betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren van 0 tot en met 17 jaar uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek- of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus. Ouders kunnen via een contactpersoon een aanvraag indienen. Bijvoorbeeld een leerkracht, maatschappelijk werker of buurtcoach. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de sportclub of cultuurinstelling.

Samen maken we sport mogelijk

Samen met onze partners faciliteren we de sport. Maar wie doet eigenlijk wat? In de video leggen we uit wat wij en onze partners in de sport doen zodat u weet bij wie u waarvoor terecht kunt:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien