Rotterdam loopt
Gepubliceerd op: 17-09-2019
Geprint op: 15-10-2019
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/lopen/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

Rotterdam Loopt! werkt aan een aantrekkelijke en gezonde stad voor de voetganger: in straten, parken, pleinen en gebouwen. Zodat meer Rotterdammers én bezoekers meer gaan lopen.

Rotterdam is in trek. De stad groeit. In 2035 zijn er 65.000 meer Rotterdammers dan vandaag. Dit  betekent dat het steeds drukker wordt op straat en in het verkeer. Gezien deze ontwikkeling staan we voor de uitdaging om de stad gezond, aantrekkelijk en economisch sterk te houden. De gemeente werkt daarom aan meer ruimte voor de voetganger en fietser.

Activiteiten in de stad

Er worden regelmatig wandelgerelateerde activiteiten georganiseerd voor de Rotterdammers. Neem een kijkje en loop mee!

Het Kralingse Bos in Rotterdam vormt tijdens de herfstvakantie het decor voor een bijzondere avondwandeling. Bomen lijken tot leven te komen, paddenstoelen zijn weggeplukt uit een sprookje en krijgen een lichtgevende gloed terwijl stromend water opeens van richting verandert. De natuur speelt de hoofdrol in dit bijzondere spektakel met het bos als natuurlijk decor. Alle zintuigen worden geprikkeld tijdens deze 2 kilometer lange wandeltocht door het donker. Beleef een lichtshow die zorgt voor verwondering!

Datum: van 18 tot en met 27 oktober
Locatie: Kralingse Bos
Toegang: prijzen variëren, kijk op de website voor de kosten

Meer informatie en kaarten

Kijk voor meer informatie op De Grote Schijn. Hier kunt u ook tickets bestellen.

Waarom is lopen goed voor u?

Naast je hoofd leegmaken, een frisse neus halen en je benen strekken, heeft een dagelijkse wandeling nog veel meer voordelen. En zo’n wandeling hoeft slechts een kwartiertje te duren om effect te hebben!

 • Het zorgt voor meer inspiratie en creativiteit
  Wandelen werkt ontspannend en of u nu op zoek bent naar een oplossing of wat inspiratie: na een korte wandeling in de buitenlucht zit u weer vol ideeën en creativiteit. Uit een Amerikaanse studie bleek dat de werknemers die een wandeling hadden gemaakt een stuk creatiever waren dan de zittende werknemers
 • Goed voor de spijsvertering
  Wanneer uw spijsvertering in de war is, kun u last hebben van een opgeblazen gevoel, obstipatie of constipatie. Niet alleen goede eetgewoonten en voldoende vocht kunnen uw spijsvertering verbeteren, maar ook iedere dag even wandelen. Volgens een Japans onderzoek is het vooral slim om na het eten even te gaan lopen om alles goed te laten zakken.
 • Beter humeur
  Wandelen is niet alleen gezond, maar kan ook uw humeur een enorme boost geven. Vooral mensen van middelbare leeftijd hebben baat bij een wandeling iedere dag.
 • Risico op chronische ziekten verminderen
  Lopen verlaagt uw bloedsuikerspiegel en het algehele risico op diabetes. Bovendien verlaagt regelmatig wandelen de bloeddruk, waardoor het risico op een beroerte of hart- en vaatziekten flink daalt.

Dus u mag uzelf best een schouderklopje geven wanneer u iedere dag genoeg beweegt.

Recreatie

Ackerdijkse plassen
Foto: gemeente Rotterdam

In en rond Rotterdam bevinden zich bijzondere groene gebieden. Vaak maar op een steenworp afstand van de drukte van de stad. Trek er eens op uit en ontdek wat de stad en de regio te bieden hebben!

Erop uit

Mensen wandelen en fietsen over een dijk langs een molen.
Foto: gemeente Rotterdam

In en rond Rotterdam kunt u heerlijk wandelen, fietsen, hardlopen, varen, skaten en skeeleren. Met de wandelnetwerken stippelt u zelf uw wandelroute uit. In veel gebieden zijn ook routes uitgezet. Gebruik gratis deze routes en geniet van de buitenlucht.

Lekker fit! in de wijk

Levensgrote knuffelgroenten als mascottes van Lekker Fit!
Foto: gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam wil dat alle kinderen en jongeren in Rotterdam de kans hebben gezond op te groeien. Daarom is er het programma Lekker Fit! in de wijk.

Verkeersveiligheid

Mensen steken de Coolsingel over.
Foto: gemeente Rotterdam

Verkeersveiligheid is een zaak van en voor de hele stad. Dus ook het verbeteren ervan. Daarom investeert de gemeente daar de komende jaren flink in.

Als lopen niet (meer) zo makkelijk gaat
 

Even wandelen naar de supermarkt of dokter. Voor veel ouderen is dat vaak niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld door obstakels als loszittende tegels of een uitstekende boomwortel. Rotterdam brengt daarom looproutes in kaart en haalt obstakels weg, zodat ouderen veilig en zelfstandig naar buiten kunnen. In Overschie zijn de eerste looproutes vrijgemaakt. De looproutes worden over héél Rotterdam uitgebreid.
Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis. De woonomgeving is daarbij heel belangrijk, die moet toegankelijk en veilig zijn. De afgelopen maanden zijn daarom de looproutes in kaart gebracht tussen ouderenlocaties naar ov-punt, naar winkelgebied, eerstelijnshulp (dokter, fysiotherapeut), openbare gebouwen (bibliotheek, Vraagwijzer, enzovoort), speel- en ontmoetingsplekken.

Proef in Overschie

Met een proef in Overschie onderzocht een groep ouderen en mensen met niet aangeboren hersenletsel samen met de gemeente, ouderencoach en wijkverpleegkundige twee routes in praktijk. Deze routes leverden een lijst van opmerkingen op. Van scheefliggende tegels, opdrukkende wortels, scheefstaande bankjes tot te brede voegen tussen de tegels. Een deel van de opmerkingen is snel opgelost, aan anderen wordt nog gewerkt en een enkele is niet (direct) op te lossen. Bovendien levert deze praktijkronde veel informatie die gebruikt kan worden bij het beheer en onderhoud van de voetpaden. De ambitie is een basiskwaliteitsniveau voor alle Rotterdamse voetpaden.

De werkwijze van deze pilot wordt ook in andere delen van Rotterdam ingezet in samenwerking met betrokken partijen en ouderen. Zo zorgen we met elkaar voor een veilige en toegankelijke stad.

Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap?

Interviews

Bewegen is goed voor u. Wandelen heeft een positief effect op veel klachten, denk aan diabetes, burn-out, angststoornissen en depressie maar ook aan artrose en allerlei gewrichtsklachten. Huisarts Matthijs van der Poel uit Rotterdam zegt het zo: 'We schrijven mensen vaak een pil voor, terwijl wandelen net zo goed of beter is tegen hun kwaal. Slechts een op de vijf mensen haalt de norm van een halfuur per dag matig intensief bewegen. Daarom geef ik het goede voorbeeld en ga ik twee keer per week om 11.30 een half uur wandelen met een groep patiënten die dit wil. Als het kan lopen ook de praktijkverpleegkundige en de praktijkmanager mee. Patiënten vinden het heerlijk, sommigen zien er de hele week naar uit. Het lopen is fysiek fijn en bovendien goed voor de sociale contacten.'

Meer dan alleen lopen

De patiënten beamen inderdaad dat ze genieten van de wandeling en niet alleen van het lopen. Ondanks dat het een druilerige dag in mei is, lopen er acht patiënten mee, maar het zijn er ook wel eens achttien of negentien. De reden waarom zij meelopen is verschillend maar het woord 'gezellig' is vaak te horen. Andere opmerkingen zijn: 'Het is heerlijk om op deze manier even mijn hoofd helemaal leeg te maken. Vaak loop je van A naar B, heel doelgericht en nu gaat het alleen maar om de wandeling.' 'Het is meer dan alleen lopen je leert ook echt mensen kennen.' Ook wordt benadrukt dat ieder op zijn eigen tempo kan lopen. Het is geen competitie. Voor een van de patiënten die eigenlijk wel vaker wil lopen dan twee keer per week maar dat niet alleen durft, heeft Van der Poel een beweegmaatje (van Avant Sanare) gevonden.

Goed voorbeeld

'Gelukkig ben ik niet de enige die het looprecept uitschrijft', zegt van der Poel. 'Tientallen huisartsenpraktijken in Rotterdam zijn ons voorbeeld inmiddels al gevolgd. Van specialisten en collega-huisartsen krijg ik heel veel positieve reacties. De jongste generatie huisartsen in opleiding brengt het belang van bewegen op eigen initiatief in op de opleiding. Kortom: de tijd is er rijp voor. En dat is logisch, want lopen is gezond voor iedereen!'