Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Verkeer op Maastunneltraverse: nu en in de toekomst

De Maastunneltraverse is een drukke route dwars door de stad, van Zuidplein tot Bentinckplein en andersom. Deze weg is in de afgelopen jaren flink veranderd. Zo rijdt er sinds 2020 minder autoverkeer op deze route voor schonere lucht in de stad. En deze aanpak helpt. Er zijn inmiddels geen luchtknelpunten meer in de stad.

Maar hoe nu verder? Het is en blijft een drukke en belangrijke route die zuid en noord met elkaar verbindt. 

De komende jaren wordt het steeds drukker in het centrum en in de wijken daarbuiten. Dat zorgt voor meer drukte in het verkeer. Met negatieve gevolgen op de CO2-uitstoot en luchtkwaliteit. Wetgeving voor luchtkwaliteit zal op termijn strenger worden. Om hierop voorbereid te zijn, moeten we keuzes maken. Niet alles kan, en niet alles kan tegelijkertijd. We zullen anders naar het verkeer en ons reisgedrag moeten kijken om de stad prettig, gezond en bereikbaar te houden in de toekomst. 

Daarom blijft de verkeerssituatie op de Maastunneltraverse zoals die is. De linker rijstrook blijft voor alle automobilisten. De rechter afgesloten rijstrook is alleen voor automobilisten met een ontheffing of vrijstelling, zoals taxi's, hulpdiensten en bergingsvoertuigen.

De Maastunnelcorridor, oftewel tunneltraverse

Camerahandhaving op de afgesloten rechter rijstrook

Automobilisten die toch over de afgesloten rijstrook rijden zonder ontheffing of vrijstelling krijgen vanaf 1 december 2023 een boete van € 110, exclusief administratiekosten. Er zijn camera's geïnstalleerd op de gehele Maastunneltraverse die hierop controleren. Deze camera's lezen kentekens. Automobilisten die toch op de vrije rechterrijbaan rijden, ontvangen een boete thuis van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau).

Hetzelfde geldt ook voor het doorrijden op de parallelbaan naar de hoofdrijbaan op de Pleinweg bij de Katendrechtse Lagedijk tijdens spitsuren. Om daar gevaarlijke situaties bij druk verkeer te voorkomen mag u op werkdagen van 7.00 uur tot 9.00 uur in de ochtend en van 16.00 uur tot 18.00 uur geen gebruik maken van de doorsteek naar de hoofdrijbaan.

Uw overtreding inzien?

Bent u in overtreding geweest, en wilt u daar als eigenaar van het voertuig graag meer over weten? Zoals de exacte locatie en tijd? Dan kunt u inloggen met uw DigiD of e-Herkenning via onderstaande link. Hier ziet u een foto van uw overtreding, met daarbij de locatie en het tijdstip.

Wie mag er gebruik maken van de afgesloten rijstrook?

Op de afgesloten rechter rijstrook mogen wel nood- en hulpdiensten, taxi's, Trevvel-voertuigen en lege RET-bussen (na hun dienst) rijden.  Zij hebben geen ontheffing nodig. 

Daarnaast mogen ook een aantal andere voertuigen gebruik maken van deze rijstrook. Zij hebben wel een ontheffing nodig:

 • voertuigen met een geldige TVM (tijdelijke verkeersmaatregel) voor de hoofdrijbaan Pleinweg of ’s-Gravendijkwal of Henegouwerlaan
 • bergers
 • voertuigen van Maastunnelbeheerders
 • Officier van Dienst (DCMR, gemeente Rotterdam, RET, FARR en ProRail)
 • dierenambulance.

Eindevaluatie

'De lucht voldoet nu in heel Rotterdam aan de luchtkwaliteitsnormen'
Eindevaluatie Verkeersaanpak Maastunnelroute

Uit de eindevaluatie blijkt dat minder voertuigen op de Maastunneltraverse heeft bijgedragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Waar kan ik een ontheffing aanvragen?

Bent u een bestuurder van een van bovenstaande voertuigen? Vraag dan een ontheffing aan, onder vermelding van 'Ontheffing vrije rijstrook Maastunneltraverse'. Hiervoor hoeven geen leges te worden betaald.

Wat gebeurt er nog meer op deze route?

 • Het kruispunt met 1e Middellandstraat wordt veiliger
  Van januari tot en met maart 2024 wordt ook de kruising ’s Gravendijkwal en 1ste Middellandstraat stevig aangepakt. Deze plek is volgens Rotterdamse normen te onveilig gebleken en wordt daarmee een blackspot genoemd. Het kruispunt wordt een stuk overzichtelijker en daarmee veiliger. Het wordt vooral een stuk aangenamer voor fietsers en voetgangers maar er blijft genoeg ruimte voor de tram en het autoverkeer. 
  De werkzaamheden vinden plaats van 29 januari tot en met 29 maart en zijn opgedeeld in vier fasen. Tijdens elke fase is een gedeelte van de aansluitende straten afgesloten. Het kruispunt blijft te allen tijde bereikbaar alleen soms met een kleine omweg.
 • Nieuwe vlotte route bus 44
  Er komt vanaf april 2024 een snelle, comfortabele busverbinding tussen Zuidplein en Rotterdam Centraal door de Maastunnel(traverse). Bus 44 volgt dan een nieuwe snellere route. Met 8 ritten per uur en nieuwe haltes bij o.a. Erasmus MC, Middellandstraat en Henegouwerlaan. Deze bus gaat rijden over de vrije rijstrook, zodat u snel op uw plek van bestemming bent.

De komende jaren wordt het steeds drukker in het centrum en in de wijken daarbuiten. Dat zorgt voor meer drukte in het verkeer. Met negatieve gevolgen op de CO2-uitstoot en luchtkwaliteit. Wetgeving voor luchtkwaliteit zal op termijn strenger worden. Om hierop voorbereid te zijn, moeten we keuzes maken. Niet alles kan, en niet alles kan tegelijkertijd. We zullen anders naar het verkeer en ons reisgedrag moeten kijken om de stad veilig, gezond en bereikbaar te houden in de toekomst.

Waarom is er minder verkeer nodig op deze route? 

We gaan even terug in de tijd. In 2018 bleek dat de luchtkwaliteit onvoldoende was op de route van en naar de Maastunnel. Dat moest anders, zodat de luchtkwaliteit gezonder werd voor alle Rotterdammers en dus binnen de Europese normen viel. Dat is inmiddels gelukt! Er rijdt minder verkeer, waardoor er minder uitstoot is.

Bekijk hieronder de video waarin we uitleggen waarom deze verkeersaanpak nodig is.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Verkeersbesluiten

Het verkeersbesluit voor de verkeerssituatie op de Maastunneltraverse vindt u via onderstaande link:

Om het sluipverkeer in de spits tegen te gaan op de parallel-/ventwegen Pleinweg en ‘s-Gravendijkwal, zijn deze verkeersbesluiten aangepast:

Meer informatie

Heeft u een specifieke vraag over deze verkeersaanpak of wilt u hierop reageren? Neem dan contact met ons op via telefoon 14 010 of laat uw reactie achter via de reactiepagina.