Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Tipgeldregeling

Om (vuurwapen)geweld in de stad terug te dringen treft Rotterdam een aantal maatregelen. Eén ervan is een beloning voor tips die leiden tot het vinden van vuurwapens. Een tipgever kan daarvoor maximaal 750 euro krijgen.

Schietincidenten hebben veel impact op slachtoffers, nabestaanden en getuigen. Om het vuurwapengeweld terug te dringen hebben de hoofdofficier van justitie, de burgemeester en de chef van de Rotterdamse politie maatregelen genomen.

Rotterdamse tipgeldregeling

Eén van die maatregelen is een tipgeldregeling. Rotterdammers kunnen vermoedens van vuurwapens melden via 06  332 364 32. De melding komt rechtstreeks binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Deze afdeling gaat zeer vertrouwelijk om met de gegevens van de melder. De hoofdofficier van justitie bepaalt uiteindelijk of de tipgever met maximaal 750 euro wordt beloond.

Openbare orde bewaken

In Rotterdam worden al vele middelen ingezet tegen wapenbezit. Zoals preventief fouilleren. Ook worden gebiedsverboden ingezet voor personen die een echte aanleiding vormen voor verstoring van de openbare orde. Voor deze personen wordt een gebiedsverbod ingesteld.

'Vuurwapens dragen en vuurwapens gebruiken is niet normaal. Ik vraag de bewoners van Rotterdam om ons hierbij te helpen.'
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

Uitspreken tegen vuurwapenbezit

Burgemeester Aboutaleb is verheugd dat steeds meer Rotterdammers opstaan tegen vuurwapengeweld. Zo juicht hij het buurtinitiatief Wapens de Wijk uit toe.