Riolering Abelenlaan
Stedin Netbeheer, Evides Waterbedrijf en gemeente Rotterdam werken aan het groot onderhoud in de Abelenlaan en omgeving. We verwachten dat het werk in het najaar 2024 klaar is.
Stedin vervangt de gasleiding en elektrakabels, Evides de waterleiding en de gemeente Rotterdam het riool. Stedin en Evides zijn klaar met hun werkzaamheden. Gemeente Rotterdam is eind 2022 met het oostelijke deel van de wijk begonnen.
Waarom riolering vervangen
Veel riolering is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw aangelegd. Die raakt nu aan het eind van de levensduur. Daarom wordt in Rotterdam op verschillende plekken het riool vervangen. De oude riolering in de Abelenlaan (en omgeving) is nu nog gemengd. Dat betekent dat het afvalwater uit de woningen en het regenwater samenkomen in het riool en vervolgens gezamenlijk naar de zuiveringsinstallatie gaan.
Tijdens het groot onderhoud vervangen we de huidige buis voor twee buizen. Een buis voor het afvalwater vanuit de woningen en een voor het regenwater. Alleen het afvalwater vanuit de woningen gaat dan nog via de vuilwaterleiding naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het regenwater gaat naar het grondwater en de singels in de buurt. Dit gebeurt via een drain infiltratietransportleiding die is aangesloten op de putten in de weg. Een gescheiden riolering voorkomt zo dus vervuiling van het water in sloten, singels en vijvers. Daarbij is het ook nog eens energiezuinig, omdat we het regenwater niet hoeven te zuiveren.
Wanneer het werk in de ondergrond klaar is, maken we de bestrating weer netjes.
Stedin heeft zo’n 3,3 kilometer aan gasleiding en 1,1 kilometer aan elektrakabels vervangen. In totaal zijn er in 318 woningen de huisaansluiting van gas en elektra vervangen. Stedin heeft een wettelijke verplichting om voor 2028 alle gietijzeren leidingen te vervangen. Ongeacht de wens tot een aardgasvrij Rozenburg in 2035.
Evides heeft bijna 4 kilometer aan leidingen vervangen. Daarnaast vervangt Evides 330 huisaansluitingen en zet zij 425 huisaansluitingen over op de nieuwe leiding.
Voordat we starten met het groot onderhoud maakt Fides Expertise foto vooropnames van de panden. Ze letten daarbij vooral op bestaande scheuren, lekkages en dergelijke. Dit beschrijven en fotograferen zij. Mocht tijdens het werk aan de wijk schade ontstaan, dan kunnen gemeente en bewoners met behulp van de foto vooropnames de situatie vergelijken. Zo voorkomen we onduidelijkheid over wanneer eventuele schade is opgetreden.
Het is nodig dat Fides Expertise een pand van binnen en van buiten inspecteert. In de brief van Fides Expertise staat hoe u hiervoor zelf een afspraak kunt maken. En in diezelfde brief staat hoe u via Fides-expertise.nl. Link opent een externe pagina het rapport van uw eigen woning kunt inzien.
Gebied rioolwerkzaamheden
We doen dit werk in stappen: werkgebied 1 (west) en werkgebied 2 (oost).
Het werk in werkgebied 1 is klaar.
Werkgebied 2 is het woonblok tussen de Dahliastraat en de Rozenstraat tot aan de Wilgensingel. Aannemer de Bruyn & Nelisse voert het werk in werkgebied 2 uit.
Fasering
De werkzaamheden in werkgebied 2 worden in meerdere fases uitgevoerd. Hieronder leest u de planning van de laatste fases.
De werkzaamheden in fase 1 tot en met 19 zijn klaar. De tabel hieronder toont alle fases waarin nog werkzaamheden plaatsvinden, met gebieden waar gewerkt wordt en de start- en einddata.
Fase | Gebied | Startdatum | Einddatum |
20 | Abelenlaan vanaf de kruising met de Narcissenstraat tot en met de kruising met de Tulpenstraat. | Week van 17 juni 2024 | Begin oktober |
21 | Esdoornlaan vanaf de kruising met de Tulpenstraat tot de Wilgensingel. En de achterpaden van de Esdoornlaan 178 t/m 190, Abelenlaan 157 t/m 165 en Wilgensingel 99 t/m 103. | Week van 9 september 2024 | Eind oktober |
22 | Abelenlaan vanaf de kruising met de Tulpenstraat tot de Wilgensingel. En de achterpaden van de Molenweg 159 t/m 167, Abelenlaan 126 t/m 140 en Wilgensingel 43 t/m 55. | Week van 30 september 2024 | Eind november |
De start- en einddatum van de werkzaamheden zijn onder voorbehoud van wijzigingen door onvoorziene (weers)omstandigheden.
Huisaansluiting riool tot de erfgrens
Als we het gemeenteriool vervangen, vervangen we ook (deels) de buis die naar de woningen loopt. Deze buis noemen we de huisaansluiting. De gemeente vervangt alleen het deel van de huisaansluiting dat in gemeentegrond ligt. Het kan nodig zijn dat u zelf het deel vervangt dat onder uw eigen terrein ligt, bijvoorbeeld in uw voortuin.
Bij woningen die grenzen aan het openbaar gebied wordt de hemelwaterafvoer (regenpijp) afgekoppeld van het vuilwaterriool en apart aangesloten op het DIT-riool (regenwaterriool).
Nieuwe inrichting vanuit bewonersparticipatie
Tijdens twee avonden in oktober 2018 konden bewoners van de Abelenlaan en omgeving meedenken over de nieuwe inrichting van hun buurt. In april 2019 presenteerden we het conceptplan en konden de buurtbewoners daarop reageren. Sinds juni 2019 is het ontwerp definitief.
Wat bewoners kunnen doen
Bewoners kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren aan het schoonhouden van het oppervlaktewater. Enkele tips daarvoor vindt u op de pagina Riolering.
We vragen u ook om overhangend groen en hagen terug te snoeien tot aan de erfgrens, zodat de werkzaamheden in de openbare ruimte uitgevoerd kunnen worden. En om obstakels die in de openbare ruimte staan, weg te halen. Denk daarbij aan fietsen, bankjes, bloembakken. De gehele breedte van het trottoir moet vrij zijn om de tegels te kunnen leggen en de buitenruimte weer netjes te maken. Helpt u mee, zodat we ons werk kunnen doen?
Wat u verder nog moet weten
We werken van maandag tot en met vrijdag, tussen 7.00 en 17.00 uur. In uitzonderlijke gevallen werken we langer door. De werkzaamheden kunnen geluid(soverlast), stof en voelbare trillingen opleveren. We doen ons best de overlast zoveel mogelijk te beperken.
Het gebied waar we werken, sluiten we af voor verkeer. Gele omleidingsborden wijzen de weg. In de opgebroken gedeeltes leggen we rijplaten. Die zijn uitsluitend bedoeld voor brandweer, ambulance en politie. Het is verboden hierop te parkeren. Hulpdiensten kunnen er dus altijd langs.
Parkeervakken kunnen ook afgesloten zijn. Houd daarom de gele borden op straat in de gaten. Deze borden geven aan wanneer de aannemer waar werkt. Waar dat kan, probeert de aannemer parkeervakken zoveel mogelijk vrij te houden tussen 16.00 uur en 7.00 uur. Bewoners kunnen dan 's avonds en 's nachts parkeren. En overdag kan de aannemer zijn werk doen.
Bij een bijzondere gebeurtenis, zoals een verhuizing, kunnen we in veel gevallen de straat tijdelijk toegankelijk maken. Neem hiervoor contact op met de omgevingsmanager van de aannemer. Dat kan door een e-mail te sturen naar abelenlaan@debruynennelisse.nl. Link opent een externe pagina. Of door te bellen met telefoonnummer 010 313 38 49.
Ook in geval van een invalidenparkeerplaats in het werkgebied, zoeken we samen een oplossing. Neem hiervoor contact op met de omgevingsmanager van de aannemer. Dat kan door een e-mail te sturen naar abelenlaan@debruynennelisse.nl. Link opent een externe pagina. Of door te bellen met telefoonnummer 010 313 38 49.
De vuilniswagens kunnen de straten die zijn opgebroken niet bereiken. Afvalcontainers kunnen op de gebruikelijke dag aan de weg worden gezet, buiten het werkgebied. De ondergrondse containers worden tijdelijk boven de grond geplaatst. In de buurt van hun oorspronkelijke plek, maar wel buiten het werkgebied. Tijdens groot onderhoud is het ophalen van grofvuil soms niet mogelijk.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via de pagina Grofvuil of via het gratis telefoonnummer 14 010.
Ontvang alle updates op uw telefoon of tablet
Om u op de hoogte te houden over dit project maken wij gebruik van onze app 'Rotterdam aan de Slag', ofwel RADS! Download gratis de Rotterdam aan de slag!-app via de Appstore of Playstore en ontvang alle updates direct op uw mobiele apparaat.
Heeft u geen mobiel apparaat? Geen probleem! Er is ook een webversie. Link opent een externe pagina.
Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden van de gemeente in en rondom de Abelenlaan? Stuur dan een e-mail naar het projectteam via abelenlaan@debruynennelisse.nl. Link opent een externe pagina of stel uw vraag via 010 313 38 49. U kunt ook online een melding over de buitenruimte maken.