Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Rattenoverlast

Ratten horen bij de stad. Maar als er te veel ratten zijn, dan wordt het een plaag. En dat zorgt voor overlast. Samen kunnen we een plaag en de overlast tegengaan. Wat kunt u doen en wat doet de gemeente?

Een rat woont graag in of onder gebouwen, in het groen of aan de waterkant. Hij kan gebouwen beschadigen. Ook kan hij ziektes verspreiden onder mensen, zoals de ziekte van Weil en paratyfus.

Voederverbod

Om overlast van ratten tegen te gaan, geldt sinds 1 juli 2022 een voederverbod in heel Rotterdam. Door eenden, meeuwen en duiven geen brood of etensresten te voeren, gaan deze dieren zelf op zoek naar voedsel. Dat zorgt dat ze gezonder blijven. Daarnaast blijven er geen brood of andere etensresten liggen die ratten aantrekken.

Dit kunt u doen om overlast van ratten te voorkomen

 • Voer geen brood of etensresten aan stadsdieren zoals eenden, duiven of meeuwen. Hier komen ook ratten op af.
 • Gooi etensresten in de gfe+t container en oud brood in een van de broodbakken in de stad. In Rotterdam maken we hier compost of groene energie van. Mocht er geen gfe+t container bij u in de buurt zijn, dan gooit u etensresten in de container voor restafval.
 • Gooi verpakkingen in de vuilnisbak.
 • Stop uw vuilniszak direct in de afvalcontainer. Is de container vol? Loop dan alstublieft door naar een andere container verderop in de buurt.
 • Heeft u grofvuil of afval dat niet in de container past? Breng dit naar het milieupark.
 • Maak openingen bij uw woning dicht. Denk aan gaten in buitenmuren en de kruipruimte.
 • Repareer of vervang luchtroosters, kapotte rioolbuizen, regenpijpen of tegels.
 • Snoei struiken vooral aan de onderkant en langs gevels.
 • Laat geen etensresten liggen in en rond uw woning.

Huurt u een woning? Uw verhuurder moet uw woning goed onderhouden. Meld rattenoverlast daarom dan ook aan uw verhuurder, voor als er reparaties nodig zijn.

 • Doe afval in de afvalcontainers.
 • Sluit de deksels van afvalbakken en -containers.
 • Zorg dat onder de afvalcontainers van 1100 liter een lekdop zit. Zo kunnen ratten niet via het lekgat de container in kruipen. Nieuwe doppen kunt u aanvragen door te e-mailen naar schonestad_beheerrolcontainerssb@rotterdam.nl.  
 • Zorg voor voldoende vrije ruimte tussen de grond en het meubilair en/of plantenbakken.

Dit kunt u doen wanneer u een rat ziet

Heeft u een rat in uw huis, bijvoorbeeld in de keuken, bad-, woon- of slaapkamer? Meld dit aan de gemeente door te bellen naar telefoonnummer 14 010. Dit kan 24 uur per dag. Tijdens het gesprek bespreken we of het nodig is om direct langs te komen (24 uur per dag) of dat er iets anders gedaan moet worden.

Gaat het om een dode rat, dan kunt u dit melden door te bellen naar 14 010.

Ziet u een dode of levende rat op straat, het plein of in het park? Meld dit door te bellen naar telefoonnummer 14 010 of meld het digitaal via de MeldR-app of online bij het Loket Plaagdierbeheersing.

Wat doet de gemeente met een melding

We onderzoeken elke melding. We onderzoeken één keer de woning, kruipruimte, tuin en directe omgeving. Daarbij kijken we waarom er ratten in huis zijn. Daarna geven we advies wat de bewoner en/of huiseigenaar kan doen.

De bewoner en/of huiseigenaar is ervoor verantwoordelijk of en hoe hij dit advies uitvoert.

De gemeente blijft betrokken bij de uitvoer van het advies. En in overleg worden er vervolgstappen genomen, ook binnen in huis.

We onderzoeken elke melding. Tijdens zo’n onderzoek kijken we waarom er ratten aanwezig zijn. Daarna geven we advies over het oplossen van kleine oorzaken zoals het repareren van een verzakking, regenpijp of van de riolering. Want deze situaties zorgen voor de meeste rattenoverlast.

Als er meer nodig is dan een kleine reparatie, kijken we door wie en hoe dat aangepakt kan worden.

Integrale aanpak

Vanaf 1 januari 2023 werken we voor de beheersing van ratten en muizen met een zogeheten integrale aanpak. Bij Integrated Pest Management (IPM) worden eerst alle beschikbare preventieve en niet- chemische maatregelen ingezet. Als laatste stap kunnen we chemische middelen inzetten. Deze integrale aanpak mag alleen door erkende bedrijven worden uitgevoerd.