Schulddienstverlening
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 20-11-2018
https://www.rotterdam.nl/loket/schulddienstverlening/
Spring naar het artikel

De Kredietbank Rotterdam (KBR) kan u helpen om van uw schulden af te komen. Alleen met een doorverwijzing vanuit de VraagWijzer kunt u naar de KBR.

Als u schulden heeft die een probleem voor u (dreigen te) worden, zorg ervoor dat u hier iets aan doet. Hoe langer u wacht, hoe hoger de kosten kunnen worden. Zo kan het lastiger worden om de schulden nog te regelen.

Schulddienstverlening aan de balie aanvragen
Maak online een afspraak via de oranje knop bij de VraagWijzer bij u in de buurt.

Er zijn verschillende manieren om iets aan uw schulden te doen. Bijvoorbeeld door:

 • een saneringskrediet
 • schuldbemiddeling
 • budgettraining en budgetbeheer

Deze hulp is niet vrijblijvend. Houdt u zich niet aan de afspraken, dan kan de gemeente de schulddienstverlening stoppen.

Iedere klant van de Kredietbank (KBR) kan gebruik maken van MijnKBR. Met MijnKBR heeft u steeds actuele informatie over:

 • de voortgang van de schuldbemiddeling
 • de betalingen die voor u zijn gedaan
 • het moment waarop de volgende betaling aan u wordt gedaan
 • de hoogte van opgebouwde reserveringen
 • de aflossing van uw lening
 • hoe en wanneer u uw eigen contactpersoon kunt bereiken

Ga naar MijnKBR en log in met uw DigiD.

Het aanvragen van schulddienstverlening is gratis.

Krijgt u een regeling, dan zijn daar wel kosten aan verbonden. Die kosten zijn afhankelijk van de hoogte en de duur van de regeling. Hierbij wordt rekening gehouden met wat u kan betalen.

Als u naar de VraagWijzer gaat hoeft u niets mee te nemen. Bij de VraagWijzer zal worden uitgelegd hoe u een aanvraag kunt indienen en welke stukken u moet inleveren.

Binnen 8 weken nadat uw aanvraag binnen is, hoort u of u schulddienstverlening kunt krijgen. U krijgt hierover een besluit.

Rotterdamse klanten van 27 jaar of ouder. Om hulp te krijgen en te houden moet u zich aan de voorwaarden van de schulddienstverlening houden.

Woont u niet in Rotterdam, neem contact op met uw eigen gemeente.

Als het nodig is, maakt de VraagWijzer-consulent een vervolgafspraak met een medewerker van de KBR.

Tijdens dit gesprek:

 • wordt uw situatie besproken
 • hoort u wat de gemeente voor u kan betekenen en wat u zelf moet doen
 • krijgt u een lijst waarop staat welke papieren u moet inleveren

Als u de gevraagde informatie heeft verzameld, kunt u dit inleveren bij de gemeente. Is de informatie compleet, dan wordt uw aanvraag behandeld.

In het besluit op uw aanvraag staat of de KBR u kan helpen en op welke manier. Als de schuldbemiddeling lukt, gaat u iedere maand de afgesproken bedragen betalen. U komt de gemaakte afspraken na en maakt geen nieuwe schulden. De afbetaling van uw schulden duurt in dat geval maximaal 3 jaar.

Als u het niet eens bent met het besluit, dan kunt u hiertegen bezwaar maken.

Meer informatie vindt u op de pagina schulden voorkomen of oplossen.

Heeft u nog vragen, dan kunt u het contactformulier invullen of bellen naar het gemeentelijk servicenummer 14 010.

Soms is budgetbeheer een verplicht onderdeel van schuldbemiddeling. De KBR bekijkt of in uw situatie budgetbeheer nodig is. Als de KBR voor u budgetbeheer inzet, dan laat u elke maand uw inkomen storten op een rekening van de KBR. Met dat geld betaalt de KBR uw rekeningen, onder andere voor huur, energie en de zorgverzekering.

U krijgt van de KBR per week of per maand een vast bedrag aan leefgeld. Houd er rekening mee dat dit een laag bedrag is. Budgetbeheer is tijdelijk. Het is bedoeld om u te helpen uw financiële problemen aan te pakken.

Soms is een saneringskrediet niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat uw inkomen niet zeker genoeg is. Een schuldbemiddeling kan dan een oplossing zijn. Bij een schuldbemiddeling wordt geen lening gegeven door de KBR. De KBR bekijkt uw inkomen en berekent hoeveel u in 3 jaar kunt betalen aan uw schuldeisers. Ze doen uw schuldeisers een voorstel van dit bedrag.

Bij een schuldbemiddeling maakt de KBR met uw schuldeisers afspraken over de afbetaling van uw schulden. De KBR kan schuldbemiddeling inzetten als blijkt dat u uw schulden niet in 36 maanden kunt aflossen. Tijdens de schuldbemiddeling moet u met (veel) minder geld rondkomen.

Gaan uw schuldeisers akkoord?
Dan spaart u elke maand bij de KBR voor de aflossing van uw schulden. Ze betalen daarmee elk jaar een zo groot mogelijk deel van uw schulden af. Ieder jaar berekent de KBR opnieuw hoeveel u kunt aflossen. Heeft u zich 3 jaar aan de afspraken gehouden, dan krijgt u voor de rest van uw schulden kwijtschelding van uw schuldeisers. U bent dan schuldenvrij.

Gaan uw schuldeisers niet akkoord?
De KBR geeft dan advies over de wettelijke mogelijkheden om uw schulden te regelen.

Dit zijn de afspraken tussen de kredietbank en schuldeisers als zij een betalingsregeling opstellen. Deze regeling wordt vrijwillig gemaakt. Dit is anders bij de wettelijke regeling, waarbij de rechter partijen kan dwingen om mee te werken.

De schulddienstverlening van de KBR is op basis van een minnelijke regeling.

De KBR bekijkt uw inkomen en berekent hoeveel u in 3 jaar kunt betalen aan uw schuldeisers. Dit bedrag kunt u lenen van de KBR. Dit heet een saneringskrediet. De KBR doet uw schuldeisers een voorstel en vraagt hen om akkoord te gaan met betaling van een deel van de schuld. Tegelijkertijd vraagt de KBR aan de schuldeisers om de rest van de schulden kwijt te schelden.

Gaan uw schuldeisers niet akkoord?
De KBR geeft dan advies over de wettelijke mogelijkheden om uw schulden te regelen.

Gaan uw schuldeisers akkoord?
Dan betaalt de KBR hen het voorgestelde bedrag meteen uit. U bent dan in 1 keer van uw schuldeisers af. U heeft alleen de KBR nog als schuldeiser. Na aflossing van het saneringskrediet bent u schuldenvrij. Gaat u een saneringskrediet afsluiten, leest u goed de stukken hieronder:

 • Prospectus: hierin leest u onder andere hoe de KBR uw aanvraag beoordeelt en hoe hoog de rente is die de KBR rekent.
 • Blanco contract: een voorbeeld van een overeenkomst, die de KBR met u afsluit.
 • Algemene leningsvoorwaarden: hierin staat hoe de afbetaling werkt en waar u rekening mee moet houden.

Bij een aanvraag voor schulddienstverlening zal bij u goed worden gekeken naar de oorzaak van de schulden, de financiële situatie en het uitgavenpatroon.

Het blijkt vaak dat een aanvrager elke maand meer geld uitgeeft dan hij of zij zich kan veroorloven. Dit wordt eerst aangepakt. Dat betekent dat het uitgavenpatroon flink moet worden aangepast. U moet wel iedere maand kunnen rondkomen met het beschikbare geld. Hiernaast zullen er schulden moeten worden afgelost.

U zult dus een flinke stap terug moeten doen als u uw schulddienstverlening met succes wilt afronden. De KBR geeft trainingen om u te helpen uw uitgaven aan te passen en daarbij de juiste keuzes te maken.