Hordijk-West
Van Leeuwen Recycling wil verhuizen naar de zuidpunt van het bedrijventerrein Hordijk-West in IJsselmonde. Van Leeuwen Recycling is een groothandel in afvalstoffen. Zij verwerken metaalafval en niet-metaalhoudende afvalstoffen, bouwafval en snoeiafval.
Het bedrijf is nu gevestigd op de Doklaan in Oud-Charlois maar moet verhuizen vanwege het geëindigde huurcontract. Daarnaast zijn op de locatie Doklaan plannen voor een cultuur- en onderwijsproject, genaamd ‘Cultuur&Campus’.
Voor Van Leeuwen Recycling is daarom gezocht naar een andere geschikte plek binnen Rotterdam.
Omdat van Leeuwen Recycling veel ruimte nodig heeft en het bedrijf niet te dicht bij een woongebied kan, zijn er niet veel mogelijkheden. Op het bedrijventerrein Hordijk-West, aan de Bergambachtstraat bij de afslag Kinderdijkstraat, is er wél een mogelijkheid. DCMR Milieudienst Rijnmond heeft geoordeeld dat de meeste activiteiten die Van Leeuwen Recycling uit wil voeren, hier kunnen. Ook blijft de werkgelegenheid die Van Leeuwen biedt aan Rotterdam-Zuid behouden.
Vergunning
DCMR heeft besloten de definitieve omgevingsvergunning - die nodig is voor de verhuizing - te verlenen op 6 juli. Het besluit van de DCMR kunt u inzien op dcmr.nl. Link opent een externe pagina.
Het besluit ligt ter inzage van 6 juli tot en met 17 augustus. In deze periode kunt u bezwaar maken tegen het besluit. Het is mogelijk om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de bestuursrechter. Na beroep is het ook mogelijk hoger beroep aan te tekenen bij de Raad van State.
Klankbordgroep
Op 9 november 2022 hebben gemeente en van Leeuwen Recycling een informatiebijeenkomst gehouden. Duidelijk was dat veel bewoners bezwaren hadden tegen de komst van Van Leeuwen naar Hordijk-West. Er lag inmiddels ook een ongevraagd advies van de wijkraad Lombardijen om de herlocatie van Van Leeuwen te heroverwegen en er waren vragen gesteld in de gemeenteraad. Naar aanleiding van de informatiebijeenkomst is ervoor gekozen een klankbordgroep op te zetten om informatie uit te wisselen en vragen te beantwoorden.
De klankbordgroep bestaat uit:
- een lid van elk van de betrokken wijkraden Groot- en Oud-IJsselmonde en Lombardijen.
- direct omwonenden uit Lombardijen, IJsselmonde en Barendrecht.
- vertegenwoordigers van de gemeente Barendrecht.
- ondernemers van het bedrijventerrein Hordijk.
- medewerkers van Van Leeuwen.
- medewerkers van de gemeente Rotterdam.
In april 2023 was de eerste bijeenkomst. De klankbordgroep komt één keer per maand bij elkaar. De groep heeft inmiddels ook een bedrijfsbezoek bij Van Leeuwen aan de Doklaan gebracht.
De gesprekken in de klankbordgroep staan los van het vergunningentraject en zijn gericht op de situatie dat Van Leeuwen zich mag vestigen op de beoogde plek.
Wilt u op de hoogte gehouden worden en de verslagen van de klankbordgroep ontvangen? Stuur dan een mailtje aan: bedrijventerreinhordijkso@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
- Metaalafval; particulieren en kleine ondernemers kunnen metaalafval komen brengen. Daarnaast kunnen er grotere vrachten metaalafval worden ingekocht. Het afval wordt handmatig en mechanisch, bijvoorbeeld door een kraan met een knipschaar, gesorteerd. Hiervoor is het binnenterrein bedacht wat een buffer geeft voor geluid. Geluidsrapport hiervan is beschikbaar.
- Niet-metaalhoudende afvalstoffen. Bouwafval en snoeiafval. Gemengd bouw- en sloopafval wordt ook met kranen of handmatig gesorteerd. En het wordt eventueel verkleind. Dit bevordert efficiënt transport, dat betekent minder transport. Steenachtig afval kan worden verkleind door een puinbreker, maximaal 12 keer per jaar. Dit afval is veelal afkomstig van particulieren en kleine bedrijven (afzetbakjes worden uitgezet en opgehaald). Ook kunnen grotere vrachten worden aangeleverd door bedrijven of instellingen.
Het bestemmingsplan laat toe dat een bedrijf met een milieucategorie 3.2 zich op de locatie vestigt. Een milieucategorie geeft aan hoeveel het milieu op een bepaalde plek belast kan worden. Hoe hoger de categorie, hoe meer het milieu op die plek belast wordt.
Van Leeuwen is een groothandel in afvalstoffen. Een groothandel in afvalstoffen heeft in de basis een milieucategorie van 3.2. Dit is terug te vinden in de staat van bedrijfsactiviteiten van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Van Leeuwen heeft ook activiteiten die in een hogere categorie (4.2) vallen en die dus het milieu meer belasten. In het bestemmingsplan is zo'n afwijking mogelijk wanneer beargumenteerd kan worden dat de activiteiten naar aard en invloed op de omgeving gelijk zijn te stellen aan 3.2 activiteiten. Dit zit in het bestemmingsplan omdat de staat van bedrijven een redelijk grof hulpmiddel is om bedrijven en bedrijfsactiviteiten te categoriseren. De DCMR heeft dit getoetst en geconcludeerd dat dit kan.
Ongeveer 530 keer per dag:
- Ongeveer 85 vrachtwagens (zowel leveranciers als eigen wagens)
- 60 auto’s van het personeel
- 120 bezoeken per dag van particulieren (kleine busjes of auto’s met aanhangers).
De gemeente voert een verkeersonderzoek uit naar de Pascalweg en omliggende wegen, zoals de Bergambachtstraat. Hierin wordt de verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid nader onderzocht. De gemeente zal belanghebbenden en omwonenden betrekken bij dit onderzoek. Wanneer dit onderzoek klaar is is nu nog niet bekend.
De wagens rijden vanaf de Bergambachtstraat van/naar de A15 en rijden niet door woonwijken. Er geldt een vrachtwagenverbod op de Pascalweg.
Het kan zijn dat er ’s nachts gereden wordt. Bijvoorbeeld als een vrachtwagen tussen 6 en 7 uur in de ochtend vertrekt of wanneer de chauffeur 's avonds laat terugkomt. Er kan dan niet gelost worden, omdat hiervoor niemand aanwezig is.
Het verwerken van 73.000 ton metaal en 91.400 overig afval is toegestaan. Opslagmogelijkheden: 4400 ton metaal en 3350 ton overig afval. In de afvalwereld is veel administratief geregeld. Bij afvaltransport moet de hoeveelheid en het soort afval bekend zijn. Dit wordt gemeld bij het LMA (Landelijk Meldpunt Afvalstoffen).
Er komen geen schadelijke stoffen vrij. Voor stof rijdt er een veegwagen over het terrein die dit schoonhoudt. Als het nodig is wordt het afval bevochtigd bij verwerking (om stofoverlast te voorkomen). Binnen een meter van het bedrijf zou je geen stofhinder moeten ondervinden.
Het hele terrein wordt afgescheiden en het werkterrein wordt door hogere muren afgescheiden.
Een geluidsmeting van de puinbreker bedraagt 120 dB(A). Dit past binnen de vergunning, maar mag van de DCMR maximaal 12 keer per jaar (een dagperiode) per jaar gebruikt worden.