Fraude met uitkeringen
Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat een uitkering alleen gaat naar iemand die niet zonder kan. Helaas komt het weleens voor dat iemand met opzet niet eerlijk is over de eigen situatie. Denkt u dat iemand met een uitkering niet eerlijk is over zijn of haar situatie? Dan kunt u dit melden aan de gemeente.
Als u een bijstandsuitkering van de gemeente ontvangt, horen daar regels bij. Zo verwacht de gemeente dat u altijd de goede en actuele informatie doorgeeft. Als u met opzet niet eerlijk bent, dan zien we dat als fraude.
Geef veranderingen in uw persoonlijke en gezinssituatie direct door. Denk hierbij aan uw financiële situatie, maar ook uw woonsituatie. Doe dit in ieder geval binnen 2 weken.
Meer informatie over wat u moet doorgeven, vindt u op de paginaWijzigingen doorgeven.
U kunt uw wijzigingen op verschillende manieren doorgeven:
- Met het wijzigingsformulier op de pagina Wijzigingen doorgeven.
- Persoonlijk aan de balie op de publiekslocaties Herenwaard 23 of Coolsingel 40.
- Via de afdeling waar u contact mee heeft.
Vergeet niet uw bewijsstukken mee te leveren. Kijk op de pagina Wijzigingen doorgeven welke bewijsstukken dit zijn.
De gemeente controleert of iedereen die een bijstandsuitkering krijgt daar ook recht op heeft. Elke maand kijkt de gemeente of de hoogte van uw uitkering nog klopt. We controleren uw gegevens ook bij andere instanties zoals Burgerzaken, werkgevers, UWV en Belastingdienst.
Soms controleert de gemeente uw situatie door een huisbezoek. Medewerkers van de gemeente komen bij u aan huis. Zij kijken of de informatie die de gemeente van u heeft klopt. Kijk voor meer informatie op de pagina Huisbezoek en bijstand.
Als de gemeente fraude ontdekt, wordt de uitkering direct stopgezet. Dat betekent dat er geen geld wordt uitbetaald. Het geld dat te veel is uitgekeerd moet worden terugbetaald.
De gemeente kan hierbij ook een boete opleggen. De hoogte van de boete hangt af van de gedraging. Dit betekent dat de gemeente naar uw omstandigheden kijkt en hoe ernstig deze is. En wat u er zelf aan kon doen. Wie vaker fraudeert krijgt een hogere boete. De gemeente kan ook aangifte doen van uitkeringsfraude bij de officier van justitie. Dat hangt af van de hoogte van het te veel ontvangen geld.
Het te veel ontvangen geld en de eventuele boete betaalt u altijd helemaal terug. De gemeente houdt het geld dat u moet terugbetalen in op uw uitkering. De terugbetaling is ongeveer 5% van uw bijstandsuitkering.
Heeft u geen uitkering meer? Dan betaalt u de boete plus het uitkeringsgeld dat u te veel heeft ontvangen in één keer aan de gemeente terug. Vraag de gemeente om een betalingsregeling als u dat niet lukt. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij de gemeente of bellen met 14 010.
Denkt u dat iemand met een uitkering niet eerlijk is over zijn of haar situatie? Dan kunt u dit op verschillende manieren melden bij de gemeente.
- Digitaal via het webformulier vermoeden van fraude doorgeven.
- Telefonisch via 010 498 43 33. De medewerkers zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur
- Persoonlijk:
- Herenwaard 23, 3078 AK Rotterdam, op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur
- Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam, op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur
De gemeente gaat vertrouwelijk om met uw informatie.
Anoniem
U kunt uw melding altijd anoniem doen zonder dat u uw naam of andere gegevens opgeeft.
Het is wel belangrijk dat u dan alles doorgeeft wat u weet of vermoedt. De gemeente kan u als anonieme melder niet meer benaderen voor aanvullende informatie of vragen.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.