Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Delfshaven - Schiemond

In Delfshaven lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Sommige gebouwen zijn bijna 600 jaar oud, in schril contrast met het moderne centrum. Ook Schiemond kent een oud gedeelte, maar daarnaast ook het hele moderne Lloydkwartier. Er wonen ongeveer 12.700 mensen in Delfshaven-Schiemond.

Wijkraad

Uw wijk heeft een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden.
De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is.

  • Lees meer over wat de wijkraad allemaal kan doen op de pagina Wijkraden.
Groepsfoto Wijkraad Delfshaven Schiemond. Foto: Eric Fecken.
De wijkraad verzamelt ideeën en maakt plannen. Foto: Eric Fecken.

Een leuk idee? Vraag subsidie aan

Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.

Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl.

Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Bel: 14 010. Of loop binnen bij het Huis van de Wijk of de Wijkhub.

Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam.

Nieuws

Ze zijn een begrip op het Coolhaveneiland: de Buurtvaders. Elke zaterdagavond lopen ze een rondje in 'hun' buurt. Maar, ze doen daarnaast nog veel meer. Van huiswerklessen tot lezingen. 'We willen iets terugdoen voor de buurt.'

Een wekelijks terugkerend tafereel op zaterdagavond: om ongeveer half acht vertrekt een clubje mannen vanuit het Wijktrefpunt Coolhaven voor een wandeling door de buurt. Zij zijn de Buurtvaders. El Mahjoub Fatih is één van hen. 'Inmiddels kent iedereen ons wel', zegt hij. 'We doen dit al zolang, meer dan 10 jaar inmiddels.'

Veilig gevoel

De Buurtvaders houden elke zaterdagavond een oogje in het zeil. 'We spreken mensen aan op straat, als dat nodig is. Of we maken gewoon een praatje voor de gezelligheid. Als we zien dat er ergens iets kapot is, geven we het door aan de gemeente.' Zo zorgen de mannen voor een veilig gevoel op straat. 'Het helpt zeker dat we geen uniform dragen en dat we uit de wijk komen', beaamt El Mahjoub. 'Mensen spreken ons ook makkelijker aan als ze een probleem hebben en niet weten waar ze terecht kunnen.'

Huiswerkles

Maar, de Buurtvaders doen veel meer dan alleen hun zaterdagavondrondes. Ze organiseren huiswerkklassen in het weekend voor kinderen die een beetje hulp kunnen gebruiken. En zwemlessen voor vader en kind. Maar ook lezingen, bijvoorbeeld over de verhouding tussen vaders en zonen.

Opgegroeid

Waarom ze dat allemaal doen? El Mahjoub benadrukt: 'We doen dit allemaal naast ons werk, maar met heel veel plezier. Sommigen van ons wonen niet eens meer op het Coolhaveneiland. Ik ben inmiddels ook naar een andere wijk verhuisd. Maar, ik heb er wel gewoond vanaf mijn vierde. Ik ben er opgegroeid. En daar gaat het ons allemaal om: we komen hier vandaan en we willen iets terugdoen voor onze buurt.'

De Buurtvaders zijn een initiatief van de stichting SMOV. Meer weten? Loop dan eens binnen bij het Wijktrefpunt Coolhaven aan de Oostkousdijk 14a.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Delfshaven-Schiemond, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.