Stadsmariniers
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-11-2020
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/stadsmariniers/
Ga naar de hoofdinhoud

Het verbeteren van de veiligheid is en blijft één van de hoogste prioriteiten van gemeente Rotterdam. Voor het gemeentebestuur staat voortzetting van de succesvolle veiligheidsaanpak centraal.

Eén van de meest in het oog springende methoden waarmee Rotterdam de onveiligheid bestrijdt, is de inzet van stadsmariniers. Het zijn ‘superambtenaren’. Speciaal door het college van burgemeester en wethouders aangesteld om de hardnekkige veiligheidsproblemen in bepaalde gebieden op te lossen.

Wie zijn de stadsmariniers?

Louis van Gennip (1964) is geboren en getogen in Rotterdam. Beter nog hij is geboren ‘onder de rook’ van De Kuip. Hij werkte voordat hij als Stadsmarinier aan de slag ging 36 jaar bij de politie van de huidige Politie Eenheid Rotterdam.

Louis werkte wisselend in uniform en bij de recherche. In zijn laatste functie bij de politie was hij zeven jaar plaatsvervangend-districtchef binnen district Rotterdam Stad (basisteams Centrum en Delfshaven). Tijdens zijn politieloopbaan behaalde hij de studies Bestuurskunde en overheidsmanagement (hbo) en Bestuurskunde (wo).

Louis is binnen Rotterdam als 'ondermijn-werker' aan de slag waarbij hij zich voornamelijk focust op het noordelijke deel van de gemeente.

'Ik hou van deze stad die net als de Maas constant in beweging is. De geen woorden maar daden mentaliteit van Feyenoord; niet te veel lullen, maar vooral nadenken en samen doen!'

Louis van Gennip

Louis van Gennip’s werkgebied beslaat het gehele gebied boven de Maas, dus de noordoever van Rotterdam.

Prioriteiten

 • Overkoepelend thema: ondermijning (pdf)
 • Louis maakt zich sterk voor samenwerking tussen politie, OM, belastingdienst en gemeente die zich richten op de volgende thema’s:
  (1) Drugs
  (2) Vastgoed
  (3) Crimineel geld
  (4) Jeugd
  (5) Faciliterende branches

Speciale aanpak

De integrale veiligheidsaanpak maakt ondermijnende en georganiseerde (zware) criminaliteit zichtbaar. Ieder thema wordt aangepakt door een combinatie van:

 • Signaleren
 • Voorkomen
 • Aanpakken en afpakken
 • Stimuleren van positieve ontwikkelingen

Methodiek

Contact

Heeft u een vraag aan Louis, dan kunt u hem mailen of bellen naar: (010) 267 51 40. Of volg hem op Twitter.

Marcel Dela Haije (Heerlen, 1969) is sinds 2006 stadsmarinier in Rotterdam. Hij werkt voor, aan en met Rotterdam(mers) aan de veiligheid.

Na de Tarwewijk, het Oude Noorden en Delfshaven is Marcel momenteel als 'ondermijn-werker' actief op Zuid. Voor 2006 werkte Marcel in het team Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van Rotterdam en in de ondersteuning van de korpsleiding Politie Rotterdam-Rijnmond. Hij studeerde aan de HEAO Commerciële Economie en Bestuurskunde aan de EUR. Marcel is getrouwd en heeft twee zonen. Hij is voorzitter van en coach bij Hockey Club Feijenoord.

'Ik ben een Rotterdammer geboren in een verkeerd lichaam. Ik ga hier nooit meer weg. Je krijgt in Rotterdam de kans om je bijdrage te leveren en dan wordt het (ook) jouw stad.'

Marcel Dela Haije

Marcel Dela Haije’s werkgebied beslaat de zeven NPRZ-focusgebieden Feijenoord, Afrikaanderwijk, Tarwewijk, Oud-Charlois, Carnisse, Hillesluis en Bloemhof.

Prioriteiten

 • Overkoepelend thema: ondermijning
 • Marcel coördineert de aanpak Hartcore waarin politie, OM, belastingdienst en gemeente zich richten op de volgende thema’s:
  • Drugs
  • Vastgoed
  • Crimineel geld
  • Jeugd
  • Faciliterende branches

Speciale aanpak

Hartcore pakt onzichtbare veiligheid aan door een integrale veiligheidsaanpak. Ieder thema wordt aangepakt door een combinatie van:

 • Signaleren
 • Voorkomen
 • Aanpakken & afpakken
 • stimuleren van positieve ontwikkelingen

Rond een probleem als illegaal gokken wordt bijvoorbeeld niet alleen een groot strafrechtelijk onderzoek gedraaid en worden inrichtingen bestuurlijk gesloten maar worden ook exploitanten en familie van gokkers door een gerichte campagne gewezen op de risico’s van illegaal gokken.

Methodiek

Contact

Heeft u een vraag aan Marcel, dan kunt u hem mailen of bellen naar 06 - 53 71 26 93. Of volg hem op Twitter en Instagram.

Danielle van den Heuvel (Dordrecht, 1975) werkt sinds 2015 als Stadsmarinier. Haar eerste jaar werkte ze in de Witte de Withstraat. Sindsdien is ze Stadsmarinier Bospolder Tussendijken.

Hiervoor was ze zeven jaar werkzaam als hoofd bureau gemeentesecretaris op het Rotterdamse stadhuis. Daarvoor werkte ze op het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties. Danielle woont in Rotterdam en is moeder van drie kinderen.

'Rotterdam heeft de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot de meest inclusieve stad die er bestaat! The next economie en the next generation verbinden kan echt!'

Danielle van den Heuvel

Danielle van den Heuvel’s werkgebied beslaat Bospolder Tussendijken. Dit is het gebied begrensd door de Schie & het Dakpark en Mathenesserweg & Historisch Delfshaven. Binnen dit gebied werkt ze aan een intensieve aanpak samen met het gebied, de Delfshavencoöperatie, Havensteder en alle bewoners gericht op veiligheid en sociale cohesie.

Prioriteiten

De stadsmarinier BoTu heeft zich ten doel gesteld om bij het wijkprofiel 2018 minimaal een score van 90 op de veiligheidsindex te scoren. Nu is deze score 76.
Haar prioriteiten binnen de brede intensieve aanpak zijn jeugd, drugs en ondermijning.

Specifieke aanpak

De kern van haar werkwijze is het houden van de stad en het houden van mensen. Bewoners weten als geen ander wat er leeft in de wijk en zijn als geen ander in staat het verschil te maken.

Contact

Heeft u een vraag aan Danielle, dan kunt u haar bereiken via e-mail en mobiel 06 - 239 765 67. Of volg haar op Twitter.

Tijs Nederveen (Hardinxveld-Giessendam, 1957) is Stadsmarinier in Hillesluis. Hij startte zijn loopbaan als agent in Spijkenisse.

In de 25 jaar dat hij in het blauw werkte, vervulde hij verschillende functies. Van wijkagent tot rechercheur, van surveillance tot chef recherche in Vlaardingen/Maassluis. Daarna (2001) stapte hij over naar SoZaWe Rotterdam en bekleedde hier verschillende managementfuncties. Vervolgens maakte hij de overstap naar Stadsmarinier. Begonnen op de Dordtselaan (2007), daarna van het Oude Westen (2008 - 2012) naar Bloemhof (2012 - 2016) en nu Hillesluis (2016). Samenwerken met partners vindt Tijs essentieel, want dit is de enige manier om een wijk structureel te verbeteren. Zijn pitbull-mentaliteit en resultaatgerichte instelling komen hierbij goed van pas. Tijs is getrouwd, heeft drie dochters en een zoon, en is opa van vier kleinzoons. In zijn vrije tijd gaat hij graag met zijn vrouw Tine naar het theater of naar een concert. Ook houdt hij van wandelen, tuinieren en motorrijden.

'Ik vind het gaaf dat Rotterdam zo’n grote en levendige stad is met een enorme diversiteit aan mensen en culturen.'

Tijs Nederveen

Tijs Nederveen is actief in de wijk Hillesluis in het gebied Feijenoord.

Prioriteiten

Zijn aandacht gaat vooral uit naar:

 • Jeugdoverlast in de wijk
 • Project Polderlaan (naar aanleiding van diverse schietincidenten)
 • Communiceren van positieve zaken over de wijk Hillesluis, vooral door Facebook-pagina ‘Likejewijk’
 • Samenwerkingsmodel Riederbuurt
 • Vroegsignalering

Specifieke aandacht

De Stadsmarinier Hillesluis heeft de lead en regie in het Samenwerkingsmodel Riederbuurt. In dit model werken verschillende partijen intensief samen. Dit doen ze voor veiligheid, leefbaarheid, opvoedingsklimaat om de (ernstige) jeugdoverlast in deze buurt tegen te gaan.

Contact

Heeft u een vraag aan Tijs? Dan kunt u hem bereiken via e-mail of op mobiel 06 - 10 91 35 79. Of volg hem op Twitter.

Nienke Riemersma (Rotterdam, 1978) is sinds februari 2017 stadsmarinier High Impact Crime (HIC) en verantwoordelijk voor de aanpak van straatroven, woninginbraken en overvallen in de stad.

Daarvoor was ze programmanager Asiel en Vluchtelingen, voor onder andere de bouw van het AZC Rotterdam. Sinds 2001 werkt ze bij Directie Veiligheid (gemeente Rotterdam) op allerlei terreinen, zoals Jeugd & Veiligheid en Openbare Orde en Veiligheid (cameratoezicht, crisisbeheersing, en voetbalzaken). Na de strandrellen in Hoek van Holland (2009) werd  ze teamleider Evenementen en Demonstraties.
Nienke studeerde Bestuurskunde/Overheidsmanagement. Ze is moeder van twee zoons.

'Als geboren en getogen Rotterdamse is er geen andere stad waar ik me zo verbonden mee voel als Rotterdam. Ik ken deze stad en haar bewoners.'

Nienke Riemersma

Nienke Riemersma’s werkgebied beslaat heel Rotterdam.
Voor de aanpak van woninginbraken werkt ze met vijf hotspots in de stad: Lombardijen, Tarwewijk, Pendrecht, Bloemhof en Vreewijk.

Prioriteiten

De stadsmarinier HIC richt zich op de aanpak van straatroven, woninginbraken en overvallen. Hierbij is aandacht voor preventie, repressie, daderaanpak, en natuurlijk nazorg voor slachtoffers.

Specifieke aanpak

Bij de HIC-aanpak werkt Nienke nauw samen met de politie, het Openbaar Ministerie, het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond, de Reclassering, Stadsbeheer, de woningbouwcorporaties en bewoners en ondernemers in de wijken.

De HIC-aanpak is gebaseerd op vijf pijlers:

 1. Minder recidive (onder andere persoonsgerichte aanpak voor daders van HIC-delicten)
 2. Grotere pakkans
 3. Minder gelegenheid (voorkomen van de delicten, door onder andere het hang en sluitwerk van woningen te verbeteren, en tijdens de donkere dagen meer toezicht op straat)
 4. Minder opbrengst (onder andere aanpak op heling, maar ook de boodschap ‘Goud uit Huis’)
 5. Minder Impact (nazorg voor slachtoffers en aandacht voor kwetsbare groepen, zoals senioren).

Contact

Heeft u een vraag aan Nienke, dan kunt u haar bereiken via e-mail en mobiel: 06 - 51 71 85 43. Of volg haar op Twitter of Instagram.

Arwin Siermans (1982) is sinds 2018 stadsmarinier Rotterdam Centrum.

Voordat Arwin als stadsmarinier aan de slag ging werkte hij als strategisch adviseur horecabeleid voor burgemeester Aboutaleb. Hij begon in 2011 bij de gemeente als trainee

Prioriteiten

In het centrum van Rotterdam richt Arwin zich voornamelijk op de (focus)wijk Oude Westen, Cool en het Centraal Station en omgeving. Op plekken met vooral traditionele veiligheidsproblematiek probeert hij oplossingen te vinden die veiligheid en andere domeinen zoals zorg, onderwijs en gebiedsontwikkeling met elkaar verbinden. In de winkel- en uitgaansgebieden ligt de nadruk op het verbeteren van de veiligheidsbeleving door overlast en uitwassen tegen te gaan en een aantrekkelijke en gastvrije binnenstad aan te moedigen.

Belangrijk bij deze opgave is het creëren en behouden van een balans tussen de vele functies die de binnenstad voor de bewoners en bezoekers vervult. Ook is Arwin betrokken bij antiterreurmaatregelen, grootschalige-evenementen en andere grootstedelijke veiligheidsvraagstukken.

Rien van der Steenoven (1958) is geboren en getogen Rotterdammer. Sterker nog hij is aan de Henegouwerlaan in Rotterdam-Centrum geboren.

Hij heeft hiervoor bij de politie gewerkt als rechercheur en wijkteamchef in gebieden als Rotterdam-Zuid, Hoogvliet, Rotterdam-West, het Oude Noorden en Centrum.

'De stad heeft iets onvoorspelbaars, gaat altijd door en verandert voortdurend. Veiligheid kun je niet beetpakken. Je kunt geen dagje veiligheid doen, wel een dagje Spido.'

Rien van der Steenoven

Het werkgebied van de Stadsmarinier Rotterdam Centrum beslaat het Oude Westen, de West Kruiskade, het CS Kwartier en Cool Noord.

Prioriteiten

Zijn prioriteiten liggen niet alleen op het veiliger maken van de binnenstad, maar ook op het leuker en aantrekkelijker maken voor zowel de bezoeker, de bewoner als de ondernemer. Een uitdagende opgave, omdat al hun belangen door elkaar heen lopen. De stadsmarinier onderhoudt daarom met alle betrokkenen contact om dit alles in goede banen te kunnen leiden. Dit vraagt wel om enige lenigheid van hem – soms lijkt het zelfs op koorddansen- om zich hiertussen te kunnen bewegen.

Contact

Heeft u een vraag aan Rien, dan kunt u hem bereiken via e-mail of mobiel nummer 06 - 12 63 71 43. Op volg hem op Twitter.

Wat doet een stadsmarinier?

Een stadsmarinier kent zijn wijk. De stadsmarinier loopt veel over straat en gaat met bewoners en ondernemers in gesprek. Zonodig gaat een stadsmarinier ook samen met bewoners en ondernemers op stap, bijvoorbeeld om problemen met eigen ogen te zien. Daarnaast legt hij contact met de belangrijke instituties in de wijk, zoals deelgemeente, politie en gemeentelijke diensten. Hij is als een metselaar die zorgt voor het cement tussen de stenen, de noodzakelijke verbindingen. Ook spoort hij ‘blinde vlekken’ op, zaken waar de reguliere organisaties geen zicht op hebben.

Een stadsmarinier kent dus zijn zaakjes. Hij weet hoe zijn wijk in elkaar steekt, wie de bewoners zijn en hoe ze leven. En hij praat met iedereen, van hoog tot laag. Van de trambestuurder op een bedreigde lijn tot de voorzitter van de deelgemeente. En van een door overlast geplaagde bewoner tot de directeur van een woningcorporatie. Zijn aanpak is praktisch, geheel volgens de Rotterdamse traditie van ‘niet lullen maar poetsen’. Mensen moeten zien dat er iets gebeurt om de wijken beter te maken.

Vinger aan de pols

Tijdens de uitvoering houdt de stadsmarinier voortdurend de vinger aan de pols. Hij kijkt of alles naar wens verloopt of dat het anders moet. Als het nodig is, kan hij zaken versnellen doordat hij over eigen middelen beschikt. Die kan hij naar eigen inzicht inzetten.
Een voorbeeld: Een wijk moet schoner worden. Een schone wijk is immers van groot belang voor de veiligheid en leefbaarheid en vooral de beleving daarvan. De stadsmarinier zorgt ervoor dat alle partijen die bij het schoonhouden zijn betrokken effectief met elkaar samenwerken. Maar voor één ding blijkt geen geld: de inzet van milieucontroleurs. Die kan de stadsmarinier dan tijdelijk voor zijn rekening nemen. Zo houdt hij de voortgang erin en kan in de tussentijd gezocht worden naar een structurele oplossing.

Urgentie

Belangrijk is dat de stadsmarinier een sfeer van urgentie weet op te roepen: nú moet er iets gebeuren! En dan gebeurt het vaak ook. Zo sprak een stadsmarinier met de directie van het Kruidvat. Hij overtuigde hen dat het goed zou zijn voor de veiligheid om in de nieuwe vestiging in winkelcentrum Zuidplein niet voor de standaardinrichting te kiezen. Hierdoor wordt er nu goed nagedacht over de aard en inrichting van nieuwe winkels op het Zuidplein. Hiermee wordt voorkomen dat er zich winkels vestigen die risico’s opleveren. Is er een eenmaal een sfeer van urgentie, dan kan de stadsmarinier de nodige maatregelen nemen of laten nemen. En meestal is er dan ook bereidheid om mee te werken.

Daadkracht en samenwerking

Daadkracht, dat is waar het om gaat. En samenwerking. Dat moet ook wel, want de stadsmariniers hebben geen grote staven tot hun beschikking. In de meeste gevallen zien de partners dat de samenwerking loont: eindelijk verandert er iets, ten goede. Maar soms moet de stadsmarinier samenwerking afdwingen. Dat kan hij ook, omdat hij direct tot de hoogste niveaus toegang heeft (Stuurgroep Veilig en de burgemeester). De opdrachtgever van de stadsmariniers is het college van burgemeester en wethouders.

Stadsmariniers blijven dus doorgaan tot ze bereikt hebben wat ze willen. Dat doen ze met een stevige uitvoering, tempo maken en doortastendheid. Zonodig dwars door diensten, instellingen, procedures en culturen heen. Soms is dat ook nodig, willen ze hun wijk of gebied veiliger maken. Dat is uiteindelijk hun eerste opdracht. Vaak blijkt deze focus op resultaat stimulerend te werken op de andere partijen. Men doet mee. Niet omdat de stadsmarinier het zegt, maar omdat men ervan overtuigd is dat de voorgestelde aanpak de enige juiste is om snel (of eindelijk) resultaat te halen.

Stadsmariniers blijven doorgaan tot ze bereikt hebben wat ze willen. Daadkracht en samenwerking, dat is waar het om gaat.

Zwakke wijken sterker maken

De stadsmarinier kan dus stevig ingrijpen, waar nodig. Maar ook zoekt hij de achterliggende problemen op en probeert hij veilig en sociaal met elkaar te verbinden. Want alleen repressie is geen duurzame oplossing. Wat vooral nodig is, is zwakke wijken sterker maken. Duurzame verbindingen leggen. En aan anderen dingen overdragen, zodat die het stokje kunnen overnemen. Dat kan niet in een handomdraai, dat kost tijd. Bewoners moeten af van het negatieve beeld over hun wijk. Ze moeten leren zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een betere leefomgeving. Hen daarin steunen en vertrouwen geven en zonodig zelf mee willen doen, is ook een belangrijke taak van de stadsmarinier.

Waaraan moet een stadsmarinier voldoen?

Een stadsmarinier is een doortastende duizendpoot. Maar wat moet hij/zij in huis hebben?
Een ‘echte’ stadsmarinier:

 • beschikt over een brede maatschappelijke ervaring
 • is gewend aan de omgang met bestuurders, diensten en maatschappelijke organisaties
 • heeft een sterke persoonlijkheid. Iemand met statuur, power en inzicht in wat er gaande is in de stad
 • is aan de ene kant een vrijbuiter, aan de andere kant procesmanager
 • is vooral gericht op (blijvend) resultaat
 • is iemand die van aanpakken houdt maar ook mensen voor zich weet te winnen
 • kan sturen zonder zelf in de uitvoering te duiken
 • kan problemen duiden met een goed gevoel voor verhoudingen en posities
 • laat anderen successen boeken
 • in zijn/haar profielschets staan de volgende eigenschappen centraal:
  • communicatief
  • resultaatgericht
  • analytisch sterk
  • op het proces gericht en niet op de inhoud

Publicatie

Gemeente Rotterdam werkt al meer dan 15 jaar met stadsmariniers. Meer informatie over de activiteiten en context van hun werk vindt u in de publicatie De stadsmariniers van Rotterdam.