College van B en W
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 18-08-2019
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/college-van-benw/
Spring naar het artikel
Foto: Plaatwerk Fotografen

Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur van Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is voorzitter van het college en van de gemeenteraad. De burgemeester wordt benoemd door de Kroon voor een ambtsperiode van zes jaar. Na deze periode kan een burgemeester herbenoemd worden voor weer een periode van zes jaar.

Wethouders

Het Rotterdamse college heeft tien wethouders:


Elke wethouder heeft verschillende beleidsterreinen waarvoor hij verantwoordelijk is. De wethouders worden gekozen door leden van de gemeenteraad. In Rotterdam telt de gemeenteraad 45 leden. Het college van B en W opereert als een collectief, dat betekent dat ze samen verantwoordelijk zijn voor het door een ieder van hen gevoerde beleid.

Gemeentesecretaris

Gemeentesecretaris Vincent Roozen is het hoofd van de ambtelijke organisatie en staat het college ambtelijk bij. Hij is door het college benoemd.

Pers

Bekijk de contactgegevens van de woordvoerders, persberichten en downloadbare foto's van de wethouders op de perspagina.

Samen doorpakken voor Rotterdam van vandaag én morgen

Veel Rotterdammers zien hun toekomst in de stad met vertrouwen tegemoet. Wat moet er gebeuren om dat zo te houden? Welke onderwerpen zijn daarbij echt belangrijk? Het college van B en W heeft drie thema’s benoemd. Welke zijn dat en waar moeten ze toe leiden?

Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren geweldig ontwikkeld. Onze stad is nu de plek waar je moet zijn. Het stadsbestuur wil voortbouwen op de positieve en nieuwe energie die Rotterdam op een hoger plan heeft gebracht.

Het motto van dit college van B en W is wat dat betreft veelzeggend: ‘Met nieuwe energie bouwen aan de stad van morgen’. Daarnaast slaan de woorden ‘nieuwe energie’ niet alleen op de gedrevenheid van Rotterdammers, maar ook op schone vormen van energie. Deze energietransitie biedt volop kansen. Het kan nieuwe bedrijvigheid opleveren en tal van nieuwe banen.

Voor Rotterdammers

Het college heeft niet alleen oog voor kansen. Ze zet zich ook volop in voor Rotterdammers die het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld voor de stadsgenoten die geen passende baan kunnen vinden (en houden). En ook voor de Rotterdammers die met schulden kampen en er niet in slagen die zelf aan te pakken. Verder hecht het college veel belang aan het verhogen van het opleidingsniveau van (vooral) jonge Rotterdammers.

Samen doorpakken

Het college werkt bij deze prioriteiten nauw samen met andere organisaties. Van ondernemers tot woningbouwcorporaties, van buurtorganisaties tot andere steden en het Rijk. En natuurlijk met tal van Rotterdammers die hun stad nog mooier willen maken. Om te weten hoe zij over de stad denken, zoekt het college ze op. In de stad, in wijken en in buurten, in bedrijven en instellingen. Het stadsbestuur wil ‘in partnerschap’ problemen en dilemma’s bespreken. En samen kijken naar kansen en ambities die nieuwe energie brengen.

Drie thema's

De drie thema’s waar dit college voor gaat en voor staat zijn:

Publicaties