Verkiezingen
Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over verkiezingen in Rotterdam. Bijvoorbeeld wat u mee moet nemen om te kunnen stemmen, waar de stembureaus zijn in Rotterdam. En hoe u kunt helpen bij de verkiezingen.
Tweede Kamerverkiezing 2023
Woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. U kunt dan stemmen op de leden van de Tweede Kamer. Normaal is die verkiezing om de 4 jaar. Door de val van het kabinet is de verkiezing eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2021.
U kunt die dag stemmen van half 8 in de ochtend tot 9 uur in de avond.
Heeft u vragen over verkiezingen in Rotterdam? Dan kunt u mailen naar verkiezingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bellen naar 14 010. We nemen binnen een paar werkdagen contact met u op.
Helpen bij de verkiezingen
Wilt u als vrijwilliger werken bij de Tweede Kamerverkiezing?
- in een stembureau op de verkiezingsdag op 22 november
en/of - bij het tellen van de stemmen in Ahoy op 23 november
U kunt zich aanmelden op Mijn Stembureau.nl. Link opent een externe pagina.
In totaal zoeken we voor de verkiezingsweek ruim 6.000 mensen. We hopen op hulp van veel mensen.

Stemmen
Iemand anders voor u laten stemmen
U kunt een andere kiezer voor u laten stemmen. Bijvoorbeeld als u werkt en niet naar een stembureau kunt komen. Dit heet iemand machtigen. De andere kiezer brengt dan namens u een volmachtstem uit. Klik op de link hieronder om een volmacht aan te vragen.
Stemmen vanuit het buitenland
Bent u op woensdag 22 november 2023 tijdens de verkiezing van de Tweede Kamer in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in de gemeente Rotterdam? Stem dan via een volmacht of per brief.
Iemand anders voor u laten stemmen: volmacht
Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand anders in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Dat heet machtigen. Die persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. Als u staat ingeschreven in de gemeente Rotterdam, kunt u een volmacht aanvragen.
Per brief stemmen
U kunt ook per brief stemmen vanuit uw tijdelijke buitenlandse adres met een briefstembewijs. Dat moet u aanvragen bij de gemeente Den Haag. Dat kan via de website van de gemeente Den Haag. Link opent een externe pagina. Let op! Uw volledige aanvraag moet uiterlijk woensdag 25 oktober 2023 (23.59 uur Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente Den Haag. Een volledige aanvraag bestaat uit het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier plus een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument.
Stemmen als u niet in Nederland woont
Als u niet in Nederland woont mag u alleen stemmen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. Er gelden twee voorwaarden:
- U heeft de Nederlandse nationaliteit.
- U staat niet meer ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.
Om te kunnen stemmen moet u zich eenmalig als kiezer registeren bij de gemeente Den Haag. Link opent een externe pagina. U krijgt dan voor elke verkiezing de documenten waarmee u per brief kunt stemmen.
Stembureaus
Begin oktober vindt u hier een overzicht van alle stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezing in gemeente Rotterdam.
Toegankelijkheid stembureaus
In Rotterdam moet iedereen die mág stemmen ook kúnnen stemmen.
En moet iedere kiezer zich welkom voelen.
Hierom is het ook belangrijk dat stembureaus toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. Het gaat bijvoorbeeld om een mindervaliden-parkeerplaats dichtbij, voldoende verlichting en een makkelijk te bereiken ingang.
Hulp nodig?
Een kiezer mag vragen om assistentie in een stemhokje.
Dit mag alleen wanneer de kiezer vanwege een beperking niet zelfstandig kan stemmen. Dit geldt ook voor kiezers die blind of slechtziend zijn.
De kiezer kan zelf iemand meenemen of een stembureaulid om hulp vragen. Die begeleider moet een geel hesje van het stembureau aan.
Zo is duidelijk te zien waarom er 2 mensen in één stemhokje zijn.
Het dragen van dat hesje is verplicht.
Voor politieke partijen
Ondersteuningsverklaringen
Een ondersteuningsverklaring is een schriftelijke verklaring van een kiesgerechtigde die verkiezingsdeelname van een partij ondersteunt. U moet minimaal 30 schriftelijke ondersteuningsverklaringen inleveren wanneer:
- uw partij voor het eerst meedoet
- uw partij meedoet met een blanco-lijst
- uw partij bij de vorige verkiezing geen zetel heeft behaald
Wie mogen een ondersteuningsverklaring afleggen
Ondersteuningsverklaringen kunnen alleen worden afgelegd door personen die in de gemeente Rotterdam als kiezer zijn geregistreerd.
Ook personen die op de kandidatenlijst staan mogen een ondersteuningsverklaring tekenen, eveneens op dezelfde voorwaarde dat zij in de gemeente Rotterdam als kiesgerechtigde zijn geregistreerd.
De ondersteuningsverklaring maakt u aan met behulp van de module OSV2020-PP | Kiesraad.nl. Link opent een externe pagina. Zo voorkomt u dat een ondersteuningsverklaring ongeldig is, bijvoorbeeld omdat de vermelding van de kandidaten op de ondersteuningsverklaring niet overeenstemt met de in te leveren kandidatenlijst. U geeft de ondersteuningsverklaring aan de kiesgerechtigde die de verkiezingsdeelname van uw partij wil ondersteunen.
U verzamelt alle ondertekende ondersteuningsverklaringen met het gemeentestempel.
Kiesgerechtigden die de verkiezingsdeelname van uw partij willen ondersteunen moeten in persoon naar de Publiekslocatie Centrum (Stadswinkel) komen.
En daar de verklaring ondertekenen en laten stempelen. Dit kan op de volgende data:
- Vanaf 25 september om 9 uur in de ochtend tot en met 9 oktober om 5 uur in de avond.
Het ondertekenen
- Dit kan zowel op afspraak. Link opent een externe pagina als zonder afspraak.
- De ondersteuner moet een geldig legitimatiebewijs meenemen.
In de Stadswinkel wordt de ondersteuningsverklaring voorzien van een gemeentestempel en een handtekening van de burgemeester.
Let op! De ondersteuner moet het formulier zonder ondertekening meenemen naar de Stadswinkel. Als de ondersteuner het formulier al heeft ondertekend, krijgt deze geen gemeentestempel.- De ondersteuningsverklaring wordt na ondertekening weer teruggegeven aan de ondersteuner.
Adres:
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam
Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag van 9 uur in de ochtend tot 8 uur in de avond.
U levert de ondertekende ondersteuningsverklaringen en de overige documenten voor de kandidaatstelling in op:
- Tijdstip:
Maandag 9 oktober, de dag van de kandidaatstelling, vóór 5 uur in de avond, in Den Haag. - Adres:
Kiesraad Den Haag
Muzenstraat 85
2511 WB Den Haag
Verzuimherstel woensdag 11 en donderdag 12 oktober
Als er bij beoordeling van de lijsten stukken ontbreken, of er andere verzuimen zijn, dan laat het centraal stembureau dit weten aan de inleveraar van de lijst. Hij of zij kan dan de verzuimen herstellen door de ontbrekende of onvolledige stukken aan te leveren.
Dit kan dan in de Stadswinkel, Coolsingel 40, op de volgende data en tijdstippen:
- Woensdag 11 oktober van 9 uur in de ochtend tot 5 uur in de avond.
- Donderdag 12 oktober van 9 uur in de ochtend tot 5 uur in de avond.
Als u vragen hebt over ondersteuningsverklaringen, kunt u mailen naar verkiezingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Welke regels zijn er voor het maken van reclame tijdens verkiezingstijd?
Tijdens verkiezingstijd mogen politieke partijen reclame maken. Hieraan zijn regels verbonden. Deze zijn vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam en de burgemeester van Rotterdam.
Voorop staat dat het maken van reclame niet in strijd mag zijn met de Kieswet, het stemgeheim en de privacy van de kiezers en de stembureauleden.
De dag voor de verkiezingen moeten alle reclame-uitingen op een afstand van 50 meter van een stembureau zijn verwijderd. In het stembureau worden geen activiteiten ingezet die erop gericht zijn de kiezers in hun keuze te beïnvloeden.
De deelnemende partijen mogen in verkiezingstijd reclame maken in de openbare ruimte. Het college heeft bepaald dat partijen dit bij verkiezingen mogen doen met de volgende middelen:
1. Verkiezingsborden (trotters)
De verkiezingsborden zijn mobiele buitenreclamedragers met een betonnen voet, een in hoogte instelbare zuil en een kap met beelddrager.
Net als voorgaande verkiezingen zet Rotterdam ook bij deze verkiezing trotters neer. Op de kaart. Link opent een externe pagina (de locaties voor 2023 volgen) kunt u voor de verkiezingen zien waar de trotters staan.
2. Sandwichborden
Sandwichborden zijn reclameborden van maximaal A0-formaat, die als een stel aan elkaar bevestigd worden en langs de kant van de weg om een lantaarnpaal of verkeerspaal heen geplaatst worden. Per paal mogen maximaal 2 borden boven elkaar geplaatst worden. De borden mogen de verkeersveiligheid of de veiligheid van mensen en goederen niet in gevaar brengen.
- Politieke partijen kunnen sandwichborden vanaf een nader te bepalen datum tot en met 1 week na de dag van de verkiezingen plaatsen (en zelf weer verwijderen).
- Bij het plaatsen van sandwichborden moeten partijen ervoor zorgen dat:
- de sandwichborden niet aan andere palen dan lantaren- of verkeersbordpalen zijn bevestigd.
- er geen lijmresten achterblijven.
- de lantaren- of verkeersbordpalen niet beschadigd raken.
- Als deze voorschriften niet worden opgevolgd, brengt de gemeente de opruimkosten in rekening.
3. Flyeren
Met flyeren bedoelen we het op straat uitdelen van reclamemateriaal. Als politieke partijen (laten) flyeren, dan zijn zij zelf verantwoordelijk voor het van de straat verwijderen van weggegooide flyers. Zo niet, dan brengt de gemeente de opruimkosten in rekening.
Uitslagen
Benieuwd naar de uitslagen van eerdere verkiezingen? Kijk op de website Verkiezingsuitslagen.nl. Link opent een externe pagina.