Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Verkiezingen

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over verkiezingen in Rotterdam. Bijvoorbeeld wat u mee moet nemen om te kunnen stemmen, waar de stembureaus zijn in Rotterdam. En hoe u kunt helpen bij de verkiezingen.

Tweede Kamerverkiezing 2023

Woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. U kunt dan stemmen op de leden van de Tweede Kamer. Normaal is die verkiezing om de 4 jaar. Door de val van het kabinet is de verkiezing eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2021.

U kunt die dag stemmen van half 8 in de ochtend tot 9 uur in de avond.

Heeft u vragen over verkiezingen in Rotterdam? Dan kunt u mailen naar verkiezingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bellen naar 14 010. We nemen binnen een paar werkdagen contact met u op.

Helpen bij de verkiezingen

Wilt u als vrijwilliger werken bij de Tweede Kamerverkiezing?

  • in een stembureau op de verkiezingsdag op 22 november
    en/of
  • bij het tellen van de stemmen in Ahoy op 23 november

Vanaf dinsdag 3 oktober kunt u zich aanmelden.

Hebt u eerder meegedaan?
Dan ontvangt u vanzelf bericht om u aan te melden.
Wilt u meehelpen en hebt u nog niet eerder meegedaan?
Registreer u dan alvast op www.mijnstembureau.nl. Link opent een externe pagina. Gebruik hiervoor de knop account aanmaken. Link opent een externe pagina. U krijgt dan ook bericht om u aan te melden.

Het is belangrijk dat we als gemeente de verkiezing op 22 november 2023 weer goed organiseren. In totaal zoeken we voor de verkiezingsweek ruim 6.000 mensen.

We hopen op hulp van veel mensen.

Een stembureaulid in een groen hesjes kijkt toe hoe een vrouw een stembiljet in een stembus steekt. Foto: Rhalda Jansen
Foto: Rhalda Jansen

Stemmen

Iemand anders voor u laten stemmen

U kunt een andere kiezer voor u laten stemmen. Bijvoorbeeld als u werkt en niet naar een stembureau kunt komen.  Dit heet iemand machtigen. De andere kiezer brengt dan namens u een volmachtstem uit.  Klik op de link hieronder om een volmacht aan te vragen.

Stemmen vanuit het buitenland

Bent u op woensdag 22 november 2023 tijdens de verkiezing van de Tweede Kamer in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in de gemeente Rotterdam? Stem dan via een volmacht of per brief. 

Iemand anders voor u laten stemmen: volmacht
Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand anders in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Dat heet machtigen. Die persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. Als u staat ingeschreven in de gemeente Rotterdam, kunt u een volmacht aanvragen.  

Per brief stemmen
U kunt ook per brief stemmen vanuit uw tijdelijke buitenlandse adres met een briefstembewijs. Dat moet u aanvragen bij de gemeente Den Haag. Dat kan via de website van de gemeente Den Haag. Link opent een externe pagina. Let op! Uw volledige aanvraag moet uiterlijk woensdag 25 oktober 2023 (23.59 uur Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente Den Haag. Een volledige aanvraag bestaat uit het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier plus een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument.

Stemmen als u niet in Nederland woont

Als u niet in Nederland woont mag u alleen stemmen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. Er gelden twee voorwaarden:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U staat niet meer ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.

Om te kunnen  stemmen moet u zich eenmalig als kiezer registeren bij de gemeente Den Haag. Link opent een externe pagina. U krijgt dan voor elke verkiezing de documenten waarmee u per brief kunt stemmen.

Stembureaus

Begin oktober vindt u hier een overzicht van alle stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezing in gemeente Rotterdam.

Toegankelijkheid stembureaus

In Rotterdam moet iedereen die mág stemmen ook kúnnen stemmen.
En moet iedere kiezer zich welkom voelen.

Hierom is het ook belangrijk dat stembureaus toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. Het gaat bijvoorbeeld om een mindervaliden-parkeerplaats dichtbij, voldoende verlichting en een makkelijk te bereiken ingang.

Hulp nodig?
Een kiezer mag vragen om assistentie in een stemhokje.
Dit mag alleen wanneer de kiezer vanwege een beperking niet zelfstandig kan stemmen. Dit geldt ook voor kiezers die blind of slechtziend zijn.

De kiezer kan zelf iemand meenemen of een stembureaulid om hulp vragen. Die begeleider moet een geel hesje van het stembureau aan.
Zo is duidelijk te zien waarom er 2 mensen in één stemhokje zijn.
Het dragen van dat hesje is verplicht.

Voor politieke partijen

Ondersteuningsverklaringen

Een ondersteuningsverklaring is een schriftelijke verklaring van een kiesgerechtigde die verkiezingsdeelname van een partij ondersteunt. U moet minimaal 30 schriftelijke ondersteuningsverklaringen inleveren wanneer:

  • uw partij voor het eerst meedoet
  • uw partij meedoet met een blanco-lijst
  • uw partij bij de vorige verkiezing geen zetel heeft behaald

Wie mogen een ondersteuningsverklaring afleggen
Ondersteuningsverklaringen kunnen alleen worden afgelegd door personen die in de gemeente Rotterdam als kiezer zijn geregistreerd.
Ook personen die op de kandidatenlijst staan mogen een ondersteuningsverklaring tekenen, eveneens op dezelfde voorwaarde dat zij in de gemeente Rotterdam als kiesgerechtigde zijn geregistreerd.

Als u vragen hebt over ondersteuningsverklaringen, kunt u mailen naar verkiezingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Welke regels zijn er voor het maken van reclame tijdens verkiezingstijd?

Tijdens verkiezingstijd mogen politieke partijen reclame maken. Hieraan zijn regels verbonden. Deze zijn vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam en de burgemeester van Rotterdam.

Uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van eerdere verkiezingen? Kijk op de website Verkiezingsuitslagen.nl. Link opent een externe pagina.