Tarwewijk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/tarwewijk/
Spring naar het artikel
Foto: Laura Zwaneveld

De Tarwewijk is een oude stadswijk met een jonge bevolking. Een kwart van de bevolking is jonger dan 25 jaar. De wijk is centraal gelegen ten zuiden van de Maashaven, dichtbij het stadscentrum, het Zuiderpark en winkelcentrum Zuidplein.

De levendige Tarwewijk is een echte oude stadswijk, met veel portiekwoningen en een klein aantal eengezinswoningen. Aan het eind van de vorige eeuw zijn in de Millinxbuurt op grote schaal woningen gerenoveerd. Om er een wijkpark te creëren zijn woonblokken gesloopt. Aan de noordkant van de wijk ligt de Maashaven, waar nog steeds bedrijvigheid te vinden is. De wijk wordt omsloten door de drukke Pleinweg, Dordtselaan en Brielselaan.

Wijkcomité

De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Tarwewijk. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkcomités, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt het wijkcomité bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkcomité Tarwewijk, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkcomitéleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Geschiedenis

De Tarwewijk is tussen 1900 en 1930 gebouwd ter huisvesting van de arbeiders in de snel groeiende haven. De naam dankt de wijk aan de ligging naast de Maashaven, waar vroeger de graanschepen werden verladen. Aan de Brielselaan bevinden zich nog steeds enkele (vroegere) graanbedrijven, waaronder de monumentale Graansilo. Dit beeldbepalende gebouw is zeer bekend als feestlocatie, maar er huizen tegenwoordig onder de noemer Creative Factory ook jonge, creatieve ondernemers.

Bewoners

De levendige Tarwewijk wordt bewoond door een kleurrijk palet aan mensen. De wijk heeft een jonge bevolking; twintig procent is jonger dan vijftien jaar. Er wonen veel gezinnen met kinderen. In de wijk wonen relatief weinig ouderen; slechts zes procent van de bewoners van de Tarwewijk is ouder dan 65 jaar. De wijk kent een aantal vitale kernen van mensen die zich inzetten voor een betere wijk. Deze Tarwewijkers voelen zich betrokken bij de ontwikkelingen in de wijk en werken mee aan een prettiger woonklimaat.

Voorzieningen

Winkels zijn vooral te vinden aan de randen van de wijk: Dordtselaan, Pleinweg en de Hellevoetstraat. Winkelcentrum Zuidplein ligt op loopafstand. Er zijn veel voorzieningen zoals basisscholen, een gezondheidscentrum, kerken en een speeltuin. Tussen de verschillende buurten liggen pleinen en kleine parken. In het Millinxparkhuis worden cursussen en diverse andere activiteiten georganiseerd. Ook kerkelijke organisaties organiseren activiteiten voor de wijkbewoners.