Rotterdams Weerwoord
Gepubliceerd op: 28-01-2019
Geprint op: 22-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rotterdams-weerwoord/
Ga naar de hoofdinhoud

Het klimaat verandert. Extreem weer komt steeds vaker voor, waardoor de kans op overlast en schade door hevige neerslag, hitte, droogte en overstromingen toeneemt. Om Rotterdam hierop voor te bereiden is er het Rotterdams Weerwoord.

Het Rotterdams WeerWoord staat voor: Samen onze stad voorbereiden op een extremer klimaat. Dat houdt in dat we als gemeente Rotterdam niet alleen, maar voor, met én door de Rotterdammers de stad weersbestendig maken. Samen met u gaan we ervoor dat ook in de toekomst Rotterdam voor alle Rotterdammers een fijn, gezond en veilig thuis is.

Het Rotterdams WeerWoord is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollande Delta, hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf.

Nieuws

In samenwerking met Amsterdam Rainproof en Water Sensitive Rotterdam heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam een interactieve tool ontwikkeld om de waarde van deze netwerken te tonen. Meer informatie over het onderzoek en de tool leest u op verdus.nl/project/het-nieuwe-normaal.

Op 26 november van 13.30 tot 17.30 uur kunt u het Rotterdams Weerwoord festival bijwonen. Voor meer informatie of aanmelden kijk op de website Rotterdamsweerwoord.nl.

Op 16 november start een onderzoek via een online platform waarin de Rotterdammer mee kan praten over de toekomst van Rotterdam in een veranderend klimaat. Het onderzoek heeft een looptijd van 4 weken.

De onderwerpen die onder andere ter sprake komen zijn: wat merkt de Rotterdammer van klimaatverandering in zijn directe omgeving? Hoe denken zij dat dit Rotterdam in de toekomst gaat beïnvloeden? Wat denken bewoners dat zij kunnen doen om de stad leefbaar te houden en wat verwachten zij hierin van de gemeente?

Dit onderzoek met ongeveer 300 Rotterdammers leert ons hoe klimaatverandering leeft onder Rotterdammers en wat zij nodig hebben om samen de stad voor te bereiden op een extremer klimaat.
Meedoen? Aanmelden kan tot 16 november via onderstaande link.

Basisschool De Margriet in Blijdorp heeft nu een groenblauw schoolplein. Leerlingen én kinderen uit de buurt zijn blij met dit plein. Het is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente.

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit kan goed zijn voor de concentratie en rust. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Maar ook betere afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval.

Ook dit jaar is 400.000 euro subsidie beschikbaar, maximaal 80.000 euro per school. Basisscholen die zo’n schoolplein willen kunnen nog tot en met 14 november een aanvraag indienen. De subsidie maakt onderdeel uit van Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams Weerwoord.

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Met hitte en droogte, maar ook met stortbuien. Om Rotterdam ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden moeten we nu al maatregelen nemen. Deze week presenteerde wethouder Wijbenga de Uitvoeringsagenda Rotterdams WeerWoord, een actieplan voor wat we op korte termijn gaan doen.

In mei moesten de groenvakmannen extra sproeien, in juni liepen door zware regenval kelders onder, in augustus werd met een reeks tropische dagen opnieuw een warmterecord gebroken. De verwachting is dat we in de toekomst veel vaker te maken krijgen met dit soort weersextremen. Dat geeft schade aan huizen, maar ook ongemak en gezondheidsrisico’s. Denk aan hete zomerdagen waarop vooral ouderen en zieken het zwaar hebben.

Kwetsbaar

In een dichtbebouwde stad als Rotterdam zijn we extra kwetsbaar. Stenen en asfalt houden warmte vast en bij hevige regenval kan het water niet makkelijk de bodem in. We moeten dus vergroenen en zorgen voor goede wateropvang. Op allerlei plekken zijn we al aan de slag gegaan. Mooie voorbeelden zijn het waterplein Benthemplein in Rotterdam-Noord en de ondergrondse waterbuffer bij het Sparta stadion. Deze zomer haalden Rotterdammers door de hele stad tienduizenden tegels weg en zijn honderden geveltuinen aangelegd. Maar er moet nog veel meer gebeuren. In de Uitvoeringsagenda Rotterdams WeerWoord staan de actiepunten voor de lopende collegeperiode, tot maart 2022.

Regenbestendig, groener en minder warm

Het belangrijkste actiepunt is het verminderen van wateroverlast.  Zo’n 15.000 panden hebben bij hevige regenval kans op natte vloeren. Het huidige college wil dat aantal de komende anderhalf jaar met 2.500 omlaag brengen. Daarnaast moet klimaatadaptatie vanzelfsprekend worden. Bij nieuwbouw, bij rioolwerkzaamheden, bij herinrichting van een plein, steeds kijken we hoe we de omgeving regenbestendig, minder warm en groener kunnen maken. Er komen eisen waaraan projecten moeten voldoen.

Iedereen doet mee

De gemeente kan het niet alleen. Omdat 60% van de Rotterdamse ruimte privaat bezit is, halen we onze klimaatdoelstellingen nooit met alleen maatregelen in de publieke ruimte. We hebben iedereen nodig: ook de woningcorporaties, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties én de Rotterdammers. In verschillende wijken worden nu al gesprekken gevoerd: wat zijn in deze buurt de risico’s en wat kunnen we er samen aan doen? Een belangrijk punt op de agenda is dan ook dat we komende jaren nog meer samen optrekken voor een klimaatbestendig Rotterdam.

Het was een spannende nek-aan-nek race maar Rotterdam heeft met bijna 1500 gewipte tegels meer de Gouden Tegel in ontvangst mogen nemen! De wethouder Wijbenga is erg trots op Rotterdam.

In mei trapten wethouder Wijbenga en zijn Amsterdamse evenknie Wethouder Ivens het NK tegelwippen af. Het NK tegelwippen is een onderdeel van de online editie van het festival ‘Dus Wat Gaan Wij Doen’. Tijdens het NK Tegelwippen werden ruim 90.000 stoeptegels verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen om zo beide steden groener, leefbaarder, meer klimaatadaptief en biodivers te maken.

‘Het NK heeft het beste in de Rotterdammer naar boven gehaald. We hebben keihard gewerkt aan deze klus. Heel veel Rotterdammers hebben meegeholpen met het vrolijker maken van straten en pleinen, het beter opvangen van water, overal vergroening en gezonder maken van de stad. Het is ons gelukt, we hebben gewoon gewonnen! Samen maken we de Nederlandse steden en Nederland mooier, fraaier en gezonder’, aldus de wethouder Bert Wijbenga.

Meer groen dan in de Kuip

De hele zomer riepen we bewoners op tegels in zijn/haar geveltuin of tuin te verruilen voor planten, bloemen en/of struiken. Het programma 1.000 geveltuinen en het verspreiden van 1.300 sneeuwballen over de stad droegen hier zeker aan bij. 

Amsterdam wipte 46.484 tegels, Rotterdam 47942. Bij elkaar opgeteld zijn dat 94.426 tegels. Dat is ruim 1 hectare groen dat is aangelegd in beide steden, oftewel groter dan het voetbalveld van de Kuip!

Een groene geveltuin of tuin zorgt voor een fijnere leefomgeving. Het is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en voor wateropvang tijdens hevige regenbuien.

Het NK Tegelwippen is een initiatief van Dus Wat Gaan Wij Doen, Rotterdams Weerwoord en Amsterdam Rainproof.

 

Rotterdams Weerwoord

Het logo van Rotterdams weerwoord

Laat u inspireren door mede-Rotterdammers op www.rotterdamsweerwoord.nl over wat u kunt doen om uw huis en tuin bestand te maken tegen het steeds extremer wordende weer.

Direct de handen uit de mouwen steken? Bekijk de mogelijkheden.

Risicoscan

Gemeente Rotterdam maakt gebruik van BlueLabel, een digitale risicoscan regenwateroverlast. BlueLabel is het eerste digitale model ter wereld dat in kaart brengt hoe hoog de kans is op wateroverlast in huis door extreme regen. Dit inzicht geeft niet alleen ons, maar ook onze samenwerkingspartners, de mogelijkheid om prioriteiten te stellen. Lees meer over BlueLabel op de C40 website.

Video 'Deltaplan maakt Rotterdam hoosbuiproof' (januari 2019)

Samenwerking

Het Rotterdams Weerwoord is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf.

Documenten

Meer informatie

Heeft u een idee of heeft u vragen over klimaatadaptatie? Mail dan naar rotterdamsweerwoord@rotterdam.nl.