Pendrecht - Zuidwijk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/pendrecht-zuidwijk/
Ga naar de hoofdinhoud

Pendrecht is een ruim opgezette wijk uit de jaren vijftig met veel groen. De Slinge vormt een doorgaande weg met veel winkels en Plein 1953 vormt het hart. Zuidwijk is daarna gebouwd in de polder Charlois, in de stijl van het Functionalisme

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Ben Aafjes

Ben Aafjes

Ozlem Karagülle

Ozlem Karagülle

Zeliha Kumru-Yorulmaz

Zeliha Kumru-Yorulmaz

Giovanni Rijna

Giovanni Rijna

Enes Şahin

Enes Şahin

Riet Velders

Riet Velders

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Een poster waarop de overgang naar wmo radar staat.

Vanaf 1 juni werkt gemeente Rotterdam samen met wmo radar in Charlois. Wmo radar kijkt er naar uit om in de wijk aan de slag te gaan. Om de bewoners te ondersteunen. Om samen met én voor hen mooie dingen te realiseren. Hierbij heeft wmo radar bijzondere aandacht voor senioren en kwetsbare inwoners. Onze jongerenwerkers staan te trappelen om met jeugd en ouders leuke programma’s op te zetten. Daarnaast geven wij vrijwilligers volop de ruimte om zich in te zetten voor de mooie wijk waarin zij wonen.

Samen aan de slag!

Wilt u ook aan de slag in uw wijk? Heeft u een goed idee voor uw buurt? Heeft u een hulpvraag? Of wilt u zich inzetten als vrijwilliger? Neem dan gerust contact met ons op.

Zien we elkaar snel?

Vanaf 7 juni zijn de deuren van onze huizen van de wijk geopend voor een gezellig gesprek, diverse activiteiten, een bak koffie of om anderen te ontmoeten. U bent van harte welkom!

U vindt ons op de volgende locaties:

  • Huis van de Wijk Carnisse, Texelsestraat 18
  • Huis van de Wijk Middelpunt, Slinge 250
  • Huis van de Wijk Millinxparkhuis, Millinxstraat 69
  • Huis van de Wijk Oud Charlois, Clementstraat 111

Wmo radar

Wmo radar is sinds 2012 werkzaam in Rotterdam, in de gebieden Delfshaven, Centrum en Overschie. Wmo gelooft in de kracht van de wijk, de groep, ervaringsdeskundigen en het individu. Wmo heeft oog voor wat kan en mogelijk is, met ambitie en passie van bewoners, vrijwilligers en stagiaires. Wilt u meer informatie over wmo radar? Ga naar wmoradar.nl of mail naar info@wmoradar.nl.

Met ingang van 1 juni 2022 is wmo radar de aanbieder van welzijn in de Rotterdamse wijk Charlois. Dock en wmo radar werken nauw samen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Per 31 mei stopt Dock Charlois als partner in de wijk

Bel tot 1 juni met Dock Charlois: 088 - 855 50 17.

Vanaf 1 juni is wmo radar uw nieuwe partner

Bel vanaf 1 juni met wmo radar: 010 - 428 00 20.

Burgemeester Aboutaleb reikte dinsdag 26 april de Koninklijke onderscheidingen van de jaarlijkse Lintjesregen uit. Na twee jaar van alternatieve uitreikingen door coronabeperkingen was de Lintjesregen als vanouds weer met een grote bijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Uit Zuidwijk ontving mevrouw E. van der Tas-Geleijns een onderscheiding. Zij is lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Mevrouw Van der Tas is al 40 jaar actief bij de Hervormde Vrouwendienst van de Credokerk. Sinds 2009 zet zij zich ook in voor de Voedselbank.

Kijk voor meer informatie op Rotterdam.nl/lintjesregen.

Ook iemand voordragen voor een lintje?

Kent u iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving of een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd? Draag hem of haar dan voor een Koninklijke onderscheiding (lintje) voor. De deadline voor het indienen van voordrachten is 1 juli 2022. Meer informatie hierover vindt u op Rotterdam.nl/koninklijke-onderscheidingen.

De Ellemare met links portiekwoningen en een fietser op straat.

De Ellemare krijgt nieuwe bestrating. Dit gebeurt omdat wegdelen zijn verzakt en spoorvorming zichtbaar is. De werkzaamheden aan de rijweg beginnen 9 mei en eindigen 8 juli. Tijdens de werkzaamheden is de straat afgesloten. Aannemersbedrijf Koot voert het werk uit. Hun werktijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 16.00 uur. Ze verwijderen de straatstenen en trekken de weg strak. Alleen stukken straat waar het echt nodig is, worden vervangen. De straatstenen worden voor een groot deel opnieuw gebruikt. Voordat de aannemer ze teruglegt, worden ze eerst gereinigd. De verkeersdrempels komen weer terug in de weg.

Planning

Het werk wordt het werk in twee fases verdeeld:

  • Fase 1: het wegdeel tussen de Langenhorst en de Boekenrode. Deze duurt van maandag 9 mei tot en met vrijdag 10 juni
  • Fase 2: het deel van de Ellemare tussen de Boekenrode en de Meyenhage. Deze werkzaamheden duren van maandag 6 juni tot vrijdag 8 juli. 

Werkgebied afgesloten

Om veilig en vlot te kunnen werken hebben de voertuigen en machines de ruimte nodig. Daarom is het belangrijk dat we het werkgebied volledig afsluiten. Parkeren is dan niet mogelijk. In de opgebroken straat komen rijplaten te liggen, deze zijn voor de brandweer en de ziekenwagen. Het is daarom verboden om op deze rijplaten te parkeren. Stukken straat die klaar zijn proberen we gelijk open te stellen voor het verkeer. De stoepen blijven bereikbaar voor voetgangers.

Volg de werkzaamheden via RADS

Vanaf 2 mei kunt u de werkzaamheden volgen in de bouwapp ‘Rotterdam aan de Slag!’ (RADS!). Als u zich abonneert op het project, ontvangt u meldingen op uw telefoon of tablet. Kijk op Rads.rotterdam.nl voor meer informatie en voor downloads van de app in de appstores (iOS en Android).

Het gebouw waarin de vluchtelingen worden opgevangen.

Veel Oekraïense vluchtelingen zoeken onderdak in Europa, zo ook in Nederland.  Het college heeft daarom besloten om op korte termijn zo’n 1000 Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam op te vangen. Een van deze locaties is bij u in de wijk: De Lelie zorggroep aan de Charloisse Lagedijk.

Net als vele Rotterdammers is het voltallige college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam diep geraakt door de inval van het Russische leger in Oekraïne. Op verschillende plekken in Rotterdam is daarom opvang voor de vluchtelingen uit Oekraïne gemaakt.

Een groep van ongeveer vijftig mensen met een beperking wordt sinds 16 maart opgevangen bij de Lelie Zorggroep. De opvang hier is tijdelijk en afhankelijk van de ontwikkelingen. Vanwege de druk om geschikte plekken te vinden en de snelle komst van vluchtelingen, moest de gemeente snel handelen. Wij hopen dat u begrip heeft voor deze situatie.

Meer informatie

Meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen vindt u op rotterdam.nl/oekraine. Op deze pagina staan ook veel gestelde vragen, deze worden regelmatig bijgewerkt. Met uw vragen over, of initiatieven voor de vluchtelingen uit Oekraïne kunt u terecht bij: hulpoekraine@rotterdam.nl.

Pendrecht aardgasvrij

In 2030 wordt Pendrecht aardgasvrij. Dat betekent dat we straks geen geiser, CV-ketel of gasfornuis meer hebben, maar onze huizen anders verwarmen en elektrisch koken. Lees op de website Duurzaam010.nl wat u nu al kunt doen, leuke tips en heerlijke recepten.

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Pendrecht-Zuidwijk, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.