Oude Noorden
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 30-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/oude-noorden/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Oude Noorden is een hele levendige wijk met veel voorzieningen en groene plekjes. Je hebt er prachtige pleinen en drukke winkelstraten. De markten en evenementen trekken ook bezoekers uit de rest van de stad aan.

De leden van de wijkraad Oude Noorden halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Noumidia Agzannay

N. (Noumidia) Agzannay

Anja Berkelaar

A. (Anja) Berkelaar

Ahmet Dikbaş

A. (Ahmet) Dikbaş

Rabia Genç

F.R. (Rabia) Genç

Martha Harel (voorzitter)

M.M.C. (Martha) Harel

Bob den Ouden

B.G. (Bob) den Ouden

Lieke van der Pol

L.J. (Lieke) van der Pol

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Safiye is de nieuwe wijknetwerker van de gemeente, voor het zuidelijke gedeelte van de wijk.

Allereerst: wat doet een wijknetwerker eigenlijk? Safiye is voor bewoners, ondernemers en organisaties in de wijk vooral een vraagbaak, vertelt ze.

Mensen die een idee hebben voor hun buurt, kunnen bij haar aankloppen. Zij kan uitleggen of en hoe de gemeente kan helpen.

Zo kunnen wijkbewoners met een leuk plan vaak een bewonersinitiatief indienen. 'Ik kan uitleggen hoe het aanvragen werkt. Overigens kan Opzoomer Mee hier ook goed tips over geven.'

'Ik maak de gemeente wat toegankelijker'

Safiye

Afwisselend

Maar, een wijknetwerker doet nog veel meer. ‘Wij zijn ook de verbindende factor tussen de wijk en de gemeente. We horen natuurlijk veel van bewoners, belangrijke signalen geven we door aan collega’s. Dan gaan we er gezamenlijk mee aan de slag. Ook adviseren wij collega’s daarbij.’ Zo is een wijknetwerker ook betrokken bij allerlei projecten in de wijk.

Safiye geniet van haar functie. ‘Ik vind het leuk werk, omdat het zo divers is. Het contact met bewoners, ondernemers, organisaties en andere partners in de wijk is ook leuk. De ene keer gaat het over veiligheid, dan weer over buitenruimte. En je kunt voor bewoners soms een hele belangrijke rol spelen, je maakt de gemeente wat toegankelijker als het ware. Want: voor bewoners is het soms echt zoeken, wáár moeten ze zijn om antwoord te krijgen op hun vraag? Daar kan ik bij helpen.’

En nee, dan heeft Safiye natuurlijk niet altijd goed nieuws. ‘Maar, die terugkoppeling, dát bewoners in ieder geval iets horen en uitleg krijgen. Dat vind ik wel heel belangrijk.’

Ervaring

Voor Safiye is het werk absoluut niet nieuw. Ze was hiervoor 16 jaar wijknetwerker in Kralingen. Dat gebied en haar inwoners kende ze dan ook op haar duimpje. ‘Met sommige mensen bouw je dan inderdaad een hele band op.’

In het Oude Noorden hoopt ze ook snel zo’n netwerk op te bouwen. Dat doet ze door veel de straat op te gaan. En natuurlijk veel kennismakingsgesprekken te plannen, bijvoorbeeld met bewoners die net een bewonersinitiatief hebben ingediend.

Wilt u ook kennismaken met Safiye? Of heeft u een vraag of tip voor haar? Neem dan contact op via 06 - 100 610 36 of s.mutlu@rotterdam.nl.

Alle afvalbakken en -containers in het Oude Noorden zijn sinds kort voorzien van een eigen QR-code. Handig, zo kunnen voorbijgangers heel snel en makkelijk een probleem bij een afvalbak of container doorgeven aan de gemeente.

Werkwijze:

  1. De melder scant met zijn smartphone de QR-code, er is geen app of inlog nodig
  2. Kiest de optie 'melding maken' en op de smartphone opent een webpagina waar de container- en locatiegegevens automatisch zijn ingevuld
  3. De melder vult alleen de aard van de melding in en klikt op verzenden
  4. De gemeente pakt de melding vervolgens snel op

Op de webpagina kan de scanner ook meer informatie vinden over de afvalcontainer en over de gemeentelijke aanpak van afval.

Iedereen helpt mee

De QR-code helpt niet alleen de Rotterdammer om snel en eenvoudig een melding te doen. Ook de afdeling Stadsbeheer van de gemeente is er enorm mee geholpen.

De melding wordt namelijk automatisch gekoppeld aan de unieke containercode. Zo is een melding altijd exact tot op afvalcontainer te herleiden.

Voordeel: meldingen kunnen sneller worden opgelost. Uiteindelijk krijgen alle containers en afvalbakken in Rotterdam een unieke QR-code.

Actueel nieuws uit Rotterdam-Noord ontvangen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Rotterdam Wijknieuws.

Informatie over de wijk

U kunt gebruik maken van onder andere deze voorzieningen:

Vraagwijzer

Voor al uw vragen over het aanvragen van een uitkering, huursubsidie en voor hulp bij schulden, kunt u terecht bij de Vraagwijzer op het Eudokiaplein.

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Wijkmanager

Jacco Bakker
06 - 22 22 24 90
j.bakker@rotterdam.nl

Wijknetwerker

Safiye Mutlu
06 - 100 610 36
s.mutlu@rotterdam.nl

Wijknetwerker

Francis Welbedacht
06 - 83 64 80 59
fmj.welbedacht@rotterdam.nl

In het Oude Noorden is het Klimaat Actie Team actief: een groep waarin bewoners, de gemeente, woningbouwcorporaties, ondernemers en het waterschap samenwerken aan concrete acties in de wijk. Er zijn actiegroepen gevormd op verschillende plekken in de wijk, zoals de Bloklandstraat en de Blommersdijkselaan. Maar ook rond specifieke thema's, zoals geveltuinen en regenwateropvang. Wilt u met uw straat of buurt meedoen? Neem contact op met de coördinator van het Klimaat Actie Team, Daniël Opbroek via rotterdamsweerwoord@rotterdam.nl.

In het Oude Noorden staan veel huizen op houten funderingspalen. Er is een kans dat deze palen niet meer stevig genoeg zijn om het huis te dragen. In dat geval moeten de palen hersteld worden. Bezit u een woning in het Oude Noorden? Dan kunt u zich aanmelden voor funderingsonderzoek dat voor een deel gesubsidieerd wordt door de gemeente. Meer informatie staat op duikinjefundering.nl.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Oude Noorden, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.