Middelland - Nieuwe Westen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 30-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/middelland-nieuwe-westen/
Ga naar de hoofdinhoud

Middelland en het Nieuwe Westen vormen een populair woongebied ten westen van het centrum van Rotterdam. De wijken gescheiden door de statige Heemraadssingel.

De 1e en 2e Middellandstraat en de Vierambachtsstraat vormen een belangrijke winkelstraat voor dit gebied. Er wonen ongeveer 32.000 mensen.

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

De gemeente vangt op meerdere plekken in de stad Oekraïense vluchtelingen op. Onder meer in het Nieuwe Westen en Mathenesse.

Aan de Merwehaven ligt sinds kort het schip De Volendam. Holland America Line heeft dit passagiersschip aangeboden voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Hier is ruimte voor 1.400 mensen.

De gemeente Rotterdam regelt samen met maatschappelijke organisaties, waaronder het Leger des Heils, de medische en sociale zorg en onderwijs voor de kinderen. De locatie wordt voor langere tijd gebruikt als opvanglocatie.

Nieuwe Westen

Er is ook een nieuwe opvanglocatie gerealiseerd in het Nieuwe Westen. Daar kunnen Oekraïners sinds kort terecht op een schip in de Delfshavense Schie ten hoogte van de Abraham van Stolkweg.

Hier kunnen 170 mensen worden opgevangen. Dit schip zal voor langere tijd worden gebruikt als opvanglocatie.

Eerdere opvanglocaties

Het schip in de Coolhaven.

De gemeente realiseerde al eerder een opvanglocatie aan de Coolhaven (Rochussenstraat). Hier kunnen 100 vluchtelingen terecht op een passagiersschip.

En op een schip aan de Schiehaven worden 180 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De opvang op deze twee locaties is tijdelijk.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Kijk dan op de pagina Oekraine. Voor vragen over, of initiatieven voor de vluchtelingen uit Oekraïne kunt u mailen naar hulpoekraine@rotterdam.nl. Hebt u andere vragen of opmerkingen, bel dan naar 14 010.

Rotterdam is groot genoeg voor de anderhalve-meter-samenleving en op de Nieuwe Binnenweg waar de ruimte op plekken schaars is, wordt nu ruimte gemaakt.

Door ons gezamenlijk aan de voorschriften te houden, zorgen we ervoor dat de Nieuwe Binnenweg levendig en veilig blijft. Met de versoepelingen van de coronamaatregelen ervaren we wat een samenleving waar wij elkaar ruimte geven betekent voor de Nieuwe Binnenweg. Het is een drukke straat waar ondernemers, bewoners en bezoekers elkaar treffen. Elkaar de ruimte geven lijkt niet altijd mogelijk. Tussen de kruising met de ’s-Gravendijkwal tot de Lage Erfbrug zijn de volgende tijdelijke maatregelen getroffen:

  • eenrichtingsverkeer op de stoep. Er zijn ludieke markeringen op de stoepen gespoten om u hieraan te helpen herinneren.
  • extra oversteekplekken: u hoeft dan niet de hele Nieuwe Binnenweg uit te lopen om op de andere stoep verder te gaan. Om de automobilisten en andere gebruikers van de rijbaan attent te maken op deze oversteekplekken zijn er extra borden neergezet. Uiteraard moet de voetganger zelf ook op het doorgaand verkeer letten. Daarom ook bij de oversteekplekken ludieke markeringen die hierbij helpen.
  • om de parkeerdruk op de Nieuwe Binnenweg en omliggende straten te verminderen, onderzoeken wij of het mogelijk is bewoners met een parkeervergunning de mogelijkheid te bieden om in de stadsgarage aan de Nieuwe Binnenweg te parkeren. Zodra daar de mogelijkheden voor zijn, leest u dit op de pagina
  • ondernemers zorgen voor goede aanwijzingen in hun eigen onderneming. Buiten de winkels worden veilige en duidelijke wachtzones gecreëerd.

30 km/uur op de Nieuwe Binnenweg: wel zo veilig

Rustig rijden op de Nieuwe Binnenweg is in deze coronatijd belangrijker dan ooit. Om elkaar ruimte te kunnen geven worden voetgangers gestimuleerd om in één richting te lopen. Om voetgangers niet te ver te laten omlopen zijn er extra oversteekplekken gemaakt. Hiervoor is een aantal parkeervakken opgeheven. Bij de snelheid van 30 km/uur kunnen automobilisten en voetgangers goed op elkaar inspelen. Oversteken wordt daardoor veiliger. Iedereen moet natuurlijk ook zelf goed blijven uitkijken.

De oversteekplekken herkent u  aan de paaltjes die geplaatst zijn. De parkeervakken blijven wel vrij om voetgangers goed uitzicht te geven bij het oversteken. Er is ook een groot aantal herhalingsborden van 30 kilometer zone opgehangen. Zo is het voor iedereen duidelijk dat dit de snelheid is waarmee je over de Nieuwe Binnenweg rijdt.

Aanpassingen Middellandplein

  • Draaistoelen zijn tijdelijk weggehaald, na aanhoudende klachten over de gebruikers van deze stoelen.
  • Acties om de zitbanken bij Jan van Geelstraat weg te halen. Deze banken stonden hier al tijdelijk. Het idee is om hier bloembakken neer te zetten.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met Fatima Ergin, wijknetwerker, via f.ergin@rotterdam.nl.

Wijkraad

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Fatmagatoen Bhageloe

Fatmagatoen Bhageloe

Jennifer Blackman

Jennifer Blackman

Leo van der Burg

Leo van der Burg

Emma Daanen

Emma Daanen

Dolores Hart (voorzitter)

Dolores Hart

Yigit Işlak

Yigit Işlak

Liesbeth van der Kruit

Liesbeth van der Kruit

Shayenne Vanenburg

Shayenne Vanenburg

Jennifer Xu

Jennifer Xu

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Middelland-Nieuwe Westen, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.