Kralingen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kralingen/
Ga naar de hoofdinhoud

Het groene, lommerrijke Kralingen ligt tussen de Nieuwe Maas en de Kralingse Plas. Door de universiteit is deze wijk populair bij studenten. De gezellige winkelstraten en vele eettentjes zorgen voor genoeg levendigheid.

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

John van Assendelft

J.W. (John) van Assendelft

Eveline Been

E. (Eveline) Been

Bibi Box

B. (Bibi) Box

Kim den Daas

K.S. (Kim) den Daas

Joey Engelen

J.J.F. (Joey) Engelen

Friso van Gruijthuijsen

F.L.A. (Friso) van Gruijthuijsen

Liesbeth van Herk

E.T. (Liesbeth) van Herk

Rens van Overdam (voorzitter)

L.A. (Rens) van Overdam

Jos van Veen

J.J. (Jos) van Veen

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Welzijnsorganisatie Super-Actief is weer volle bak actief in De Esch. Zo start er half mei een nieuwe serie creaworkshops in het Pompgebouw. Ook de andere activiteiten die in coronatijd stil lagen, zijn weer opgepakt.

Het geheim van de aanpak van Super-Actief? Anita Kornman weet het wel: de kleinschalige en dus persoonlijke benadering. 'Wij kennen inmiddels bijna iedereen hier in De Esch. Als iemand niet op komt dagen bij één van onze activiteiten, dan merken wij dat. En dan bellen we even om te vragen of het goed gaat. Of iemand hulp kan gebruiken.'

Roer om

Super-Actief begon in eerste instantie helemaal niet als een welzijnsorganisatie. De stichting werd 7 jaar terug opgericht om Kinderkamp Kralingen-Crooswijk te behouden voor de toekomst. Maar 2 jaar later werd het roer omgegooid.

De lokale huisarts publiceerden toen namelijk een onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen. Anita: 'In De Esch bleek er veel eenzaamheid te zijn, in verhouding veel meer dan in de rest van Rotterdam. Wij dachten: daar kunnen wij wat aan doen.'

Aanbod

Super-Actief doopte zichzelf om tot een welzijnsorganisatie. En begon met het organiseren van activiteiten. Van bingo’s, muzikale middagen tot creatieve workshops en sportactiviteiten. 'Daarmee maken we het leggen van contact onderling wat makkelijker. Door onze activiteiten leren mensen elkaar weer kennen.'

Super-Actief legt daarnaast ook huisbezoeken af. 'We kijken wat iemand nodig heeft. Soms kan een bewoner bijvoorbeeld een maatje gebruiken, dan gaan we op zoek naar iemand in ons netwerk die af en toe langs kan gaan.'

Inmiddels worden veel van de activiteiten van Super-Actief door bewoners zelf 'gedraaid'. 'Wij helpen dan alleen bij bijvoorbeeld promotie.' Bijna zestig vrijwilligers telt Super-Actief inmiddels. Anita: 'Ik denk wel dat wij een verschil maken. Dat zeggen mensen in De Esch in ieder geval wel.'

Creaworkshop

Bij Super-Actief gaan regelmatig nieuwe activiteiten van start. Zo begint er op woensdag 18 mei een creaworkshop voor knutselfans in het Pompgebouw. Deelname kost 1,50 euro per keer. Meer weten? Kijk op de website super-actief.nl of op de Facebookpagina van Super-Actief.

De activiteiten van Super-Actief worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van verschillende fondsen en de gemeente.

Hoe maken we het Assendelftplein groener, socialer en mooier? Buurtklimaatje denkt hier al een tijdje samen met buurtbewoners over na.

Zo presenteerden kinderen van de Nieuw Park Rozenburgschool vorig jaar al ideeën om het plein beter voor te bereiden op een wolkbreuk of hitte.

Sindsdien zijn er verschillende bijeenkomsten op het plein geweest, bewoners konden steeds op een andere manier hun ideeën delen.

Ondertussen werkte Buurtklimaatje deze ideeën uit in een schets voor het nieuwe Assendelftplein. Tijdens de laatste samenkomst in april waren er al verschillende ideeën te bewonderen en konden bewoners aangeven hoe zij het plein zouden willen gebruiken.

Bewonersbijeenkomst 19 mei

Op de komende bijeenkomst op donderdag 19 mei is er een schets te zien. Buurtklimaatje hoort dan graag van bewoners of hun wensen goed zijn verwerkt. Er is dan ook weer een workshop voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

De bijeenkomst is van 17.00 tot 19.00 uur op het Assendelftplein. Iedereen is welkom om mee te doen, er is ook een hapje en een drankje.

Op de website van Buurtklimaatje is meer informatie te vinden. Daar zijn ook de verslagen van eerdere bijeenkomsten te vinden.

Woningen, water en groen in het Buizengat.

Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam willen extra drijvend groen realiseren in de historische binnenhaven Buizengat in Kralingen.

Het doel van Rijkswaterstaat is het verbeteren van de waterkwaliteit in Rotterdam. Rijkswaterstaat legt daarom ook op andere plekken in de stad drijvend groen aan, zoals bij het Eiland van Brienenoord.

Het drijvend groen is een toegevoegde waarde voor de flora en fauna boven en onder het water. Verder maakt het extra groen een oude binnenhaven zoals het Buizengat levendiger, natuurlijker en aantrekkelijker.

De aanleg van het nieuwe groen start bij de RET-remise en bij één van de vissteigers. De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk in mei en juni van dit jaar. In april ontvangen omwonenden een nieuwsbrief met meer informatie. Meer weten over dit project? Kijk dan op de pagina Buizengat.

Nabuurschap een ouderwets begrip? Niet voor Bewonersgroep Kralingen-West. 'Als je buurvrouw ziek is, dan ga je langs met een pan soep.'

De Kralingse Diana Veer vindt dat de normaalste zaak van de wereld. 'Je kijkt een beetje naar elkaar om. Vroeger heette dat helemaal geen mantelzorg, dat woord bestond helemaal niet.'

Groen

Elizabeth Dumee en Diana Veer.

Samen met haar moeder Elizabeth Dumee richtte Diana zo'n 20 jaar geleden stichting Bewonersgroep Kralingen-West op.

'Ons doel is breed. We willen de sociale cohesie in de buurt verbeteren. En ook zorgen voor meer groen in de wijk.'

Zo knapte de bewonersgroep 5 jaar geleden een flinke groenstrook aan de Ketenstraat op. Dit lapje groen was door de jaren heen flink verwaarloosd.

En Diana - die er vanuit haar huis op uitkijkt - vond het niet meer kunnen. 'Toen we het gingen opruimen, vonden we van alles in de bosjes. Condooms, spuiten, zakjes wiet… We hebben het helemaal leeggemaakt en opnieuw ingericht.'

De groenstrook is inmiddels omgedoopt tot Vogeltuin en vormt een ontmoetingsplek voor de buurt.

Ouderen

Naast dit groenbeheer zet Bewonersgroep Kralingen-West zich dus in voor de senioren in de buurt.

Diana vertelt: 'We bedienen zo'n 100 ouderen. Wekelijks organiseren we een open tuindag, iedereen is dan welkom in de Vogeltuin. Ook maken we jaarlijks paas- en kerstpakketten voor de senioren in de buurt. En we organiseren ook 2 of 3 uitjes per jaar voor hen. Bovendien hebben we nog een aantal ouderen waar we elke week even langsgaan.'

Jubileum

Dit jaar bestaat stichting Bewonersgroep Kralingen-West 20 jaar. Tijd om de trouwe vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten, vinden Diana en Elizabeth.

Daarom gaat de stichting binnenkort met haar vrijwilligers op pad.

Dit verwendagje wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

Diana kijkt ernaar uit. 'Sommige vrijwilligers zetten zich al meer dan 20 jaar in voor de wijk, die werkten al met ons samen toen we nog geen stichting waren. Ze hebben zo'n verwendag echt verdiend, zeker na die coronatijd.'

Meer weten over stichting Bewonersgroep Kralingen-West? Kijk op de Facebookpagina.

Mensen op en naast de duofietsen.

De Seniorenraad Kralingen-Crooswijk vierde onlangs zijn 25-jarig bestaan en 'trakteerde' alle wijkbewoners daarom op drie duofietsen. In principe mag iedereen de rijwielen gebruiken.

Seniorenraad Kralingen-Crooswijk heeft het promoten van bewegen hoog op de agenda staan. Voorzitter Jan van der Schans: 'Toen we 5 jaar geleden 20 jaar bestonden, hebben we bijvoorbeeld beweegtoestellen aangeschaft. Die zijn op verschillende plekken in Kralingen en Crooswijk neergezet. En ze worden nog steeds erg gewaardeerd.'

Vandaar dat de Seniorenraad bij dit 25-jarig jubileum weer dacht aan een dergelijk 'sportief' cadeau. Het werden dit keer drie duofietsen. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de gebiedscommissie en meerdere fondsen. De fietsen met trapondersteuning zijn onlangs feestelijk in gebruik genomen, onder meer wethouder Christine Eskes was hierbij aanwezig.

Drie locaties

De rijwielen zijn nu te vinden op drie plekken: woonzorgcentrum De Nieuwe Plantage in Kralingen-West, verpleeghuis Pniël aan de Oudedijk en bij het Pompgebouw in De Esch. En: in principe mag iedereen er gebruik van maken.

Jan legt uit: 'Stel, je moeder of vader is aan huis gebonden. Maar je wilt toch even met hem of haar een rondje rond de plas fietsen, dan ga je naar één van die locaties en vraag je of de fiets beschikbaar is. Je moet dan natuurlijk wel een formulier ondertekenen en je gegevens doorgeven, maar de fietsen zijn er dus wel voor iedereen.'

Even naar buiten

Het gaat de Seniorenraad hierbij niet alleen om het stimuleren van bewegen. 'Als iemand fysiek niet meer kan meetrappen, dan hoeft dat op de duofiets niet. Maar, dat iemand dan even buiten komt, is eigenlijk net zo belangrijk. En omdat je naast elkaar zit, kan je ook nog een gezellig gesprek voeren.'

De Vrijwilligerswinkel is ook bij het initiatief betrokken. Daar kunnen wijkbewoners zich opgeven als fietsmaatje. Mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of een handicap hebben, worden door de Vrijwilligerswinkel gekoppeld aan vrijwilligers die af en toe met hen op pad willen. Jan zegt trots: 'Zo stimuleren we dus ook nog vrijwilligerswerk.' 

Meer weten over het werk van Seniorenraad Kralingen-Crooswijk? Kijk dan op de website van Seniorenraad Kralingen-Crooswijk.

Een groepsfoto van alle onderscheiden Zonnetjes en Boezemvrienden.

Het was één van de laatste wapenfeiten van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk: het uitreiken van de Zonnetjes en Boezemvrienden, onderscheidingen voor actieve wijkbewoners.

'We vonden het als gebiedscommissie altijd belangrijk om stil te staan bij de kracht die in de wijk aanwezig is', zegt voorzitter Rens van Overdam.

Zonnetjes

Er werden vorige week zes Zonnetjes uitgereikt, bestemd voor personen die betrokken waren bij een bijzonder bewonersinitiatief.

 • Harlow Brammerloo kreeg de onderscheiding voor het organiseren van de Manspassi Gezamenlijke Dienst ter herinnering en viering van de afschaffing van de slavernij. Hierbij waren verschillende kerken uit Kralingen-Crooswijk betrokken.
 • Sanneke van Hassel werd door middel van een Zonnetje bedankt voor haar nauwe betrokkenheid bij de stichting Stop Overlast in Kralingen (STOK), die zich inzet om een einde te maken aan de overlast van studenten.
 • Olga Sterenshis dankt haar Zonnetje aan de minibibliotheek die zij plaatste aan de Boerschaplaan. Iedereen mag daar een boek komen lenen. Of een boek neerzetten natuurlijk. 
 • Bianca Sallons organiseerde een aantal culturele events onder de noemer Digters aan de Rotte, om voor lokaal talent een podium in Crooswijk te realiseren. Daarom kreeg zij de onderscheiding.
 • Mitchel Samson, Quinten Tilburg, Michael Powell en Jari Nuno van New Croost Fest bedachten een leuk programma voor oud en nieuw voor de jongeren uit Kralingen-Crooswijk. De activiteiten konden vanwege corona toen niet doorgaan, maar vinden binnenkort plaats. Voor hun inzet kregen zij een Zonnetje.
 • Tot slot kreeg ook Guus Bok de onderscheiding, omdat hij aan de Brouwersstraat een mega geveltuin - 316 meter lang - wist te realiseren samen met zijn buren. Maar liefst 1.800 tegels verdwenen er in één dag uit Kralingen.

Boezemvrienden

Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk reikte ook nog drie Boezemvrienden uit, een onderscheiding voor mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor Kralingen-Crooswijk.

 • Anja van Ditmarsch kreeg een Boezemvriend, omdat zij al heel lang heel actief is in De Esch. Ze organiseert allerlei activiteiten op het gebied van het vergroenen van de wijk en is betrokken bij allerlei andere projecten om de wijk mooier en beter te maken.
 • Ook Dik Vuik kreeg een Boezemvriend. Hij houdt zich bezig met de historie van Kralingen-Crooswijk. Zo is hij betrokken bij verschillende exposities, bijvoorbeeld over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw van Kralingen, en adviseert hij de gebiedscommissie op cultuurhistorisch gebied. Nu werkt hij aan een boek over het Kralingse Bos.
 • Er was ook een Boezemvriend voor Nico Piek. Als organisator van Jazz in Crooswijk organiseerde hij ruim 160 concerten in Crooswijk en wist hij een podium te bieden voor Rotterdams jazztalent.

Of de Zonnetjes en Boezemvrienden ook komende jaren blijven bestaan, is nog even de vraag. De gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk wordt namelijk vervangen door twee wijkraden: één voor Crooswijk en één voor Kralingen.

De Wijknetwerker

De Wijknetwerker is de eerste contactpersoon voor bewoners en ondernemers in de wijk. Heeft u een idee of suggestie voor de wijk? De wijknetwerker kan u in contact brengen met de juiste personen of organisatie. En u ondersteunen bij het tot leven brengen van uw ideeën. Denk hierbij aan:

Wilt u graag meedenken over of meedoen in uw wijk? Dan kunt u altijd contact opnemen met de wijknetwerker in uw buurt:

 • Haika Nanninga
  Wijknetwerker Kralingen-Oost en Kralingen-West
  Telefoon: 06 - 230 056 02
  E-mail: hh.nanninga@rotterdam.nl
 • Cherif Jeffali
  Wijknetwerker De Esch en Struisenburg
  Telefoon: 06 - 387 263 62
  E-mail: c.jeffali@rotterdam.nl

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Kralingen, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.