Glasvezel
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-12-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/glasvezel/
Spring naar het artikel

De gemeente Rotterdam heeft als doel zo veel mogelijk woningen aan te sluiten op glasvezel. Een internetverbinding via glasvezel heeft voordelen in vergelijking tot veel van de bestaande aansluitingen. Het is onder andere een stuk sneller.

De gemeente legt zelf geen glasvezel aan naar woningen. We zijn afhankelijk van telecomaanbieders die dit aanleggen een aanbieden. Op deze pagina geven we een beeld van bestaande aansluitingen en projecten.

Glasvezel voor bedrijven

In Rotterdam zijn alle bedrijventerreinen voorzien van glasvezel van één of meerdere leveranciers. De gemeente doet onderzoek naar de bekendheid bij bedrijven dat deze netwerken beschikbaar zijn. Meer informatie hierover volgt in de loop van 2018.

De gemeente Rotterdam is eigenaar van het glasvezelnetwerk Glazen-Maas. Dit netwerk is vooral gericht op de zakelijke markt en het aansluiten van grotere gebouwen zoals woontorens. De Glazen-Maas ontstond in 2013 met het privatiseren van de gemeentelijke glasvezelring. De Glazen-Maas is een open glasvezelnetwerk. Het heeft als taak de digitale innovatie in Rotterdam te ondersteunen. Meer informatie over het netwerk vindt u op Glazen-Maas.

Glasvezel voor bewoners

In de wijken Nesselande, Lloydkwartier en Park Zestienhoven hebben alle woningen een glasvezelaansluiting. Ook sommige grotere woontorens hebben een aansluiting op glasvezel. Veel andere plekken in Rotterdam hebben dit nog niet.

Aanleg glasvezel door L2Fiber

Het bedrijf L2Fiber Rotterdam wil glasvezel aanleggen in heel Rotterdam. L2Fiber Rotterdam is een nieuwe aanbieder in Rotterdam op de markt van glasvezel. Het gaat om de aanleg van glasvezel naar 295.000 woningen. L2Fiber start met aanleggen in Kralingen-Crooswijk. We verwachten dat het bedrijf met de aanleg begint in het derde of vierde kwartaal van 2018. Op dit moment is L2Fiber bezig met de voorbereiding van de werkzaamheden. Als de start in Kralingen-Crooswijk een succes is gaan ze aan het werk in andere wijken. De verdere volgorde van aan te sluiten wijken is momenteel nog niet bekend.

Voor vragen over de voortgang, werkzaamheden en planning van dit project kunt u mailen naar het bedrijf zelf: contact@l2fiberrotterdam.nl.

Waarom is glasvezel belangrijk voor Rotterdam?

Het gebruik van data neemt toe sinds de komst van het internet halverwege de jaren ’90. Dit komt doordat we steeds gebruik maken van internet. Daarnaast vraagt het toenemende aantal bewegende beelden en foto’s van hoge kwaliteit om sneller en beter internet. Glasvezel kan deze toenemende vraag aan. De bestaande verbindingen in de stad kunnen de snelheden niet altijd leveren. Naast meer snelheid biedt glasvezel ook de mogelijkheden aan ondernemers om nieuwe diensten en apps te ontwikkelen. Ook thuiswerken wordt gemakkelijker en stabieler. De gemeente Rotterdam is blij met telecomaanbieders die glasvezel aanleggen. Glasvezel is een belangrijke voorziening in de stad. Voor inwoners en ondernemers. Met glasvezel in de stad zijn we op de toekomst voorbereid.

Meer informatie

Stadsontwikkeling Rotterdam. Contactpersoon: Frank Vieveen.