Glasvezel
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 26-11-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/glasvezel/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam stimuleert de aansluiting van woningen en bedrijven op glasvezel. Glasvezel is de meest moderne manier om huizen en bedrijven aan te sluiten op het internet.

De kabels in het netwerk bestaan uit bundels van hele dunne glasdraden. Door de glasdraden wordt laserlicht gestuurd. Zo kan met hoge snelheid veel data worden verzonden over het internet. Op deze pagina staat alle informatie hoe de gemeente de aanleg van glasvezel stimuleert.

Waarom is glasvezel belangrijk voor Rotterdam?

Een ondernemende stad als Rotterdam is dag en nacht in beweging. Ook op het internet. We zijn steeds vaker en langer online, met meer apparaten tegelijk en die apparaten gebruiken meer data dan ooit. Films worden in de hoogste kwaliteit gekeken, videobellen doen we met de hele wereld en een e-mail met een grote bijlage moet snel verzonden worden. We werken steeds vaker vanuit huis en daarmee is snel internet een basisbehoefte geworden. Glasvezel is het netwerk van nu en is voorbereid op die stijgende vraag naar snel internet.

Telecombedrijven leggen het glasvezelnetwerk aan

Het glasvezelnetwerk wordt aangelegd door telecombedrijven zoals KPN, Primevest, Open Dutch Fiber, DELTA en Glaspoort. De gemeente is blij met deze bedrijven die glasvezel aanleggen en glasvezelinternet aanbieden. Het is een belangrijke voorziening voor alle Rotterdammers. De doelstelling is dat in 2025 iedere woning of bedrijf in de woonwijken aangesloten kan zijn op glasvezel. De gemeente zelf legt geen glasvezelnetwerk aan voor bewoners en bedrijven. Omdat de gemeente weet hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op de toekomst, stimuleren wij de aanleg van glasvezel door telecombedrijven.

Wat doet de gemeente bij de aanleg van glasvezel?

De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg van glasvezel zorgvuldig plaats vindt met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. Daarom heeft de gemeente samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de telecombedrijven. In die overeenkomst spreken we af dat de bedrijven zich inzetten om in de hele stad glasvezel aan te leggen. In de overeenkomst staat ook welke hulp de telecombedrijven van de gemeente mogen vragen. Wij helpen de bedrijven bij een goede en snelle aanvraag van de vergunningen die nodig zijn voor de aanleg van glasvezel. En we zorgen dat de juiste afdelingen betrokken zijn en dat de werkafspraken duidelijk zijn. Ook proberen we de werkzaamheden te combineren met andere werkzaamheden in de wijk om de overlast te beperken. Als het mogelijk is dan stimuleren wij bedrijven om netwerken met elkaar te delen.

Glasvezel voor bewoners

Als een telecombedrijf in uw wijk glasvezel gaat aanleggen, dan adviseren wij u om toestemming te geven voor de aanleg naar uw woning als dit gratis is. Op die manier kunt u direct of in de toekomst een abonnement afsluiten. De kabel ligt dan al in uw woning. Als u geen toestemming geeft en de kabel moet later alsnog worden aangesloten in uw woning dan zijn daar mogelijk kosten aan verbonden.

Zorg dat u altijd om legitimatie vraagt, voordat u een medewerker van een telecombedrijf toegang tot uw woning geeft. U weet dan zeker met wie u te maken heeft. Twijfelt u, neem dan contact op met de projectleider van de aannemer.

Glasvezel voor bedrijven

In Rotterdam kunnen op vrijwel alle bedrijventerreinen meerdere leveranciers glasvezelinternet aanbieden. Op de pagina Zakelijk glasvezel vindt u als ondernemer alle informatie over glasvezel zoals een overzicht van alle glasvezelleveranciers per bedrijventerrein.

Bekijk de video 'Glasvezel voor Rotterdam'

Glasvezel en nieuwbouw

KPN heeft de afgelopen jaren veel nieuwbouwwoningen verspreid over Rotterdam voorzien van glasvezel. Zij sluit ook toekomstige nieuwbouwprojecten aan op glasvezel. Als een nieuwbouwproject wordt aangesloten en de rest van de wijk heeft nog geen glasvezel, dan volgt die aanleg op een later moment, deze werkzaamheden worden niet gecombineerd.

Waar wordt op dit moment glasvezel aangelegd?

Op dit moment wordt glasvezel aangelegd in de volgende wijken:

Zodra nieuwe gebieden bekend zijn zal dit worden toegevoegd.

Waar ligt in Rotterdam al glasvezel?

In de volgende wijken is glasvezel beschikbaar. Mocht uw woning desondanks geen glasvezel aansluiting hebben, dan kunt u contact opnemen met de partij die glasvezel heeft aangelegd in de betreffende wijk:

  • KPN NetwerkNL: Nesselande, Lloydkwartier, Park16Hoven en Centrum Oost
  • DELTA: Hoek van Holland

Veelgestelde vragen

Glasvezel is een hele snelle internetverbinding. Het is een zelfstandig netwerk. Hierdoor is glasvezelinternet zeer stabiel en minder storingsgevoelig. U haalt er altijd de beloofde internetsnelheid mee.

  • Er is slechts één verbinding nodig voor toepassingen als internet, telefonie en camerabeveiliging. Al deze diensten kunnen over één verbinding lopen, omdat de bandbreedte van glasvezel heel hoog is.
  • De snelheid waarmee u bestanden ontvangt (downloadt) en verstuurt (uploadt) is gelijk. Glasvezel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren. Ook is de reactietijd (ook wel ping genoemd) zeer snel. U kunt daardoor snel surfen op het internet, streamen en bestanden uitwisselen en is glasvezel de beste verbinding voor het spelen van online games.
  • Bij het transporteren van data is er geen sprake van verlies van data zoals bij het traditionele kopernetwerk wel het geval is. Storingen treden nauwelijks op.

ADSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet (een andere naam voor een snelle en stabiele internetverbinding). Glasvezel biedt de hoogste internetsnelheden van alle vormen van breedbandinternet.

De gemeente legt zelf geen glasvezel aan, maar is afhankelijk van commerciële partijen die dit aanleggen en aanbieden. Samen met partijen als KPN NetwerkNL, T-Mobile, DELTA en Glaspoort bepaalt de gemeente waar en wanneer glasvezel wordt aangelegd.

T-Mobile legt niet zelf hun glasvezelnetwerk aan, maar gebruikt de glasvezelnetwerken die aangelegd worden door Open Dutch Fiber en Primevest.

De partijen die de glasvezelnetwerken aanleggen mogen alleen uw woning aansluiten op glasvezel als u toestemming geeft. Dit komt omdat zij een glasvezelkabel van de straat naar uw woning moeten aanleggen en in uw woning een glasvezelaansluitpunt installeren. De aanleg van glasvezel naar uw woning is bij KPN, Glaspoort en DELTA altijd gratis. Bij T-Mobile is de huisaansluiting gratis als u hierbij ook een abonnement afsluit voor Internet, TV en/of telefonie. Een uitzondering geldt hier voor appartementencomplexen, hier legt T-Mobile ook aan tot in de woning.

Als u uw woning huurt van een woningcorporatie dan gelden dezelfde regels als wanneer u een eigen woning zou hebben of als u particulier huurt. Als huurder bepaalt u zelf of een glasvezelverbinding aangelegd wordt.

Glasvezel is een nieuw netwerk dat per woning wordt aangelegd, het is daarom nog niet overal in Rotterdam beschikbaar. U kunt een postcodecheck doen bij partijen als KPN NetwerkNL, T-Mobile, DELTA en Glaspoort om te kijken of glasvezel beschikbaar is op uw adres.

Ja, dat kan. We adviseren echter wel om de glasvezel altijd aan te laten leggen in uw woning als dit gratis is. Maar u moet daarvoor wel toestemming geven. U bepaalt vervolgens zelf of u gebruik maakt van de glasvezelaansluiting voor sneller internet.

Bij een leverancier van glasvezelinternet kunt u een glasvezelabonnement afsluiten. Wilt u geen gebruik te maken van de (nieuwe) glasvezelaansluiting, dan verandert er niets qua kosten. U behoudt dan uw abonnement bij uw huidige internetaanbieder.

Dat ligt aan de eigenaar (de partij die het netwerk heeft aangelegd) van het glasvezelnetwerk. We verwachten dat dit mogelijk is. De eigenaar van het glasvezelnetwerk bepaalt of daar eenmalige aansluitkosten aan verbonden zijn.

De planning wordt bepaald door de partijen die glasvezel aanleggen. Daarom kunnen wij u alleen informeren over lopende aanlegtrajecten, en waar glasvezel aangelegd is. Als uw buurt geselecteerd is voor de aanleg van glasvezel, wordt u hierover geïnformeerd. Glasvezel moet wijk voor wijk worden aangelegd en dat is een hele klus. Het streven is dat in 2025 heel Rotterdam aangesloten is op glasvezel.

Ja. Er zijn bepaalde werkzaamheden nodig om het netwerk aan te leggen. We proberen altijd diverse werkzaamheden in de grond te combineren maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Dat heeft vaak te maken met de ligging van de verschillende leidingen in de ondergrond. Ook de doorlooptijden van de werkzaamheden zorgen ervoor dat de aanleg vaak moeilijk te combineren is.

De glasvezelkabel wordt naar een glasvezelaansluitpunt in uw woning aangelegd. Dat is in de meeste gevallen de meterkast. Voor het maken deze aansluiting moet u thuis zijn.

Aan het gebruik van een glasvezelaansluiting zijn in principe geen extra kosten verbonden. Als u via uw glasvezelverbinding een sneller internetabonnement afneemt, kan dit abonnement duurder zijn.

De eigenaar van het glasvezelnetwerk en de leverancier van internetdiensten zijn niet altijd dezelfde bedrijven. Over het algemeen bieden verschillende leveranciers abonnementen aan op een glasvezelnetwerk. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor het afsluiten van een abonnement via glasvezel. U kunt op de websites van KPN NetwerkNLT-Mobile, DELTA of Glaspoort kijken bij welke leveranciers van glasvezelinternet u een abonnement kunt afsluiten. U kunt dit ook via zogenaamde prijsvergelijkingssites nagaan.

Het is belangrijk eerst te kijken naar de voorwaarden van uw huidige abonnement voordat u overstapt naar een glasvezelabonnement. Deze voorwaarden kunnen per leverancier verschillen.

Ja, dat kan. Bij leveranciers van glasvezelinternet kunt u een los internetabonnement afnemen of een alles-in-1-pakket met internet, televisie en telefonie. U kunt uw oude telefoonnummer behouden wanneer u overstapt naar een nieuwe leverancier.

De privacy en beveiliging van uw gegevens verandert niet met de komst van het glasvezelnetwerk.

Ziggo heeft Gigabit. Daarmee garanderen zij dezelfde hoge downloadsnelheid als leveranciers van glasvezelinternet. De uploadsnelheid is wel een stuk lager dan bij glasvezel. Gigabit is sinds september 2020 in Rotterdam leverbaar. Meer informatie over Gigabit vindt u op ziggo.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen over glasvezel in Rotterdam? Neem dan contact op met Frank Vieveen.