Dijkzigt - Oude Westen
Gepubliceerd op: 05-01-2017
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/dijkzigt-oude-westen/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Oude Westen is een woonwijk die grenst aan de binnenstad van Rotterdam. De wijk wordt doorkruist door de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg.

De wijk Dijkzigt is vooral bekend van het Erasmus MC, museum Boijmans van Beuningen en de Kunsthal.  Er wonen ongeveer 12.300 mensen.

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Dit jaar ontvingen 36 Rotterdammers een koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen. Waaronder drie inwoners uit Centrum en één uit West. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wijdde aan elke gedecoreerde een korte toespraak.

Marjan van Mourik (Dijkzigt)

Marjan van Mourik (Dijkzigt) werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij richtte in Peru het Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis op. Dit ziekenhuis richt zich op kinderen met schisis- of urologische-, orthopedische- of kaakproblemen.

Van Mourik droomt van het realiseren van een volwaardig kinderziekenhuis waarin alle specialismes een plek hebben. Burgemeester Aboutaleb stond in zijn speech stil bij haar ‘doorzettingsvermogen, tomeloze energie en grenzeloze passie’.

Rob Puper (Cool)

Rob Puper (Cool) kreeg ook een lintje, omdat hij zich altijd inzet voor de maatschappij. Zo is hij voorzitter van de cliëntenraad van verpleeghuis Smeetsland.

Aboutaleb: 'Voor welke organisatie u zich ook inzet, u brengt altijd veel energie en enthousiasme mee. Daarnaast bent u creatief en oplossingsgericht.' Purper werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ron van Zeeland-Kruit (Dijkzigt)

Ron van Zeeland-Kruit (Dijkzigt) werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds de jaren '80 zet Van Zeeland zich al in voor de erkenning en acceptatie van de LHBTIQA+-gemeenschap. Daarnaast is hij actief op het gebied van aidspreventie, buddyzorg en de strijd tegen anti-homogeweld.

Zoals Aboutaleb zei: 'De wereld zou voor velen een stuk vriendelijker voelen als het niet meer uitmaakt wat je seksuele oriëntatie, romantische voorkeur, gender of sekse is. Als alles door elkaar loopt en iedereen gewoon zichzelf mag zijn. Met u als voorvechter komt die wereld steeds een stapje dichterbij. Daar zijn veel mensen u dan ook zeer dankbaar voor.'

Wendy Kloosterhof (Middelland)

Ook Wendy Kloosterhof (Middelland) kreeg een onderscheiding. Zij is vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland. Aboutaleb noemde haar in zijn toespraak een 'zeer gewaardeerde hulpverlener', vooral dankzij haar oprechte interesse in mensen. 'Soms hebben mensen alleen een luisterend oor nodig, iemand die hun gevoelens erkent en begrip voor hun situatie toont. Iemand zoals u. Want u had die oprechte aandacht, u luisterde zonder te oordelen en u gaf ruimte aan de zeer menselijke behoefte om pijn, verdriet of zorgen te delen. Zo heeft u ook bij deze organisatie via de telefoon en chat heel veel mensen door een moeilijke periode in hun leven heen geholpen. Fijn dat u dit werk doet.'

Turan Karisli

Er is overigens nóg een inwoner uit Middelland die op korte termijn een koninklijke onderscheiding krijgt opgespeld: dat is Turan Karisli. Hij is vrijwilliger bij het Alevitsch Cultureel Centrum Rijnmond. Bij een overlijden verzorgt hij de rituele bewassing en de uitvaartdienst. Hij kon echter niet bij de lintjesregen aanwezig zijn en krijgt zijn lintje op een later moment.

Wijkraad

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Paul Claessens

Paul Claessens

Betty Hiwat

Betty Hiwat

Amina Hussen

Amina Hussen

Annedebora van Kooij

Annedebora van Kooij

Marjolijn Masselink

Marjolijn Masselink

Jim Pedd (voorzitter)

Jim Pedd

Hendrik van Schaik

Hendrik van Schaik

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Dijkzigt-Oude Westen, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.