Proef met slimme masten in Reyeroord
Gepubliceerd op: 15-11-2019
Geprint op: 21-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/cent-r/
Ga naar de hoofdinhoud

In januari 2019 startte de pilot met 3 CENT-Rs in de wijk Reyeroord. De CENT-R is een slimme mast die helemaal klaar is voor de toekomst.

De CENT-R

De CENT-R is veel meer dan alleen een lichtmast. Denk aan een soort kastje dat dient als onderkant van een mast.

Met dit ‘platform' is van alles mogelijk. Bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto. We kunnen er straatverlichting of camera’s op plaatsen. Of sensoren die luchtvervuiling en geluid kunnen meten of 5G voor supersnel internet.

Maar de CENT-R kan in de toekomst mogelijk ook ingezet worden voor parkeren. Bovendien kan de CENT-R slim omgaan met stroom. En dat is goed voor het milieu.

Alles in één

Het mooie aan de CENT-R is hij dat allemaal tegelijkertijd kan. Dat betekent dat er niet allerlei verschillende kastjes, masten en palen nodig zijn in de straat. Dan zijn de elektriciteitskastjes in de straat niet meer nodig.

Wat wilt u met de CENT-R?

Op het moment dat de proef in Reyeroord start, zit er alleen verlichting en elektrisch laden op de CENT-R. De gemeente wil graag van de bewoners weten wat zij in de toekomst met de CENT-R willen. En hoe wijkbewoners denken over privacy en veiligheid. We gaan graag met u in gesprek.

Waarom is de CENT-R bijzonder?

Het nieuwe aan de CENT-R is dat hij heel flexibel en aanpasbaar is. Zo kunnen we hem telkens heel gemakkelijk aanpassen als er nieuwe ontwikkelingen of wensen zijn. Met de CENT-R bouwen we een schone en fijne stad, waar u graag woont en werkt. Met de proef onderzoeken we of de CENT-R geschikt is om op meerdere plekken in de stad te plaatsen.

Werken aan een schone stad

Met de CENT-R is het mogelijk om snel veel laadpunten voor elektrische auto’s te plaatsen en we kunnen meten hoe schoon de lucht is. En omdat er met de CENT-R zoveel kan, zijn er dus veel minder objecten in de stad nodig. Dat maakt de stad ook meteen mooier.

Meer informatie

CENT-R staat voor 'Connective Energy Network Tool - Rotterdam'. De proef zal tot ver in 2020 doorlopen. Dit is een project van opdrachtgever gemeente Rotterdam en ontwikkelaar Lightwell in samenwerking met producent Valmont, het Da Vinci College Dordrecht, Hogeschool Rotterdam en installateur Citytec.

Meer weten over de proef met de 3 CENT-R’s in Reyeroord? Neem dan contact op met Peter Wijnands of Jacco de Jongh. Of kijk op cent-r.com.