Aanpak Tussenwater
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/aanpak-tussenwater/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente werkt aan een goede oplossing voor de verzakkingen in Tussenwater. Het plan, waarin staat wat de komende jaren gedaan moet worden, wordt nu uitgevoerd.

In de aanpak Tussenwater werkt de gemeente samen met Evides Waterbedrijf en Stedin Netbeheer. Het werk is verdeeld in drie gebieden. Gebieden 1 en 2 zijn klaar. Gebied 3A is ook al afgerond. We gaan nu werken in gebied 3B.

De werkzaamheden aan de buitenruimte in werkgebied 3 verlopen gefaseerd en beginnen aan de Lokkertsemolenweg. Op maandag 15 augustus startten de onderhoudswerkzaamheden in werkgebied 3B. We verwachten eind september klaar te zijn met de onderhoudswerkzaamheden in werkgebied 3B. Begin oktober starten we de onderhoudswerkzaamheden in werkgebied 3C. In het vierde kwartaal van 2024 zijn de werkzaamheden in werkgebied 3 klaar.

We gaan werken in de Lokkertsemolenweg, Platte Driedijk, Noordzijdsedijk, Zuidzijdsedijk, Hoogvlietsekerksingel, Westzijdsepad, Karvelsedijk. Op de plattegrond is het werkgebied oranje gekleurd.

Riool- en straatwerkzaamheden

De gemeente heeft aannemersbedrijf EVS opdracht gegeven voor de werkzaamheden in de buitenruimte, inclusief de huisaansluiting van het riool, vanaf de gevel tot aan het hoofdriool. De aannemer werkt daarvoor samen met Oosterman Hoveniers b.v. uit Spijkenisse.

Sinds maandag 13 juni werken we in het 3e werkgebied. Klik hieronder op de link om een plattegrond van het betreffende gebied te zien.

De werkzaamheden aan de Zuidzijdsedijk, het Oostzijdsepad en delen van de Noordzijdsedijk en de Nieuwe Wetering zijn half juni afgerond. Vanaf half juni werken we aan de Lokkertsemolenweg en de Platte Driedijk. We verwachten half juli, voor de bouwvakantie, klaar te zijn met alle riool- en straatwerkzaamheden in werkgebied 3A.

Er wordt gewerkt van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens de werkzaamheden kunt u hier tijdelijk niet parkeren. Mocht er een bijzondere gebeurtenis plaatsvinden, neem dan contact met ons op. De afvalcontainers kunnen neergezet worden op de plek waar de vuilniswagen wel kan komen.

Vanaf maandag 15 augustus start de aannemer met de onderhoudswerkzaamheden in werkgebied 3B. Dit is aan de Lokkertsemolenweg vanaf de Platte Driedijk tot en met de Nieuwe Wetering. Het werk zal hier naar verwachting eind september klaar zijn.

Wat we gaan doen

Het riool is aan vervanging toe. Elke woning is aangesloten op het riool. Als u de afwas doet of het toilet doorspoelt, wordt dat netjes afgevoerd. De aansluiting van de woning naar het riool heet de huisaansluiting en hoort bij de woning. Het is slim om de huisaansluiting tegelijkertijd met het riool te vervangen. Zo voorkomt u problemen in de toekomst. Als u de eigenaar van de woning bent, heeft u hierover een brief gekregen van de gemeente. Meer informatie over uw huisaansluiting staat hieronder in de folder Rioolaansluiting (pdf).

Tijdens de aanpak Tussenwater heeft Evides aan aannemer Van Vulpen de opdracht gegeven grote delen van de waterleiding te vervangen. Ook in werkgebied 3 is de aannemer van Evides (van Vulpen) nu bezig. Evides is tot de conclusie gekomen dat de ligging van de distributieleiding op zoveel plaatsten te laag is of op gelijke hoogte zou gaan kruisen met het nieuw te leggen riool, dat het nodig is om de leiding te vervangen.

Volgorde werkzaamheden waterleiding:

 • Eerst komt een tijdelijke leiding. Deze ligt niet zo diep en vaak dicht bij de woningen.
 • Nadat deze leiding gelegd is, worden alle huisaansluitingen overgezet op de tijdelijke leiding.
 • Zodra alle huisaansluitingen overgezet zijn, haalt de aannemer de oude leiding weg.
 • Op de plaats van de oude leiding komt de nieuwe leiding op de juiste hoogte.
 • De nieuwe leiding wordt gedurende minstens vijf dagen gespoeld om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het water goed is.
 • Na goedkeuring van een watermonster uit de nieuwe leiding, zet de aannemer alle huisaansluitingen van de tijdelijke leiding over op de definitieve leiding.
 • Als alle huisaansluitingen overgezet zijn, gaat de tijdelijke leiding weer weg.
 • Hierna kan het trottoir weer bestraat worden.

Stedin werkt in Tussenwater aan het toekomstbesteding maken van een deel van de gas- en elektriciteitshuisaansluitingen. Stedin communiceert daar zelf over met de bewoners.

De straten zijn verdeeld in werkgebieden en fases. In de tabel hieronder kunt u zien tot welk werkgebied en welke fase uw straat behoort en hoever de werkzaamheden gevorderd zijn. Achter de straten staat in welk werkgebied (buitenruimte) ze liggen. Per werkgebied werken we in fases. Zo houden we het gebied bereikbaar voor het verkeer.

 • Werkgebied 1: fase A tot en met G (gereed).
 • Werkgebied 2: fase A tot en met F (gereed)
 • Werkgebied 3: fase A tot en met I (Fase A gereed, gestart met fase B).
Gebied 3 Fase Riool en straatwerk
Platte Driedijk (43-71) 3A juni- juli 2022
Nieuwe Wetering (147-275) 3B augustus - september 2022
Nieuwe Wetering (252-280) 3B augustus - september 2022
Noordzijdsedijk (100-138) 3G 2024
Noordzijdsedijk (144-176) 3C 2023
Zuidzijdsedijk (100-138) 3H 2024
Zuidzijdsedijk (144-186) 3D 2023
Lokkertsemolenweg (208-322) 3A juni - juli 2022
Lokkertsemolenweg (28-198) 3E 2023
Karvelsedijk (28-48) 3C 2023
Karvelsedijk (12-26) 3D 2023
Karvelsedijk (4-10) 3F 2024
Westzijdsepad (3-10) 3I 2024
Westzijdsepad (11-22) 3H 2024
Westzijdsepad (21-32) 3G 2024
Hoogvlietsekerksingel (400-438) 3F 2024
Hoogvlietsekerksingel (320-438) 3I 2024

Speelplekken in Tussenwater

De speelplekken in Tussenwater worden ook aangepakt. Net voor de coronamaatregelen hebben we een inloopavond over de speelplekken georganiseerd. Schoolkinderen hebben verschillende ontwerpen gemaakt en bewoners konden tijdens deze avond input geven.

Na de inspraakronde zijn 2 van de 6 speelplekken afgevallen: de speellocaties langs het Oostzijdsepad tussen de Noordzijdsedijk (locatie 5) en tussen de Nieuwe Wetering en de Platte Drogedijk en de Platte Molendijk (locatie 4). Een voorstel voor een speelplek aan de Westzijdsedijk (locatie 3A) is niet doorgegaan. Nieuw speelelement is een trekvlot/hangbrug vanaf de Hoogvlietsekerksingel naar basketbalveld (locatie 0). Er zijn wensen voor een 7e speelplek. Bewoners, die rond die locatie wonen, krijgen de mogelijkheid om daarover hun mening te geven.

 • Locatie 0: Hoogvlietsekerksingel
  Nieuw speelelement, trekvlot/hangbrug naar het bestaande basketbalveldje
  Start uitvoering: onbekend
 • Locatie 1: Platte Drogedijk tussen Nieuwe Wetering en Heersdijk
  Speelplek is vervangen voor nieuwe speeltoestellen
  Start uitvoering: maart 2022
 • Locatie 2:  Nieuwe Wetering
  Speelplek krijgt nieuwe speeltoestellen: balanceerelementen, stuiterelementen, gevlochten nesten.
  Start uitvoering: mei 2022
 • Locatie 3: Platte Driedijk tussen Nieuwe Wetering en Heersdijk
  Speelplek krijgt nieuwe speeltoestellen: speelhuis, grondtrampoline, speelkeien, speelboomstam.
  Start uitvoering: maart 2022
 • Locatie 4:  groenstrook tussen Platte Molendijk, Platte Drogedijk en Nieuwe Wetering
  Speelplek wordt vervangen door groene inrichting met nieuwe beplanting, zoals lage hagen, bloeiende bomen en gras.
  Start uitvoering: januari - februari 2022
 • Locatie 5: groenstrook Oostzijdsepad tussen Nieuwe Wetering en Zuidzijdsedijk
  Speelplek wordt vervangen door groene inrichting met nieuwe beplanting, zoals lage hagen, bloeiende bomen en gras.
  Start uitvoering: februari 2022
 • Locatie 6: Lokkertsemolenweg / OBS ‘t Prisma
  Speelplek krijgt nieuwe speeltoestellen: speelhuis, schommelslang, zeshoekschommel, active trail, houten dieren.
  Start uitvoering: april - mei 2023

Speelplekken kunnen alleen van maart tot en met oktober aangelegd worden, omdat het zachte materiaal van de ondergrond alleen dan verwerkbaar is. Daarnaast zijn er maanden waarin het meest gespeeld wordt op de speelplekken, en daar wordt ook rekening mee gehouden bij het opzetten van de planning.

Actueel

Rotterdammers kunnen een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. De gemeente wil de stad zo wapenen tegen de gevolgen van extreem droog en natte weersomstandigheden. Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook neemt ‘groen’ goed water op en houdt het minder warmte vast bij zomers weer. Het regenwater is heel makkelijk op te vangen en op te slaan in een regenton.

De voordelen hiervan zijn:

 • Je hebt altijd een voorraad schoon water voor je tuinplanten
 • Het is gratis water
 • Het is kalkvrij, dat betekent dat het ook zeer geschikt is voor ramenlappen of om de was mee te doen
 • Minder (schoon) water in het riool betekent minder (dure) waterverzuivering.

Om het hele gebied te verbeteren is een aantal andere initiatieven gestart. Zo is er een tuincoach voor de wijk actief. Er zijn workshops georganiseerd voor de bewoners van de eerste twee fases in werkgebied 1. Voor de overige fases zouden aparte workshops komen, maar vanwege de RIVM-richtlijnen worden die workshops nu anders ingericht.

Veel groen, en met name groene tuinen maken een mooie, beter water bufferende en koelere omgeving. Bovendien zorgen groene tuinen ervoor dat de diversiteit aan planten en dieren in de wijk en de stad toeneemt. Een groene tuin is een mooie tuin. En die heeft lang niet altijd veel onderhoud nodig. Ook zorgen de werkzaamheden die we nu uitvoeren voor extra groen.

Waarom is groen goed?

 • Minder warmte in de zomer
 • Groen werkt ontspannend
 • Trekt vogels, bijen en vlinders aan
 • Houdt water vast
 • Minder gevoelig voor verzakkingen
 • Maakt gelukkig
 • Onderhoud kan zeer beperkt zijn
 • Elk jaargetij een andere aanblik
 • Samenwerken met buren
 • Inbraak werend (grind, strategische struikjes)

De kans dat omwonenden besmet raken met het coronavirus door rioolwerkzaamheden in de buurt is uitermate klein. Onderzoek heeft aangetoond dat materiaal afkomstig van het coronavirus in rioolwater is aangetroffen, maar de kans dat iemand hierdoor met het virus wordt besmet is heel klein. Voor werkzaamheden waarbij men in aanraking komt met rioolwater gelden speciale maatregelen. Zoals om het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het in acht nemen van de hygiënevoorschriften. Omwonenden komen niet in aanraking met rioolwater op de projectlocatie.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het project. Heeft u vragen of opmerkingen? Neemt u dan contact op met het projectteam via e-mail tussenwater@rotterdam.nl of via het informatienummer van de gemeente Rotterdam 14 010. Ook houdt een aantal bewoners een Facebookpagina bij: Tussenwater Ophoogproject.

Werkgebieden

Plattegrond verbeteringen mobiliteit en groen

Op de plattegrond hieronder zijn de verbeteringen te zien die aangebracht worden in de hele wijk op het gebied van inrichting van de straten en het groen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over doorstroming, parkeren, maatvoering om bijvoorbeeld snelheidsbeperking te krijgen en over extra groen in de wijk.

Let op: Onderstaande plattegrond geeft niet het volledige beeld van de verbeteringen: tijdens de uitvoering en naar aanleiding van nagekomen opmerkingen zijn nog aanvullingen of wijzigingen mogelijk.

In de wijk komen zes verschillende bomen:

 • De magnolia Galaxy
 • De Pyrus calleryana
 • De Robina pseudoacacia
 • De Koelreuteria
 • De Prunus
 • De Cercidiphyllum

Klik hieronder op de link om de plattegrond te bekijken.

Veelgestelde vragen

Tijdens de voorbereiding van het werk in Tussenwater zijn door de gemeente veel vragen en antwoorden op een rij gezet. U vindt ze hieronder.

Alle kostenclaims zijn afgehandeld.

De coulanceregeling: niet verantwoordelijk, wel een tegemoetkoming

De bewoners van Tussenwater konden van 1 december 2017 tot en met 28 februari 2018 een melding van een kostenclaim indienen bij het schadeloket. De gemeentelijke regeling had alleen betrekking op financiële schade die als gevolg van de verzakkingen is ontstaan. Eventuele andere schade die niet te relateren is aan de verzakkingen als gevolg van onvoldoende voorbelasting (bijvoorbeeld als gevolg van bouwkundige gebreken of andere oorzaken) komt niet voor vergoeding in aanmerking. Deze werd dus niet in behandeling genomen. Veel bewoners vinden dat de gemeente verantwoordelijk is voor de verzakkingen op de particulier terreinen en dat de gemeente daarom volledig moet opdraaien voor de herstelkosten. Dat is echter niet juist. De projectontwikkelaars van destijds waren verantwoordelijk voor het bouwrijp en woonrijp maken van de particuliere percelen. Zij hebben de grond ‘niet-voorbelast’ overgenomen van de gemeente. Het is dus niet redelijk om te verwachten dat de gemeente bij particuliere percelen opdraait voor de herstelkosten. Desondanks meende de gemeente toch de bewoners van Tussenwater tegemoet te komen met een aparte regeling, een coulanceregeling. Deze regeling bestaat uit de volgende acties:

Wat doet de gemeente wel:

 • Zorgt voor een goede rioolhuisaansluiting tot aan de gevel.
 • Hoogt, waar nodig, de achterpaden van de bewoners op, inclusief het riool en andere kabels en leidingen die daar onder liggen. De paden zijn gezamenlijk eigendom van de aangrenzende huiseigenaren, dus moeten wel álle aangrenzende eigenaren getekend hebben.
 • Vult, waar nodig, de kruipruimtes van de woningen op met licht ophoogmateriaal (zand en Belbeton).
 • Zorgt ervoor dat bewoners zand en grond krijgen waarmee zij zelf hun tuinen en toegangen kunnen verhogen. Dit gebeurt nadat de gemeente de kruipruimtes heeft gevuld en nadat de werkzaamheden aan de buitenruimte zijn gestart in het betreffende werkgebied.
 • Heeft van 1 december 2017 tot en met 28 februari 2018 een schadeloket geopend.

Wat doet de gemeente niet:

 • Niet op alle adressen is het vullen van de kruipruimte en herstellen van de rioolhuisaansluiting nodig
 • Extra verlichting in de groenstroken of buiten het plangebied
 • Grote aanpassingen in de buitenruimte
 • Het kruispunt bij het metrostation
 • Beschoeiing grenzend aan particuliere tuinen
 • Vervanging bebouwing
 • Vervanging erfafscheiding
 • Kolken achtertuin
 • Herstel (achter)tuin, nadat het riool is vervangen
 • Gescheurde muren, fundering
 • Binnen installatie (gas, water, licht en data)

Uit vragen en opmerkingen van bewoners blijkt dat nog niet iedereen weet wat partieel voorbelasten is. Lees de toelichting:

Voorbelasten is het tijdelijk, gedurende een half jaar of soms zelfs langer, extra ophogen van zachte grond zoals klei en veen met een dikke laag zand. De zachte grond wordt zo van tevoren belast (voor-belast), waardoor hij wordt uitgeknepen en samengedrukt. Hierdoor wordt de grond steviger en compacter. De grond zal dan later niet veel meer inklinken wanneer daarop wegen, trottoirs, tuinen, speelplaatsen en dergelijke aangelegd worden.

In Tussenwater is er partieel (deels) voorbelast. Dat was toen een vrij gebruikelijke manier van werken. Hiermee werd tegemoet gekomen aan de wens van ontwikkelaars en bouwers om snel te kunnen bouwen. Daarbij werd de voorbelasting van bouwgrond aan de ontwikkelaars en aannemers overgelaten. De gemeente zorgde voor de voorbelasting van de openbare ruimte.

Uit latere onderzoeken bleek dat, door de tijdsdruk door de snelle woningbouw, de meeste openbare ruimte te kort is voorbelast. De combinatie van het (deels slecht) voorbelasten van de openbare ruimte en het niet voorbelasten van de bouwgronden was geen gelukkige keuze.

Opvragen van oude nieuwsbrieven en verslagen

U kunt oude nieuwsbrieven en verslagen van klankbord-overleggen opvragen en per e-mail ontvangen. Stuurt u dan een e-mail waarin u duidelijk aangeeft wat u wilt ontvangen naar tussenwater@rotterdam.nl

Meer informatie en contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de aanpak verzakkingen Tussenwater?

 • Algemene vragen: mail naar tussenwater@rotterdam.nl of bel met het algemene telefoonnummer 14 010.
 • Heeft u overlast door de verzakkingen? Valt bijvoorbeeld de stoep weg of loopt het riool over? Voor snel herstel neemt u contact op met wijkregisseur Nanda Jonker, telefoon 06 - 306 315 08, e-mail calamiteittussenwater@rotterdam.nl
 • Heeft u rioolproblemen of een sinkhole op particulier terrein? Mail dan naar calamiteittussenwater@rotterdam.nl LET OP: stuur bij de melding altijd een foto mee
 • Is er op straat iets kapot of vuil? Dan kunt u dit altijd melden via telefoon 14 010 of via de pagina Melding over de buitenruimte
 • Evides: Voor storing aan de watervoorziening belt u met 0900-0787. Met overige vragen belt u naar de heer R. van Beek, telefoonnummer 06 - 135 814 10 of mailt u naar rene.van.beek@evides.nl
 • Voor storing aan gas of elektriciteitsvoorziening belt u met 0800-9009, of stuurt u een Whatsapp naar telefoonnummer 06 - 469 639 63. Daarnaast kunt u via de website chatten met een van de medewerkers
 • Huurwel: Met algemene vragen belt u naar 088 639 67 00, of stuurt u een mail naar tb@huurwel.nl ter attentie van Technisch Beheer
 • Woonbron: Met algemene vragen belt u naar het klantcontactcenter van Woonbron, telefoonnummer 088 - 966 00 00, stuurt u een Whatsapp naar 06 - 839 098 55 of stuurt u een e-mail naar info@woonbron.nl.