Wettelijk voorschot, overbruggingsuitkering en voorschot broodnood
Gepubliceerd op: 05-02-2019
Geprint op: 16-05-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/voorschot-bijstand/
Ga naar de hoofdinhoud

Nadat u uw bijstandsaanvraag heeft ingediend duurt het nog enkele weken voordat u uw eerste uitkering krijgt.

De gemeente heeft 8 weken de tijd om uw aanvraag te beoordelen. In die weken heeft u waarschijnlijk al kosten. U moet uw huur, uw verzekeringen en de boodschappen betalen. U krijgt daarom uiterlijk binnen 4 weken een wettelijk voorschot op uw uitkering.

U hoeft niet speciaal om een voorschot te vragen. Nadat uw aanvraag bij de gemeente binnen is, wordt aan het einde van de vierde week automatisch bekeken of u recht heeft op een voorschot. U krijgt dan een bedrag van ten minste 90% van het bijstandsbedrag waar u waarschijnlijk recht op hebt. Tijdens de aanvraagprocedure heeft u nog geen beschikking gekregen. Dan krijgt u om de 4 weken een voorschot. U moet het voorschot altijd terugbetalen. Meestal houdt de gemeente het voorschot in één keer op de eerste bijstandsuitkering in.

Er zijn 2 voorwaarden om een voorschot te krijgen:

  1. Uw aanvraag voor een bijstandsuitkering moet compleet zijn (dus u moet alle gevraagde gegevens inleveren).
  2. Het is bijna zeker dat u een bijstandsuitkering kunt krijgen. Als de gemeente grote twijfels heeft, krijgt u geen voorschot. Voldoet u bijvoorbeeld niet aan alle voorwaarden voor een bijstandsuitkering, maar heeft u toch een aanvraag ingediend? Dan krijgt u het voorschot niet.

Als u wacht op uw eerste bijstandsuitkering en in de tussentijd geen geld heeft van te leven, mag u een overbruggingsuitkering aanvragen. Deze uitkering is een lening bij de gemeente.

De voorwaarden voor het aanvragen van een overbruggingsuitkering.

  • U moet kunnen aantonen dat u in geldnood zit
  • U zit in geldnood en heeft al een aanvraag voor een bijstandsuitkering ingediend
  • Ook als u wacht op uw eerste loon en u kunt bij uw werkgever geen voorschot krijgen, mag u een overbruggingsuitkering aanvragen.

Als u in plotselinge geldnood zit en geen boodschappen meer kunt doen, mag u een voorschot broodnood aanvragen. U kunt een broodnoodvoorschot krijgen als u op dit moment geen geld heeft om boodschappen te doen en geen geld kan lenen.

Het voorschot is niet bedoeld voor het betalen van vaste lasten, zoals huur of verzekeringen. Dit is een lening bij de gemeente.

Voor ondernemers

Bent u ondernemer of zzp’er en wilt u broodnood aanvragen? Kijk dan op de pagina Coronamaatregelen RBZ.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op.