Onderneming starten
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/onderneming-starten/
Ga naar de hoofdinhoud

U wilt in Rotterdam een nieuw bedrijf beginnen en de zaken vanaf het begin slim en concreet aanpakken. Wij helpen u graag op weg.

Startende én gevestigde ondernemers kunnen voor al hun vragen terecht bij de Ondernemersbalie. Die  helpt u graag verder met uw vraag over ondernemen in Rotterdam. U kunt uw vraag stellen per e-mail of telefonisch via 010 - 267 40 30.

Vergunningen

Heeft u een vergunning nodig? Als ondernemer krijgt u te maken met verschillende vergunningen. De medewerkers van de Ondernemersbalie informeren u over welke vergunning precies voor uw situatie nodig is, hoe u deze aanvraagt, en wat de kosten en voorwaarden zijn.

Onderneming starten vanuit uitkering

Het Regionaal Bureau Zelfstandigen is er onder andere voor mensen met een (bijstands-)uitkering die een onderneming willen starten.

Huisvesting

Op zoek naar een bedrijfshal, kantoorruimte of winkelruimte in de regio Rotterdam? Bekijkt u dan de factsheet 'op zoek naar een pand' of bekijk de pagina Pop up-loket.

Gaat uw bedrijf verhuizen? Geef dat dan zo snel mogelijk door aan de gemeente. Geef uw verhuizing ook altijd door aan Belastingen, om de aanslagen gemeentelijke heffingen te wijzigen. Stuur een kopie mee van één van de volgende documenten:

  • De bevestiging van de adreswijziging die u van de Kamer van Koophandel heeft ontvangen.
  • Het huurcontract van het pand waar u naar toe verhuist.

Woningbouwcorporaties bedrijfsruimtes

NVM makelaars

Overzichtssites pop-up stores (algemeen)

Testlocaties voor innovatieve bedrijven

Handel, productie, maar ook steeds meer nieuwe technologieën verplaatsen zich steeds meer over de hele wereld en verdwijnen vooral richting Azië. Hoe zorgen we voor een sterke economie en het behoud van onze welvaart? Het antwoord is vernieuwing. Heeft u een vernieuwend idee en ziet u de kansen in de markt voor een nieuw product? De onderstaande links bieden u op nationaal én internationaal vlak meer informatie over innovatiemogelijkheden op diverse gebieden:

In Rotterdam willen we dat afval in de toekomst niet meer bestaat. Hoe zorgen we er samen voor dat we zó met onze producten en grondstoffen omgaan dat we voor zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot zorgen? De weg naar een circulaire economie vraagt ons anders te denken en anders te kijken naar de stad. Dus ook anders ondernemen. Kijk op de website rotterdamcirculair.nl voor informatie over de circulaire economie in Rotterdam.

Duurzaam ondernemen wil zeggen dat u bij alle bedrijfsbeslissingen naast het economisch resultaat ook de kansen benut voor een beter milieu, meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Duurzaam ondernemen bespaart (op termijn) geld, geeft rust in de onderneming en is ook nog eens goed voor het milieu en mens. Kijk voor meer informatie op de websites milieubarometer.nl en stimular.nl.

Coaching

  • Eigen baas zet kennis en ervaringen uit de praktijk breed in. Niet alleen in het bedrijfsleven maar ook op scholen. 
  • Stichting Ondernemersklankbord is een landelijk netwerk van oud-ondernemers met een ervaren kijk op zaken.