Rotterdam in 3D
Gepubliceerd op: 17-01-2017
Geprint op: 28-11-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/3d/
Ga naar de hoofdinhoud

Gemeente Rotterdam stelt het 3D-stadsmodel van Rotterdam vrij ter beschikking aan iedereen die daarmee aan de slag wil gaan. De gemeente wil hiermee het gebruik en toepassingen van deze unieke dataset stimuleren.

Scholen en universiteiten, overheids- en Rotterdamse diensten, gamers, het bedrijfsleven uit binnen- en buitenland maar ook bewoners kunnen met de juiste tools Rotterdam op een manier in beeld brengen die op een platte kaart onmogelijk is.

Rotterdam 3D

Rotterdam 3D is een driedimensionale (3D) weergave van de gemeente gebaseerd op tweedimensionale (2D) kaarten, hoogtemetingen, luchtfoto’s en beheergegevens van objecten op straat, zoals bomen en lantaarnpalen. Het is dus niet alleen een mooi plaatje, maar ook een weergave die nauwkeurig aansluit op de werkelijkheid. Doordat het overeenkomt met de 2D kaarten en de beheergegevens ontstaan er veel nieuwe toepassingen. Rotterdam 3D bestaat dus niet alleen uit gebouwen. Ook bomen, lantaarnpalen en kabels en leidingen zijn inmiddels in 3D beschikbaar.

Gratis

Het toegankelijk maken van Rotterdam 3D biedt Rotterdammers de mogelijkheid mee te bouwen aan de stad. De gegevens zijn daarom compleet, actueel en gratis. We vinden het prettig als u ons laat weten waarvoor u het gebruikt en wat u ervan vindt. Maak hiervoor gebruik van het contactformulier. Met uw reactie kunnen wij Rotterdam 3D blijven verbeteren.

Zelf aan de slag?

Ga naar 3drotterdam.nl om een kijkje te nemen of direct aan de slag te gaan. In deze viewer is een functie opgenomen waarmee bestanden gedownload kunnen worden. Ook is het mogelijk om metingen uit te voeren, door het model heen te lopen of te kijken hoe de schaduw valt op een bepaald tijdstip op de dag. Als gegevens van een groter gebied gewenst is, is het verstandiger dit niet via de website te doen. Vul dan onderstaand bestelformulier in en geef aan op basis van de kaart in onderstaand bestand welk delen van Rotterdam u zou willen ontvangen.

Meer lezen over privacy en hoe gemeente Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op rotterdam.nl/privacy

Contact

Met onderstaand contactformulier kunt u de gemeente Rotterdam op de hoogte stellen van wat u opvalt bij het gebruik van de website Rotterdam3D. We stellen uw reactie zeer op prijs.

Meer lezen over privacy en hoe gemeente Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op rotterdam.nl/privacy

Bedankt voor uw bericht via de website, we hebben deze in goede orde ontvangen. U ontvang hiervan een bevestiging per e-mail.

Vragen en antwoorden

Nee, dat is niet mogelijk, omdat deze niet in de database opgenomen is.

Het is mogelijk om gelijk met de export van een andere dataset het terrein te downloaden. Het is niet mogelijk het terrein als een aparte dataset te downloaden.

Het is mogelijk via de knop Downloads (rechtsboven in beeld) bomen en gebouwen van een hele wijk te downloaden.

Voor de andere datasets is het niet mogelijk om deze per wijk te downloaden. Er kan een gebied ter grootte van twee vierkante kilometer gedownload worden. Downloadsets per wijk kunnen worden opgevraagd via het bestelformulier.

Ja, de data kan als een 3D Tiles service gebruikt worden. Hieronder staat een lijst met URL’s van beschikbare thema’s. Meer informatie over 3D Tiles kunt u hier vinden:

Thema's

De data wordt beschikbaar gesteld in het coördinaatsysteem Amersfoort/ RD New (EPSG:28992).

De databronnen zijn de basisregistraties die worden bijgehouden door de afdeling Basisinformatie.

De volgende 2D bronnen zijn gebruikt om het 3D model te maken:

  • BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie)
  • BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen)
  • BOR (Basisregistratie Openbare Ruimte)
  • LVZK (Leidingen Verzamelkaart)

De volgende methoden zijn gebruikt om 3D data in te winnen waarmee de bovenstaande 2D data kan worden omgezet naar 3D:

  • LiDAR (3D puntenwolken)
  • Stereofotogrammetrie (Luchtfoto’s)
  • Landmeetkundige inwinning

De afdeling Basisinformatie houdt zich bezig met inwinnen en het registreren van ruimtelijke data. De data wordt ingewonnen door landmeetkundige activiteiten, aangevuld met beeldmateriaal uit de lucht.

Er zijn landelijke afspraken met het ministerie van Binnenlandse zaken: de gemeente heeft een verplichting om de basisregistraties Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) aan te leveren aan de landelijke voorziening.

Daarnaast zijn er bronnen waarvan we intern hebben besloten ze bij te houden, de kernregistraties zoals de Basisregistratie Openbare Ruimte (BOR). Hierover zijn interne afspraken gemaakt om deze bronnen bij te houden. Het is een continu proces om de bronnen actueel te houden.

De databronnen zijn de basisregistraties die worden bijgehouden door de afdeling Basisinformatie. Deze worden dagelijks bijgewerkt.

Per objectsoort verschilt het hoe vaak de wijzigingen worden verwerkt op 3Drotterdam.nl:

  • De gebouwen worden jaarlijks/ tweejaarlijks geüpdatet. Dit doen we in samenwerking met een externe partij.
  • De objecten uit de openbare ruimte en de leidingen worden maandelijks geüpdatet vanuit ons beheersysteem.
  • Het terreinmodel wordt elke twee jaar geüpdatet.