Rotterdam in 3D
Gepubliceerd op: 17-01-2017
Geprint op: 25-10-2020
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/3d/
Ga naar de hoofdinhoud

Gemeente Rotterdam stelt het 3D-stadsmodel van Rotterdam vrij ter beschikking aan iedereen die daarmee aan de slag wil gaan. De afdeling Basisinformatie wil hiermee het gebruik en toepassingen van deze unieke dataset stimuleren.

Scholen en universiteiten, overheids- en Rotterdamse diensten, gamers, het bedrijfsleven uit binnen- en buitenland maar ook bewoners kunnen met de juiste tools Rotterdam op een manier in beeld brengen die op een platte kaart onmogelijk is.

Gratis data

Het toegankelijk maken van deze data biedt Rotterdammers de mogelijkheid mee te bouwen aan de stad. De data zijn daarom compleet, actueel en gratis! We stellen het op prijs als u ons laat weten waarvoor u de data gebruikt en wat u ervan vindt. Daardoor kunnen wij de data blijven verbeteren.

Rotterdam 3D

Rotterdam 3D is een 3D weergave van de gemeente gebaseerd op een aantal basisregistraties, hoogtedata, beheerdata en fotomateriaal. Het is dus niet alleen een mooi plaatje, maar ook een weergave die geometrisch goed aansluit op de werkelijkheid. Doordat het overeenkomt met de basisregistraties ontstaan er veel nieuwe toepassingen. En Rotterdam 3D bestaat niet alleen uit gebouwen. Ook bomen, lantaarnpalen en kabels en leidingen zijn inmiddels in 3D beschikbaar.

Rotterdam 3D bestaat niet alleen uit gebouwen. Ook bomen, lantaarnpalen en kabels en leidingen zijn inmiddels in 3D beschikbaar.

Zelf aan de slag?

Ga naar 3drotterdam.nl om een kijkje te nemen of direct met de data aan de slag te gaan. In deze viewer is een exportfunctie opgenomen waarmee bestanden in diverse formaten gedownload kunnen worden. Ook is het mogelijk om metingen uit te voeren, door het model heen te lopen of te kijken hoe de schaduwwerking is door het jaar heen. Als data van een groter gebied gewenst is, is het verstandiger dit niet via de viewer te doen. Vul dan onderstaand bestelformulier in en geef aan op basis van de kaart in onderstaand bestand welk delen van Rotterdam u zou willen ontvangen.

Meer lezen over privacy en hoe gemeente Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op rotterdam.nl/privacy

Contact

Met onderstaand contactformulier kunt u de gemeente Rotterdam op de hoogte stellen van wat u opvalt bij het gebruik van de website Rotterdam3D. We stellen uw reactie zeer op prijs.

Meer lezen over privacy en hoe gemeente Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op rotterdam.nl/privacy

Bedankt voor uw bericht via de website, we hebben deze in goede orde ontvangen. U ontvang hiervan een bevestiging per e-mail.

Veelgestelde vragen

Nee, dat is niet mogelijk.

Nee, dat is nog niet mogelijk. Er kan een gebied ter grootte van twee vierkante kilometer gedownload worden.
Downloadsets per wijk kunnen worden opgevraagd via het bestelformulier.

Ja, de data kan als een 3D Tiles service gebruikt worden. Hieronder staat een lijst met URL’s van beschikbare thema’s. Meer informatie over 3D Tiles kunt u hier vinden:

De data wordt beschikbaar gesteld in het coördinatensysteem Amersfoort / RD New (EPSG:28992).