Rotterdam in 3D
Gepubliceerd op: 17-01-2017
Geprint op: 21-02-2020
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/3d/
Spring naar het artikel

Gemeente Rotterdam stelt het 3D-stadsmodel van Rotterdam vrij ter beschikking aan iedereen die daarmee aan de slag wil gaan. De afdeling Basisinformatie wil hiermee het gebruik en toepassingen van deze unieke dataset stimuleren.

Scholen en universiteiten, overheids- en Rotterdamse diensten, gamers, het bedrijfsleven uit binnen- en buitenland maar ook bewoners kunnen met de juiste tools Rotterdam op een manier in beeld brengen die op een platte kaart onmogelijk is.

Gratis data

Het toegankelijk maken van deze data biedt Rotterdammers de mogelijkheid mee te bouwen aan de stad. De data zijn daarom compleet, actueel en gratis! We stellen het op prijs als u ons laat weten waarvoor u de data gebruikt en wat u ervan vindt. Daardoor kunnen wij de data blijven verbeteren.

Rotterdam 3D

Rotterdam 3D is een 3D weergave van de gemeente gebaseerd op een aantal basisregistraties, hoogtedata, beheerdata en fotomateriaal. Het is dus niet alleen een mooi plaatje, maar ook een weergave die geometrisch goed aansluit op de werkelijkheid. Doordat het overeenkomt met de basisregistraties ontstaan er legio nieuwe toepassingen. En Rotterdam 3D bestaat niet alleen uit gebouwen. Ook bomen, lantaarnpalen en kabels en leidingen zijn inmiddels in 3D beschikbaar.

Rotterdam 3D bestaat niet alleen uit gebouwen. Ook bomen, lantaarnpalen en kabels en leidingen zijn inmiddels in 3D beschikbaar.

Zelf aan de slag?

Ga naar 3drotterdam.nl om een kijkje te nemen of direct met de data aan de slag te gaan. In deze viewer is een exportfunctie opgenomen waarmee bestanden in diverse formaten gedownload kunnen worden. Ook is het mogelijk om metingen uit te voeren, door het model heen te lopen of te kijken hoe de schaduwwerking is door het jaar heen. Als data van een groter gebied gewenst is, is het verstandiger dit niet via de viewer te doen. Neem hiervoor contact op per e-mail en geef aan op basis van de kaart in onderstaand bestand welk delen van Rotterdam u zou willen ontvangen.

\