Strand Nesselande (Zevenhuizerplas)
Gepubliceerd op: 06-03-2019
Geprint op: 12-05-2021
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/strand-nesselande/
Ga naar de hoofdinhoud

De ligging aan de Zevenhuizerplas en het recreatiegebied de Rottemeren biedt Nesselande veel, vooral watersport- en recreatiemogelijkheden. Het strand is ruim 800 meter lang. In het hoogseizoen is er strandwacht aanwezig.

In het Oeverpark, langs de Kosboulevard, bevinden zich diverse recreatieve faciliteiten, zoals een skatepark, voetbalkooi, beachvolleybal, calisthenics en fitnesstoestellen.

Het unieke aan Nesselande is dat wonen, werken, winkelen, sporten en recreëren dicht naast elkaar staan. Het is de bedoeling dat het strand een stadsstrand is, met wijk- en regiofunctie voor kinderen, jongeren en gezinnen.

Hieronder vindt u informatie over het strand Nesselande:

In de omgeving van het strand geldt een alcoholverbod.

Er is niets leukers dan barbecueën met mooi weer! Maar barbecueën kan leiden tot overlast. Daarom niet op het strand maar in het gras langs de Kosboulevard en Siciliëboulevard. Let daarbij wel de volgende regels:

 • houd minstens 2 meter afstand van bomen en stuiken
 • doof na afloop de hete kooltjes en gooi deze in de daarvoor bestemde metalen koolcontainers en niet op het gras
 • de barbecue moet op een stabiele ondergrond staan
 • de barbecue mag niet in direct contact komen met het gras (minstens 20 centimeter van de grond). Dit geldt ook voor een aluminium wegwerpbarbecue van de supermarkt!
 • open vuur is verboden
 • laat de plek altijd netjes achter voor nieuwe bezoekers. Afval gooit u in de daarvoor bestemde vuilcontainers
 • houd rekening met spelende kinderen
 • aanwijzingen van brandweer, politie en handhaving moeten altijd worden opgevolgd.

Het strand is gelegen aan de Siciliëboulevard. Het strand is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (eindpunt metro), maar ook voor de auto en (elektrische) fiets zijn volop voorzieningen.

 • Auto: parkeergelegenheid aan de Siciliëboulevard is beperkt. Parkeren met de auto kan aan de Kosboulevard. Dit is gratis
 • Fiets: voor fietsen en scooters zijn er fietsparkeervakken op de boulevard beschikbaar
 • Openbaar vervoer: metrolijn B en uitstappen bij station Nesselande.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan (binnen)stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en ene hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of het strand van de Zevenhuizerplas Nesselande nog aan de vereisten voldoet.

Voor eerste hulp kunt u terecht bij de Reddingsbrigade. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Houd u rekening met scherpe schelpjes of steentjes aan de voeten van uw kinderen: het dragen van waterschoenen is aan te raden.

Ook kunt u bij de Reddingsbrigade terecht voor waterbestendige kinderbandjes. Hierop kunt u uw telefoonnummer schrijven zodat uw kind zo snel mogelijk weer met u kan worden herenigd als u uw kind bent kwijtgeraakt.

Rondom het strand van de Zevenhuizerplas vinden jaarlijks twee grote evenementen plaats, de Ladies Ride en Culinesse.

De Zevenhuizerplas behoort binnen de ballenlijn tot de gemeente Rotterdam. Het groot deel van de Zevenhuizerplas en aangrenzend gebied is van de gemeente Zuidplas.

Tijdens het badseizoen zijn honden en paarden op het strand niet toegestaan. Buiten het strandseizoen wel. Honden moeten altijd zijn aangelijnd en er geldt een opruimplicht voor hondenpoep.

Het strand bevindt zich op loopafstand van het Maltaplein, het winkelcentrum van Nesselande. U vindt het allerlei winkels en horecagelegenheden.

Tijdens het strandseizoen is de Reddingsbrigade in principe aanwezig op woensdagmiddag, zaterdag en zondag als de temperatuur de 23 graden heeft bereikt. Een en ander is namelijk ook afhankelijk van andere factoren zoals windkracht, neerslag, evenementen, enzovoort. Of de reddingsbrigade wel of niet aanwezig is, ziet u aan de vlaggen. Bij aanwezigheid zijn de vlaggen gehesen, bij afwezigheid niet.

Het zwemgedeelte van het strand is afgezet door middel van een ballenlijn. Binnen de ballenlijn is de diepte niet meer dan 1,40 meter. Voorbij de ballenlijn wordt het snel dieper.

Langs de Kosboulevard vindt u diverse sportvelden. Er is onder andere een skatepark, een calestenicspark, volleybalvelden, hardloopbanen en schaaktafels. Op de Zevenhuizerplas kunt u surfen, waterskiën op de waterski-baan van Project 7 en zeilen bij watersportvereniging Buurman.

Surfers kunnen terecht op het achterste gedeelte van het strand (richting Brandingdijk). Hier is namelijk geen ballenlijn.

Strandrolstoelen zijn gratis te leen bij de Reddingsbrigade.

Zowel aan de Siciliëboulevard als aan de Kosboulevard vindt u zelfreinigende toiletunits. Ook in het gebouw van de Reddingsbrigade bevinden zich toiletten. Op alle drie de locaties zijn er toiletten voor minder validen.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. U kunt ons telefonisch bereiken via 14 010 of per e-mail.

Het strand Nesselande is een mooie plek om te recreëren en trekt daarom veel bezoekers, zeker bij mooi weer. Om goed in te kunnen spelen op deze drukte zet de gemeente, net als voorgaande jaren, het zogenaamde Warm weer protocol in. Dat betekent dat er vanaf 23 graden extra mensen worden ingezet. Niet alleen vanuit de politie maar ook vanuit Stadsbeheer, jongerenwerk en particuliere beveiliging. Zo houden we het strand gastvrij en veilig. Het protocol gaat in van het eerste weekend van april tot en met het laatste weekend in september.

De gemeente bezoekt het hele jaar iedere dag het strand Nesselande en in het hoogseizoen zelfs twee maal per dag. Heeft u vragen of opmerkingen over de schoonmaak, belt u dan gerust met 14 010.

Gedurende het landelijke badseizoen (het badseizoen van Nesselande kan afwijken) worden de officieel aangewezen zwemplekken, waaronder die van strand Nesselande, regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreinigingen het grootst is. Alle locaties worden minimaal één keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben één keer per twee weken.

Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën (intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli)) in het water voorkomen. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en op veiligheid.

Buiten het badseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht of gecontroleerd. Als u buiten het seizoen het water in gaat, moet u zelf bepalen of dit verantwoord is.