Strand Nesselande (Zevenhuizerplas)
Gepubliceerd op: 06-03-2019
Geprint op: 30-07-2021
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/strand-nesselande/
Ga naar de hoofdinhoud

Het strand van Nesselande ligt aan de Zevenhuizerplas en vlakbij het recreatiegebied de Rottemeren. Het strand is een stadsstrand en is ruim 800 meter lang. Er is veel te doen, vooral watersport- en recreatiemogelijkheden.

In het Oeverpark, langs de Kosboulevard zijn er sportvelden voor beachvolleybal en een atletiekbaan. Er is een skatepark, een calisthenicspark en er zijn schaaktafels. 

Hieronder vindt u informatie over het strand Nesselande:

Op zomerse dagen is er op het drukbezochte strand Nesselande overlast van afval dat wordt achtergelaten door recreanten. Om dit probleem op te lossen hebben we onderzoek gedaan naar het ontstaan van zwerfafval op het strand. Wat gaan we doen deze zomer?

Vanaf 1 juni plaatsen we extra en grotere afvalbakken op de boulevard. Daarmee wordt de capaciteit van de afvalbakken verdrievoudigd. Op hele warme dagen delen we ook afvaltasjes uit aan recreanten zodat zij hun afval kunnen verzamelen en bij het verlaten van het strand makkelijk kunnen weggooien in de afvalbakken op de boulevard.

Overvolle prullenbakken

Een veelgehoorde klacht is de overlast die ontstaat door de overvolle prullenbakken op het strand. Deze prullenbakken kunnen overdag niet geleegd worden omdat onze reinigers niet met volle zakken door het publiek kunnen lopen. Daarom gaan we vanaf 26 juli een deel van de prullenbakken op het strand verwijderen, als experiment. Bezoekers kunnen hun afval dan weggooien in één van de vele afvalbakken op de boulevard en houden op deze manier het strand vrij van afval. We verwijderen maar een deel van de prullenbakken omdat we op deze manier willen meten of deze maatregel ook echt effect heeft.

 

Afval doet u in de bakken die op de boulevard staan.  De afvalbakken op het strand kunnen vanwege de grote drukte op het strand en de veiligheid van strandbezoekers overdag niet worden geleegd. Is de afvalbak vol? Plaats uw afval niet naast de bak, maar zoek een andere afvalbak of neem uw afval mee naar huis. Tijdens het zomerseizoen delen we op bepaalde dagen afvaltasjes uit.

De badplaats (vanaf de metro tot met het strand) is aangewezen als alcoholvrij gebied.

Het zwemgedeelte van het strand is afgezet met een ballenlijn. Binnen de ballenlijn is de diepte niet meer dan 1,40 meter. Voorbij de ballenlijn wordt het snel dieper en is het water ook in de zomer veel kouder. Er staan waarschuwingsborden in het water. Deze waarschuwen voor verdrinkingsgevaar en voor diep water.

Er is niets leukers dan barbecueën met mooi weer! Maar barbecueën kan leiden tot overlast. Er zijn twee aangewezen barbecue-zones in het gras langs de Kosboulevard en de Siciliëboulevard. Let daarbij wel de volgende regels:

  • houd minstens twee meter afstand van bomen en stuiken
  • doof na afloop de hete kooltjes en gooi deze in de daarvoor bestemde metalen koolcontainers en niet op het gras
  • de barbecue moet op een stabiele ondergrond staan
  • de barbecue mag niet in direct contact komen met het gras (minstens twintig centimeter van de grond). Dit geldt ook voor een aluminium wegwerp-barbecue van de supermarkt!
  • open vuur is verboden
  • laat de plek altijd netjes achter voor nieuwe bezoekers. Afval gooit u in de daarvoor bestemde vuilcontainers
  • houd rekening met spelende kinderen
  • aanwijzingen van brandweer, politie en handhaving moeten altijd worden opgevolgd.

Het strand is gelegen aan de Siciliëboulevard. Het strand is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Er zijn weinig parkeerplaatsen voor auto’s. 

Openbaar vervoer: metrolijn B en uitstappen bij station Nesselande. Het strand ligt op vijf minuten lopen vanaf het metrostation.

Fiets: voor fietsen en scooters zijn er fietsparkeervakken op de boulevard.

Auto: bezoekers worden aangeraden om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen. Er zijn weinig parkeerplaatsen voor auto’s. Parkeren kan alleen aan de Kosboulevard. Dit is gratis. 

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan (binnen)stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of het strand van de Zevenhuizerplas Nesselande nog aan de vereisten voldoet.

Soms spoelen er dode vissen aan of liggen er andere dode dieren op het strand. Raak de dode dieren niet aan, maar meldt dit via de app MeldR bij de gemeente of waarschuw de strandwacht.

Voor eerste hulp kunt u terecht bij de Reddingsbrigade. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Houd u rekening met scherpe schelpjes of steentjes aan de voeten van uw kinderen: het dragen van waterschoenen is aan te raden.

Rondom het strand van de Zevenhuizerplas vinden jaarlijks evenementen plaats.

De Zevenhuizerplas behoort binnen de ballenlijn tot gemeente Rotterdam. Het grootste deel van de Zevenhuizerplas en aangrenzend gebied is van gemeente Zuidplas.

Tijdens het badseizoen (mei tot en met september) zijn honden en paarden op het strand niet toegestaan. Buiten het strandseizoen wel. Honden moeten altijd zijn aangelijnd en er geldt een opruimplicht voor hondenpoep.

Het strand bevindt zich op loopafstand van het Maltaplein, het winkelcentrum van Nesselande. U vindt het allerlei winkels en horecagelegenheden.

Het venten en het gebruik en bezit van lachgas is verboden. 

Tijdens het strandseizoen is de strandwacht aanwezig op woensdagmiddag, zaterdag en zondag als de temperatuur de 23 graden heeft bereikt.

Langs de Kosboulevard vindt u diverse sportvelden: beachvolleybal en een atletiekbaan. Er is een skatepark, een calisthenicspark en er zijn schaaktafels. Op de Zevenhuizerplas kunt u surfen, waterskiën bij de waterski-baan van Project 7 en zeilen bij watersportvereniging Buurman.

Op warme dagen is er een verhuurder van strandstoelen aanwezig nabij het strandwachthuis.

Strandrolstoelen zijn gratis te leen bij de strandwacht.

Zowel aan de Siciliëboulevard als aan de Kosboulevard vindt u zelfreinigende toiletunits. Ook in het gebouw van de strandwacht bevinden zich toiletten. Op alle drie de locaties zijn er toiletten voor minder validen.

Het venten van eten en drinken en goederen is verboden.

Op het strand staan palen waar u een volleybalnet kunt ophangen. Bij de strandwacht kunt u dit volleybalnet lenen als de drukte op het strand dit toelaat.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. U kunt ons telefonisch bereiken via 14 010 of per e-mail.

Het strand Nesselande is een mooie plek om te recreëren en trekt daarom veel bezoekers, zeker bij mooi weer. Om goed in te kunnen spelen op deze drukte zet de gemeente, net als voorgaande jaren, het zogenaamde Warm weer protocol in. Dat betekent dat er vanaf 23 graden extra mensen worden ingezet. Niet alleen vanuit de politie maar ook vanuit Stadsbeheer, jongerenwerk en particuliere beveiliging. Zo houden we het strand gastvrij en veilig. Het protocol gaat in van het eerste weekend van april tot en met het laatste weekend in september.

Op het Maltaplein is er ter hoogte van Albert Heijn een watertap. Vanaf zomer 2021 zijn er ook watertaps bij de toiletunits op het Noorderstrand en de Kosboulevard. 

De gemeente bezoekt het hele jaar iedere dag het strand Nesselande en in het hoogseizoen zelfs twee maal per dag. Heeft u vragen of opmerkingen over de schoonmaak, belt u dan met 14 010.

Gedurende het landelijke badseizoen (het badseizoen van Nesselande kan afwijken) worden de officieel aangewezen zwemplekken, waaronder die van strand Nesselande, regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreinigingen het grootst is. Alle locaties worden minimaal één keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben één keer per twee weken.

Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën (intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli)) in het water voorkomen. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en op veiligheid.

Buiten het badseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht of gecontroleerd. Als u buiten het seizoen het water in gaat, moet u zelf bepalen of dit verantwoord is.