Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Vergunningen deeltweewielers

Bedrijven die deelfietsen en deelscooters in Rotterdam aanbieden hebben een vergunning nodig. Hiermee kan het aanbod meegroeien met de vraag, zonder dat er overlast is van niet-gebruikte of slordig geparkeerde deelfietsen of -scooters.

De vergunning geldt voor de (elektrische) deelfiets, elektrische brom- en snorfietsen, de elektrische step, de (elektrische) bakfiets en overige vormen. Deze vergunning is niet van toepassing op deelauto’s en deelbrommobielen, omdat deze gebruik maken van parkeervergunningen.

Maxima aan deelvoertuigen

Rotterdam heeft ruimte voor 7.500 deelvoertuigen:

  • 3.000 (elektrische) fietsen.
  • 3.000 elektrische brom- en snorfietsen.
  • 1.000 elektrische steps.
  • 500 overige (elektrische) deelvoertuigen zoals bakfietsen.

De ontwikkelingen op deelmobiliteit volgen elkaar razendsnel op. Daarom hebben we een aparte categorie voor overige vormen van deelvoertuigen, om zo flexibiliteit en ruimte voor innovatie te borgen. Voor elektrische steps zijn (nog) geen vergunningen verleend.

Het maximumaantal deelvoertuigen kan worden bijgesteld als er meer of minder vraag naar deelmobiliteit is.

Hoe en wanneer vraag ik als aanbieder van deelfietsen en deelscooters een vergunning aan?

U vraagt een vergunning aan voor het aanbieden van deelvervoer dat op de stoep mag worden geparkeerd: (elektrische) fietsen, brom- en snorfietsen, bakfietsen, steps en andere voertuigen. U vraagt een vergunning aan via de pagina Vergunning deelmobiliteit.

Elektrische deelstep

De elektrische deelstep (e-step) is een nieuw vervoersmiddel en nog niet goedgekeurd voor op de openbare weg door de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Dit betekent dat er (nog) geen vergunningen zijn verleend aan deelaanbieders. Door de e-steps mee te nemen in het vergunningstelsel, is Rotterdam voorbereid op het moment dat de deelsteps mogelijk worden toegestaan.