Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 11 min

Stadsmariniers

Het verbeteren van de veiligheid is en blijft één van onze hoogste prioriteiten.

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om door te gaan met de succesvolle veiligheidsaanpak. Vooral de stadsmariniers vallen op als onze manier om onveiligheid te stoppen.
De stadsmariniers zijn speciaal door de burgemeester en wethouders aangesteld om de meeste ernstige veiligheidsproblemen in bepaalde gebieden op te lossen.

Wie zijn de stadsmariniers?

Wat doet een stadsmarinier?

Een stadsmarinier kent zijn wijk. De stadsmarinier loopt veel over straat en gaat met bewoners en ondernemers in gesprek. Zonodig gaat een stadsmarinier ook samen met bewoners en ondernemers op stap, bijvoorbeeld om problemen met eigen ogen te zien. Daarnaast legt hij contact met de belangrijke instituties in de wijk, zoals gebiedscommissies, politie en gemeentelijke diensten. Hij is als een metselaar die zorgt voor het cement tussen de stenen, de noodzakelijke verbindingen. Ook spoort hij 'blinde vlekken' op, zaken waar de reguliere organisaties geen zicht op hebben.

Een stadsmarinier kent dus zijn zaakjes. Hij weet hoe zijn wijk in elkaar steekt, wie de bewoners zijn en hoe ze leven. En hij praat met iedereen, van hoog tot laag. Van de trambestuurder op een bedreigde lijn tot de voorzitter van de gebiedscommissie. En van een door overlast geplaagde bewoner tot de directeur van een woningcorporatie. Zijn aanpak is praktisch, geheel volgens de Rotterdamse traditie van 'niet lullen maar poetsen'. Mensen moeten zien dat er iets gebeurt om de wijken beter te maken.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien