Stadsmariniers
Het verbeteren van de veiligheid is en blijft één van onze hoogste prioriteiten.
Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om door te gaan met de succesvolle veiligheidsaanpak. Vooral de stadsmariniers vallen op als onze manier om onveiligheid te stoppen.
De stadsmariniers zijn speciaal door de burgemeester en wethouders aangesteld om de meeste ernstige veiligheidsproblemen in bepaalde gebieden op te lossen.
Wie zijn de stadsmariniers?
Marcel Dela Haije (Heerlen, 1969) werkt voor, aan en met Rotterdam(mers) aan de veiligheid. Na de Tarwewijk, het Oude Noorden, Delfshaven en aanpak Ondermijning op Zuid, gaat Marcel zich nu inzetten in de wijk Lombardijen. In het collegeprogramma Eén Stad is Lombardijen een van de vijf veiligheidsfocuswijken. Bewoners van Lombardijen zijn de laatste jaren steeds minder tevreden over hun wijk en meer mensen voelen zich onveilig. Vooral geweld en overlast vragen om aandacht. Tot 2006 werkte Marcel in het team Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van Rotterdam en daarvoor in de ondersteuning van de korpsleiding Politie Rotterdam-Rijnmond. Hij studeerde Commerciële Economie aan de HEAO Sittard en Bestuurskunde aan de EUR. Marcel is getrouwd en heeft twee zonen. Hij is ook voorzitter van Hockey Club Feijenoord.
Contact
Heeft u een goed idee? Wilt u iets kwijt of heeft u een vraag aan Marcel, dan kunt u hem mailen. Link opent een externe pagina of bellen naar 06 537 126 93. Of volg hem op Twitter. Link opent een externe pagina en Instagram. Link opent een externe pagina.
Sana el Fizazi (Meknes, Marokko, 1974) is stadsmarinier in Hillesluis. Zij begon haar loopbaan als consulente Sociale Zaken van de gemeente Rotterdam.
Sana is geboren in Marokko en op jonge leeftijd naar Rotterdam gekomen. Ze houdt van de stad en is al meer dan twintig jaar in dienst bij de gemeente. Ze heeft op veel verschillende afdelingen gewerkt, waaronder de sociale dienst, de GGD en in Kralingen/Crooswijk. De afgelopen zeven jaar werkte ze als beleidsadviseur voor de afdeling Veiligheid. Van daaruit is ze doorgestroomd naar haar baan als stadsmarinier. Sana is getrouwd en moeder van twee dochters en woont in Rotterdam. Ze is dol op lezen, wandelen, hardlopen en het bezoeken van musea. Met de Rotterdampas in de hand, geniet ze verder van de vele activiteiten die de stad biedt.
Een veilige wijk is een wijk waar mensen elkaar kennen, waarin de wijkpartners samen met bewoners zich inzetten voor een betere omgeving. Een veilige wijk is waar problemen met veel energie en snelheid worden aanpakt, gericht op het resultaat. Dit door soms net anders te kijken of iets nieuws te proberen. Het doel is altijd, dat de oplossing moet werken voor die mensen die er wonen en werken.
Samenwerken met iedereen die iets kan én wil bijdragen, is voor Sana een vanzelfsprekendheid. Dit is namelijk de enige manier om een wijk structureel te verbeteren. Haar gedrevenheid, humor en positieve benadering komen hierbij goed van pas.
'Een sterke stad kan alleen sterk zijn door het fundament van krachtige wijken. Ik vind het fantastisch om met zoveel betrokken bewoners en collega’s hieraan bij te dragen.'
Sana is verantwoordelijk voor de wijk Hillesluis in het gebied Feijenoord. De stadsmarinier Hillesluis heeft de regie bij diverse samenwerkingsverbanden in Hillesluis, zoals het Samenwerkingsmodel Hillesluis. Hier werken verschillende partijen, zoals politie, handhaving, welzijn en bewoners samen om de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te verbeteren en overlast tegen te gaan.
Prioriteiten
Sana richt zich op:
- Versterken van een positieve veiligheidsbeleving voor de bewoners in de wijk
- Perspectief voor jeugd in de wijk
- Samenwerkingsmodel Hillesluis
- Zorg en veiligheidsvraagstukken
Contact
Heeft u een vraag aan Sana, dan kunt u mailen. Link opent een externe pagina of bel naar 06 220 500 04. Of volg haar op Instagram. Link opent een externe pagina.
Louis van Gennip (1964) is geboren en getogen in Rotterdam. Hij kwam ter wereld 'onder de rook' van De Kuip. Voordat hij als stadsmarinier aan de slag ging, werkte hij 36 jaar bij de politie van de huidige Politie Eenheid Rotterdam.
Louis werkte afwisselend in uniform en bij de recherche. In zijn laatste functie bij de politie was hij zeven jaar plaatsvervangend-chef binnen district Rotterdam Stad. Dit bestaat uit het centrum van Rotterdam en Delfshaven. Tijdens zijn politieloopbaan behaalde hij de studies Bestuurskunde en overheidsmanagement en Bestuurskunde.
De laatste tijd is er veel aandacht voor de explosies in de stad. Ook vinden er geregeld vuurwapenincidenten plaats. Dit noemen we excessief geweld. Louis van Gennip zal zich als stadsmarinier bezig gaan houden met dit belangrijke thema in Rotterdam. Hij gaat dit doen vanuit een kantoor in Crooswijk. Eerder was Louis al stadsmarinier in de Waalhaven, deze opdracht heeft hij afgerond.
Contact
Heeft u een vraag aan Louis, dan kunt u hem mailen op ac.vangennip@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Of volg hem op Twitter. Link opent een externe pagina en/of Instagram. Link opent een externe pagina.
Ton van der Leck gaat zich per 1 juli inzetten als stadsmarinier Antiracisme en antidiscriminatie.
In Rotterdam is geen ruimte voor discriminatie, racisme of haat zaaien in welke vorm dan ook. De samenleving is van ons allemaal. Ton van der Leck gaat zich hier als stadsmarinier voor inzetten.
Ton: ‘Ik ga door op de weg die mijn voorganger met collega’s en partners in de stad is ingeslagen. De weg van het gesprek, de weg van het contact, de weg van elkaar beter leren kennen en van daaruit leren respecteren. Ik ken de stad en de regio goed vanuit mijn ervaring als manager van het Werkgeversservicepunt Rijnmond en verschillende andere opgaven binnen de gemeente. Ik heb me bijvoorbeeld ingezet voor een inclusievere arbeidsmarkt, gelijke kansen en diversiteit op de werkvloer. Ik heb er enorm veel zin en voel me vereerd dat ik op zo’n belangrijk en ook ingewikkeld vraagstuk een bijdrage mag leveren.'
Nienke Riemersma (Rotterdam, 1978) is sinds maart 2020 stadsmarinier Bloemhof en verantwoordelijk voor de aanpak van excessief geweld in Rotterdam. Daarvoor was ze vier jaar lang stadsmarinier High Impact Crime en Excessief geweld, waarbij ze verantwoordelijk was voor de aanpak van straatroven, woninginbraken, overvallen en excessief geweld in de stad.
Sinds 2001 werkt Nienke bij Directie Veiligheid (gemeente Rotterdam) op allerlei terreinen, zoals Jeugd & Veiligheid, cameratoezicht en voetbalzaken. Na de strandrellen in Hoek van Holland (2009) werd ze coördinator Evenementen en Demonstraties. Voordat ze stadsmarinier werd, was ze als programmamanager Asiel en Vluchtelingen onder andere betrokken bij de bouw van het AZC Rotterdam. Nienke studeerde Bestuurskunde/Overheidsmanagement.
Nienkes werkgebied is de wijk Bloemhof, in gebied Feijenoord. Bloemhof is een focuswijk binnen de Directie Veiligheid en van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ).
Prioriteiten
Nienke richt zich in de wijk Bloemhof op:
- Vertrouwen in de overheid vergroten
- Veiligheidsbeleving vergroten
- Jeugdoverlast
- Zorg en veiligheidsvraagstukken
Het wijkprofiel van Bloemhof scoort niet goed op de drie onderdelen veiligheid, fysiek en sociaal. De inzet en aanpak van de stadsmarinier is erop gericht om de daling op het wijkprofiel te stoppen. De stadsmarinier werkt samen met onder andere gemeentelijke collega's, politie, Openbaar Ministerie en natuurlijk scholen, bewoners en ondernemers in Bloemhof aan een integrale aanpak op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.
Contact
- U kunt Nienke bereiken op nm.riemersma@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of 06 517 185 43.
- Twitter: Stadsmarinier Bloemhof. Link opent een externe pagina
- Instagram: stadsmarinierbloemhof. Link opent een externe pagina
Avril Schreurs (1984) is stadsmarinier in Delfshaven. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam, in het dorp Hendrik-Ido-Ambacht. Toen ze 18 jaar werd, vond ze het tijd om op eigen benen te staan en ging ze op kamers in Rotterdam. Ze genoot van haar 'nieuwe' leventje in de grote stad. Niet alleen was ze veel te vinden in de collegebanken voor haar haar studies Criminologie en Rechten aan de Erasmus Universiteit. Ook liep ze geregeld hard aan de oevers van de Maas. Avril genoot van talloze bezoekjes aan musea, parken, winkels en horecagelegenheden.
Avril is van jongs af aan al geïntrigeerd door het (criminele) gedrag van mensen. Waarom pleegt de één wel een delict en de ander niet, welke factoren spelen mee en hoe kun je dit beïnvloeden? In haar werkende leven vormt dat ook de rode draad. Ze startte haar carrière als onderzoeker bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarna heeft ze een aantal jaren als accountmanager bij het RIEC Rotterdam gewerkt. Ook adviseerde ze ambtenaren en bestuurders in de regio over de aanpak van criminaliteit. Ze publiceerde in die periode ook een boek over de Wet Bibob. In 2015 ging ze aan de slag bij de directie Veiligheid van de gemeente Rotterdam. Hier bekleedde ze verschillende functies, onder andere waakdienstambtenaar, senior-adviseur toezicht op de horeca. Ook was zij projecteider voor de ondermijningsaanpak in de Spaanse Polder en Noordwest.
Een sterk rechtvaardigheidsgevoel drijft Avril. Ze zoekt graag de verbinding met en tussen mensen en gelooft dat dat ook de sleutel is tot een succesvolle aanpak. Jules Deelder zei het al: 'De omgeving van de mens, is de medemens'. Om een beeld te vormen over de veiligheidsvraagstukken die spelen, vindt Avril het belangrijk om zich niet alleen te verdiepen in data over de verschillende wijken. Avril wil juist ook te luisteren naar verhalen van bewoners. Hierdoor krijgen cijfers een gezicht. Een stad wordt immers gemaakt en bepaald door de personen die er wonen en verblijven.
Samen met inwoners en andere partijen bouwt ze vervolgens aan krachtige Rotterdamse wijken en oplossingen die werken bij complexe problemen. Ze heeft ervaren dat bewoners, instellingen en ondernemers vaak bereid zijn om zelf ook een bijdrage te leveren en creatieve ideeën en oplossingen hebben voor ingewikkelde problemen.
Ook vindt ze een goed toegankelijke overheid erg belangrijk. De afstand tot het Stadhuis is voor veel mensen groot en de systeemwereld complex. Ze is daarom dagelijks in het gebied te vinden en bouwt vanuit daar aan een stevig netwerk én aan duurzame oplossingen.
Prioriteiten
Avril focust zich op:
- Vergroten van het vertrouwen in de overheid
- Aanpak ondermijnende criminaliteit in Delfshaven
- Maatwerkoplossingen in complexe casuïstiek
- De gebieden Oud Mathenesse en het Witte Dorp in Delfshaven.
Speciale aanpak
Samen bouwen we aan Rotterdam! Door naar elkaar te luisteren, oog te hebben voor wat er in de wijken gebeurt. Daarnaast gezamenlijk ongewenste ontwikkelingen aan te pakken, zoals criminaliteit, racisme en overlast. Maar ook door goede initiatieven te stimuleren die de veiligheid en leefbaarheid vergoten. Avril gelooft in de kracht die ontstaat als Rotterdammers hun handen ineenslaan.
Contact
Heeft u een vraag aan Avril, dan kunt u mailen. Link opent een externe pagina of bellen naar 06 542 812 09. Of volg haar op Twitter. Link opent een externe pagina of Instagram. Link opent een externe pagina.
Arwin Siermans (1982) is sinds 2018 stadsmarinier Rotterdam Centrum.
Voordat Arwin als stadsmarinier aan de slag ging werkte hij als strategisch adviseur horecabeleid voor burgemeester Aboutaleb. Hij begon in 2011 bij de gemeente als trainee.
Prioriteiten
In het centrum van Rotterdam richt Arwin zich voornamelijk op de (focus)wijk Oude Westen, Cool en het Centraal Station en omgeving. Op plekken met vooral traditionele veiligheidsproblematiek probeert hij oplossingen te vinden die veiligheid en andere domeinen zoals zorg, onderwijs en gebiedsontwikkeling met elkaar verbinden. In de winkel- en uitgaansgebieden ligt de nadruk op het verbeteren van de veiligheidsbeleving door overlast en uitwassen tegen te gaan en een aantrekkelijke en gastvrije binnenstad aan te moedigen.
Belangrijk bij deze opgave is het creëren en behouden van een balans tussen de vele functies die de binnenstad voor de bewoners en bezoekers vervult. Ook is Arwin betrokken bij antiterreurmaatregelen, grootschalige evenementen en andere grootstedelijke veiligheidsvraagstukken.
Heeft u een vraag aan Arwin, dan kunt u mailen. Link opent een externe pagina of bellen naar 06 512 128 83.
Muzaffer Yuksekyildiz is stadmarinier in Carnisse. Muzaffer begon zijn carrière in bij de politie. Hierna maakte hij in 2005 de overstap naar de gemeente. Hier werkte hij bij de afdeling sociale zaken en werkgelegenheid. Hierna werkte hij bij het Regionaal Coördinatiepunt Fraudebestrijding en de VNG. Ook is hij sinds 2021 commissielid bij politie Rotterdam-Rijnmond.
Muzaffer woont in Rotterdam, samen met zijn vrouw en twee dochters. Muzaffer houdt van voetbal en reizen. In de zomer van 2022 maakte hij een reis door de Balkan, samen met zijn gezin. Hij bezocht onder andere Macedonië.
'Ik vond het bijzonder hoe verschillende culturen in die landen met elkaar samenleven. Dat zie ik ook terug in Carnisse en dat vind ik heel mooi.'
Prioriteiten
Muzaffer is stadsmarinier in Carnisse. Hij wil zich gaan concentreren op de positieve ontwikkelingen in de wijk en het goede werk van de vorige stadsmarinier voorzetten.
'De afgelopen jaren is veel werk verzet in Carnisse. Er zijn mooie samenwerkingen opgezet en goede resultaten behaald. Ik wil ook de mooie verhalen uit Carnisse delen en de contacten met bewoners verstevigen.'
Muzaffer wil samen met partners en bewoners verder werken aan een veilig en sociaal Carnisse.
In de wijk
Muzaffer maakt 10 jaar geleden kennis met de functie van stadsmarinier. Hij raakte enorm geïnspireerd door de manier van werken. Ik heb het van een afstand gevolgd. 'Ik vind het belangrijk om aandacht te hebben voor de problemen van Rotterdammers. Niet van achter je bureau, maar in de wijk, tussen de mensen en samen met partners.'
Stadsmariniers vallen onder de afdeling veiligheid van de gemeente Rotterdam. Corine Duitman is directeur van de afdeling veiligheid. Corine is blij met de komst van Muzaffer. 'Met Muzaffer hebben wij iemand gevonden die goed kan verbinden en oplossingsgericht te werk gaat met oog en oor voor de omgeving. Muzaffer is een sympathieke aanpakker die zich niet laat beperken door bestaande kaders en die zijn creativiteit inzet om tot oplossingen te komen.'
Corine kijkt er naar uit om te zien wat Muzaffer gaat betekenen voor de bewoners van Carnisse.
Heeft u een vraag aan Muzaffer, dan kunt u mailen. Link opent een externe pagina of bellen naar 06 533 115 26.
Wat doet een stadsmarinier?
Een stadsmarinier kent zijn wijk. De stadsmarinier loopt veel over straat en gaat met bewoners en ondernemers in gesprek. Zonodig gaat een stadsmarinier ook samen met bewoners en ondernemers op stap, bijvoorbeeld om problemen met eigen ogen te zien. Daarnaast legt hij contact met de belangrijke instituties in de wijk, zoals gebiedscommissies, politie en gemeentelijke diensten. Hij is als een metselaar die zorgt voor het cement tussen de stenen, de noodzakelijke verbindingen. Ook spoort hij 'blinde vlekken' op, zaken waar de reguliere organisaties geen zicht op hebben.
Een stadsmarinier kent dus zijn zaakjes. Hij weet hoe zijn wijk in elkaar steekt, wie de bewoners zijn en hoe ze leven. En hij praat met iedereen, van hoog tot laag. Van de trambestuurder op een bedreigde lijn tot de voorzitter van de gebiedscommissie. En van een door overlast geplaagde bewoner tot de directeur van een woningcorporatie. Zijn aanpak is praktisch, geheel volgens de Rotterdamse traditie van 'niet lullen maar poetsen'. Mensen moeten zien dat er iets gebeurt om de wijken beter te maken.