Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Pesten en discriminatie

Pesten op school komt veel voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat op de basisschool 1 op de 10 kinderen wordt gepest. Op de middelbare school is dat 1 op de 20 kinderen. Kinderen die gepest worden ontwikkelen verschillende gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie en gebrek aan zelfvertrouwen. Zij kunnen ook nog jarenlang last hebben van het pesten. Pesten kan leiden tot discriminatie. De gemeente Rotterdam wil aandacht voor dit probleem.

Dominique, de kinderburgemeester van Rotterdam, zet zich in voor een zelfgekozen thema dat belangrijk is voor kinderen: pesten en discriminatie. Dominique zegt daarover: 'Helaas zijn er best wel wat kinderen die wel eens gepest of gediscrimineerd worden. Hierdoor willen kinderen dan soms niet naar school of ze voelen zich er niet fijn. Ook kunnen ze lichamelijke klachten krijgen, zoals buikpijn of hoofdpijn. Of ze voelen zich eenzaam en blijven liever thuis, omdat ze geen vrienden hebben. Dat is heel vervelend. Iedereen moet zich toch fijn kunnen voelen op en buiten de school? Tegenwoordig worden kinderen niet alleen in de klas gepest, maar ook online. Ik heb het idee dat het probleem erger wordt en het lijkt voor kinderen normaal te worden, omdat we er te weinig aandacht aan besteden. Daar willen we iets aan doen.'

Vormen van pesten

Pesten kent verschillende vormen, zoals mondeling, fysiek en digitaal pesten. Dat gebeurt zowel persoonlijk als online, blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut. Link opent een externe pagina. Kinderen die mondeling gepest worden, worden buitengesloten, uitgescholden of uitgelachen. Soms worden kinderen ook geschopt en geslagen door andere kinderen. Of gepest vanwege hun uiterlijk of hun kleding. Bij online pesten (cyberpesten) komen gaat het om onder meer buitensluiten op sociale media, bedreigen, afpersen, nep-accounts maken of het verspreiden van ongewenst beeldmateriaal (exposen).

Wat kan ik doen tegen pesten?

Als uw kind gepest wordt, helpt het om erover te praten. Stel open vragen en laat uw kind vrij om het hele verhaal te vertellen. Als (onderwijs)professional kunt u ook helpen. Door pesten op tijd te herkennen, snel hierop te reageren en gepeste kinderen steun te bieden. Meer tips vindt u hieronder:

Rotterdam tegen discriminatie

Kinderen kunnen ook gepest worden omdat ze een andere huidskleur hebben, een handicap of omdat ze nog niet weten of ze een jongen of een meisje zijn. Dan spreken we niet van pesten, maar van vormen van discriminatie. Discriminatie is bij wet verboden. Om fijn te kunnen samenleven, moet iedereen zich veilig voelen in de stad. Als mensen elkaar discrimineren, is dat niet zo. Bijvoorbeeld als mensen worden uitgescholden, bedreigd of in elkaar geslagen om wie ze zijn. De gemeente wil Rotterdammers daartegen beschermen. Met de campagne 'Zie het. Zeg het. Meld het.' besteedt de gemeente aandacht aan het verminderen van discriminatie. Door niet weg te kijken, maar het uit te spreken.  Lees hier meer over de aanpak van racisme en discriminatie.

Informatie voor (onderwijs)professionals

Als onderwijsprofessional kunt u ook helpen. Kijk voor meer informatie en tips op Onderwijs010. Link opent een externe pagina.